Mes turime 352 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2916
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28046
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75372
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Dėmesį prikaustė šildymas

2011 m. spalio 12 d., trečiadienis Nr.75 (1122)

Šilumos kaina – 12 vietoje

UAB „Fortum Švenčionių energija“ pateikė tarybai tvirtinti šilumos kainą. Kaip visada, vos prabilus apie šilumos kainą, opozicijos narių akys sužibo. Gera proga pasigerinti rinkėjams. Kuo labiau keiksnos šilumos įmonę, jeigu ir nepagrįstai, tuo labiau turėtų patikti....

Daugelis jų, greičiausiai prisijungia, nes Lietuvoje visos kainos, taip pat ir šildymo, neatitinka realybės ir gyventojų gaunamų pajamų. Beje, nuosavuose namuose gyvenantiems ne ką lengviau, visos kuro rūšys brangsta, o šokinėti nuo vieno kuro prie kito, tuo metu pigesnio, nėra taip paprasta, nes reikia didelių investicijų, bet diskusijos tradiciškai sukasi apie daugiabučius ir centralizuotai tiekiamos šilumos kainą, nes tarybai tenka ją tvirtinti.

Net Prezidentė galvą suka, idėjų ieško – sako, atskyrus šilumos gamintoją nuo tiekėjo, šiluma atpigs 10 proc. (?). Tuo tarpu šilumos specialistai atlaidžiai šypsosi. Prieš mėnesį interviu mūsų laikraščiui UAB „Fortum Švenčionių energija“ direktorius Vaclovas Papinigis išsakė mintį, kad gamintojo ir tiekėjo atskyrimas galėtų sumažinti kainą tik tuo atveju, jeigu tiekėjas nesilaikytų higienos normų ir nepaisytų būtinų parametrų. Paprasčiau sakant, tiektų mažiau šilumos ir drungną vandenį, tik kažin ar gyventojai tuo apsidžiaugtų. Be to, abejojama ar rajonuose pavyktų papildomai surasti kvalifikuotų specialistų. Beje, ši naujovė laukia tik didžiųjų miestų, tad mūsų neliečia.

Po ilgų diskusijų apskritai apie šildymo problemas taryba patvirtino UAB „Fortum Švenčionių energija“ šilumos kainą. Ji yra mažesnė negu vidutinė ir rugsėjo mėnesio Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, yra 12 vietoje. Tarybos patvirtintoji kaina tik šiek tiek didesnė - 22,39 ct/kWh. Šilumos kaina nežymiai svyruoja, nes yra perskaičiuojama kas mėnesį.

Šilumos kaina mūsų rajone nėra užkelta. Turint mintyje, kad 20 proc. sunaudojamo kuro sudaro pašėlusiais brangstančios gamtinės dujos (abi Pabradės katilinės), reikia pripažinti, kad įmonė dirba labai gerai. Meras Vytautas Vigelis priminė, kad tarybos sprendimu ankstesniais metais buvo atlikti auditai, kurie absoliučiai nieko nerado, net samdytas nepriklausomas ekspertas, kuris iš principo vos vos išpešė, kad galima būtų sumažinti nebent puse cento.

Įmonė pernai gavo 300 tūkst. litų pelną, kuris yra mažesnis už VKEKK nustatytą normą, ir pusė jo atiteko kitam akcininkui - rajono savivaldybei.

Iš tarybos narių buvo abejonių dėl kuro įsigijimo, bet jos – grynai dėl neišmanymo. UAB „Fortum Švenčionių energija“ biokurą (medžio drožles) perka iš antrinės įmonės. Toks kuro įsigijimo būdas užtikrina stabilų tinkamo kuro tiekimą. Anksčiau buvo bandoma pirkti iš įvairių kuro tiekėjų ir nepasitvirtino: per šalčius jie patiekdavo apledijusią, šlapią malkinę medieną, netinkamą naudojimui. Antrinė įmonė paruošia reikiamos drėgmės, turi atsargų, padžiovina. Smulkiais tiekėjais iš privačių miškų apskritai rizikinga pasikliauti, nes gali nutikti taip, kad nebus ką dėti į katilą. Paruošti medžio drožles gali ne bet kas – reikalinga speciali technika. O štai žemdirbių auginamų gluosnių išvis neįmanoma panaudoti kurui, nes jiems smulkinti technikos neturi niekas visuos trijose Baltijos valstybėse. Taip ir riogso, nieko nešildo krūvos nupjautų vytelių – pražudyti ES paramos pinigai.

Opozicija visada mėgsta lygintis su kitais rajonais. Kai kalbama apie turizmą – net su seniausiu kurortu Druskininkais. Kai kalba apie šilumos kainą, apie Druskininkus nutyli, nes ten kaina vos ne perpus didesnė beveik 32 ct/kWh. Šilumos temoje etalonu tampa Ignalina, tik čia vėl daug kas nutylima. Pirmiausia kainos skirtumas – vos apie porą centų, nors kūrena tik biokuru. Antra, katilinė gauna taršos leidimus ir juos parduoda, taip padengdama dalį šildymo išlaidų. Taršos leidimus gauna 20 megavatų ir didesnio galingumo katilinės. Kadangi pas mus net 4 katilinės, jų galingumas mažesnis. Be to, įmonė dirba nepelningai ir vos vegetuoja, bet to niekas galvon neima. Kai šilumos įmonės yra savivaldybių, joms ir stengtis nėra ko – blogiausiu atveju savivaldybė pagelbės (kitų, gyvenančių ne daugiabučiuose namuose, žmonių sąskaita).

Įvertinus visas aplinkybes, tenka pripažinti, kad mūsų rajone šilumos įmonė dirba sąžiningai ir efektyviai. Tiesiog centrinė valdžia nesugeba susiderėti dėl normalios kainos, kenčia gyventojai, o Vyriausybė fantazuoja, kad visa Lietuva galėtų apsieiti be gamtinių dujų. Jeigu kūrensime didžiuosius miestus malkomis, ar jų kaina dėl išaugusios paklausos nešoktelės iki dujų?

 

Melioracija

Patikslinta melioracijos darbų programa. Vykdant viešuosius konkursus sutaupyta lėšų, už kurias bus atliekami papildomi darbai.

 

Oro kokybė

Patvirtinta Švenčionių rajono savivaldybės Aplinkos oro kokybės valdymo programa ir jos įgyvendinimo priemonių planas.

 

Žemės nuoma

Nuspręsta nustatyti valstybinės žemės, išnuomotos ne aukciono būdu, nuomos mokesčio tarifus 2011 metams (priklausomai nuo žemės naudojimo paskirties ir verčių jie skiriasi nuo 0,3 iki 1,5 proc. sutartyje numatytos indeksuotos žemės vertės). Atleisti 2011 m. valstybinės žemės nuomininkus ir naudotojus nuo žemės nuomos mokesčio už valstybinę žemę, kai apskaičiuotas žemės nuomos mokestis neviršija 5 litų. Už laiku nesumokėtą valstybinės žemės nuomos mokestį imami delspinigiai.

Praėjusiais metasi į biudžetą surinkta 346 tūkst. Lt žemės nuomos mokesčio.

 

Biudžetas

Padidintos rajono savivaldybės 2011 metų biudžeto pajamos - 2,0 tūkst. litų iš kitų savivaldybių gautų mokinio krepšelio lėšų, skirtų Švietimo skyriui iš specialiosios tikslinės dotacijos mokinio krepšeliui finansuoti. Taip pat patikslinti rajono savivaldybės 2011 metų biudžeto asignavimai pagal programas ir asignavimų valdytojus.

 

Asbesto šalinimo programa

Patvirtinta Švenčionių rajono savivaldybės paramos asbesto turintiems gaminiams šalinti iš viešojo naudojimo ir gyvenamųjų pastatų programa. Ne kartą buvo skelbta, kad gyventojai kreiptųsi į Vietinio ūkio skyrių ir užpildytų prašymus. Pagal 2010 - 2011 m. savivaldybės teritorijoje atliktą asbesto turinčių gaminių inventorizaciją nustatyta, kad yra: gyvenamųjų namų - 514, pagalbinio ūkio, garažų, fermų, administracinės, paslaugų, mokslo ir kitos paskirties pastatų – 785. Bendras asbesto turinčių gaminių kiekis – 2170417, 53 kg.

Programoje dalyvauja savivaldybės teritorijoje esančių viešojo naudojimo ir gyvenamųjų pastatų, kuriuose yra asbesto turinčių gaminių, naudotojai (savininkai). Programa bus pildoma ir tikslinama, tad gyventojai ir toliau gali teikti prašymus.

 

Ikimokyklinis ugdymas

Pritarta atnaujintoms ikimokyklinio ugdymo įstaigų programoms.

 

Privatizavimas

Nuspręsta papildyti privatizavimo komisiją, įrašant į ją seniūnus tų vietovių, kuriose yra privatizuojami objektai.
Taip pat nuspręsta 50 proc. sumažinti kainas Sarių k privatizuojamų objektų, kurių niekaip nepavyksta parduoti: mokyklos ir medicinos punkto, nebaigtų statyti kultūros namų ir katilinės.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ