Mes turime 203 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1101
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15100
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:62426
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionių rajono gyventojai dar turi galimybę pasiimti kompostavimo dėžę nemokamai

2015 m. gegužės 30 d. šeštadienis, Nr.51 (1475)

Siekiant sumažinti biologiškai skaidžių atliekų kiekį, kuris patenka į sąvartynus, Švenčionių rajono individualių namų savininkai raginami kompostuoti jų valdose susidarančias biologiškai skaidžias atliekas, tokias kaip sodo, daržo augalų likučiai ir kai kurios virtuvės atliekos. Kad gyventojai tai galėtų daryti patogiau, Švenčionių rajono privačių valdų savininkams pradėtos dalinti 3584 kompostavimo dėžės, kurias nemokamai jau pasiėmė 2802 gyventojai.

„Siekdami užtikrinti nacionalinius ir Europos Sąjungos reikalavimus atliekų tvarkymo srityje, skatiname gyventojus kompostuoti. Kaip numatyta Valstybiniame atliekų tvarkymo 2014–2020 m. plane, į sąvartynus išvežamos komunalinės biologiškai skaidžios atliekos iki 2020 m. turi sudaryti ne daugiau kaip 35 proc., o kompostavimas – geriausias būdas sumažinti jų srautą. Taip pat gyventojai gali atsikratyti biologiškai skaidžiomis atliekomis jų susidarymo vietoje ir taip prisidėti prie aplinkosaugos“, –teigė UAB „VAATC“ (Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras) direktorius Lukas Andronavičius.

Nemokamų kompostavimo dėžių dalinimas –pirmasis projekto „Vilniaus regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra“ etapas, kurio metu kompostavimo dėžėmis siekiama aprūpinti visus Vilniaus regiono privačių valdų savininkus. Jau pradėtas vykdyti ir antrasis projekto etapas – mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įrenginių statybos, kuriuose bus apdorojamos atliekos po pirminio rūšiavimo namuose. Šių įrenginių dėka į Kazokiškių sąvartyną pateks ne daugiau kaip 25 proc. atliekų.

UAB „VAATC“ Plėtros skyriaus vadovė Rasa Pajarskienė sako, kad kompostavimo dėžės padeda tinkamai tvarkyti biologiškai skaidžias atliekas bei išvengti įvairių nepatogumų: „Biologiškai skaidžias atliekas draudžiama mesti įbendrus komunalinių atliekų konteinerius. Atliekų vežėjai neima tokių atliekų, o už jų metimą į bendrus konteinerius gresia administracinė atsakomybė. Kadangi anksčiau ar vėliau gyventojai tokias dėžes privalės įsigyti ar pasigaminti savomis lėšomis, labai raginu pasinaudoti galimybe jas pasiimti nemokamai.“

Kad kompostavimo dėžės gyventojams reikalingos teigia ir Švenčionių rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyresnysis specialistas ekologas Algirdas Jurkevičius. Pasak jo, atliekų vežėjai prieš išveždami atliekas visada įvertina konteinerio turinį ir jeigu ten yra biologiškai skaidžių atliekų, tiesiog jo netuština, o jeigu atliekų vežėjai išvežtų susimaišiusias atliekas į sąvartyną, sunkvežimiai būtų grąžinti atgal.

Švenčionių rajono individualių valdų gyventojai nemokamai paimti kompostavimo dėžes ir sudaryti jų panaudos sutartis gali dviejuose centruose: UAB „Švenčionių švara“ (Lauko g. 6, Švenčionys, tel. 8 387 51531) ir UAB „Pabradės komunalinis ūkis“ (Pašto g. 6, Pabradė, tel. 8 387 53345).

Su savimi gyventojai turi turėti asmens dokumentus ir dokumentus, įrodančius namų valdos ir / ar sodo sklypo valdymą nuosavybės teise.

Daugiau informacijos apie kompostavimą galima rasti internete: www.vaatc.lt/kompostavimas.

Projektas Nr. VP3-3.2-AM-01-V-02-010 „Vilniaus regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra“ yra finansuojamas pagal Lietuvos 2007–2013 metų Europos Sąjungos struktūrinės paramos panaudojimo strategiją ir ją įgyvendinančią Sanglaudos skatinimo veiksmų programą Sanglaudos fondo ir UAB „VAATC“ lėšomis.

Saulė Marcinkevičiūtė