Mes turime 328 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1356
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11543
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87573
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Viešnagė ir koncertas pas mielus kaimynus – graži tradicija

2015 m. gegužės 30 d. šeštadienis, Nr.51 (1475)

Švenčionių ir Švenčionėlių miestų kultūros centrų pagyvenusių žmonių šokių kolektyvai „Trepsis“ (vadovė Jolanta Razmienė) ir „Senjorai“ (vadovė Vida Vilutienė) gražią draugystę jau keletą metų puoselėja su Rygos (Latvija) lietuvių tautinių šokių kolektyvu „Bijūnas“, Latvijos lietuvių bendruomene, kuriems vadovauja Rolandas Žalnierius. Kaimynai lietuviai ir latviai dažnai svečiuojasi vieni pas kitus, dalyvauja bendrose šventėse ir projektuose. Ir tai jau tapo gražia tradicija.

Oficialiais 2014 m. duomenimis, Latvijoje gyvena apie 26 tūkst. lietuvių ir lietuvių kilmės asmenų, daugiausia pasienio su Lietuva regionuose ir sostinėje Rygoje. Tarp Latvijos Respublikoje gyvenančių tautinių mažumų lietuviai yra penktoje vietoje. Latvijoje veikia Latvijos lietuvių bendruomenė (pirmininkas – jau minėtasis Rolandas Žalnierius), vienijanti Liepojoje, Jelgavoje, Valmieroje, Bauskėje, Duobelėje, Daugpilyje veikiančias lietuvių kultūros draugijas. Pagrindinė šios bendruomenės veikla – lietuvių liaudies papročių ir tradicijų puoselėjimas, įvairių švenčių minėjimas.

„Trepsis“, „Bočių“ organizacijos Švenčionių ir Švenčionėlių atstovai, „Senjorų“ vadovė Vida Vilutienė gegužės viduryje kaip tik ir lankėsi Rygoje, kur „Bijūnas“ smagiai ir iškilmingai minėjo 25 metų gyvavimo jubiliejų. Viena iš „Trepsio“ šokėjų, Švenčionių „Bočių“ organizacijos pirmininkė ir viena iš pagrindinių visų tokių kultūrinių bei pažintinių kelionių organizatorių Janina Kulda pasidžiaugė, kad šią išvyką pas draugus surengti padėjo Švenčionių rajono savivaldybė, skyrusi lėšų autobusui.

Atsinaujinęs energingasis „Trepsis“ jau skaičiuoja solidų 30 metų jubiliejų, tačiau dėl Švenčionių kultūros centro renovacijos darbų dar negalėjo atšvęsti. Tą planuoja padaryti iškart, kai tik pastatas bus visiškai sutvarkytas.

Švenčionių miesto kultūros centro šokių kolektyvas „Trepsis“ – tarsi vyresnysis ir „Senjorų“ (minėjusių 20 metų sukaktį), ir „Bijūno“ brolis. Kas vasarą „Trepsis“ ir „Senjorai“ vyksta kartu koncertuoti į Rygą ar Jūrmalą, kur taip laukia draugai – Rygos lietuvių bendruomenė. O rygiečiai dažni svečiai Švenčionyse ir Švenčionėliuose. Visus liaudies šokio ir tradicijų puoselėtojus vienija ir daug gražių kartu praleistų akimirkų. Ypač ilgam įsiminė koncertinė pažintinė kelionė keltu iš Rygos į Stokholmą, kai kartu vyko „Trepsis“, „Senjorai“ ir „Gabija“.

Jauni visų kolektyvų vadovai iš savo vyresniųjų kolegų sako pasisemiantys daug gyvenimiškos išminties, visada gaunantys reikalingą patarimą, galintys pasimokyti entuziazmo, gyvenimiško džiaugsmo, gebėjimo būti aktyviais, visuomeniškais, uždegančiais noru kuo daugiau šokti, repetuoti, koncertuoti, išvažiuoti į svečius bei svečius pas save pasikviesti. Vyresnio amžiaus žmonių saviveiklos kolektyvų pavyzdys aiškiai parodo, kad judėdami, bendraudami, dainuodami, kartu keliaudami, švęsdami šventes, padėdami vieni kitiems kasdieniškuose reikaluose būna sveikesni, linksmesni, laimingesni ir tokiais daro aplinkinius. Žinoma, toks gyvenimas reikalauja daug darbo, kantrybės, pastovumo, nuolatinių repeticijų, tačiau yra prasmingas, nes ištraukia žmogų iš kasdienės rutinos, buities, padeda pamiršti negalavimus.

Rygos lietuvių tautinių šokių kolektyvo „Bijūnas“ pasveikinti atvyko nemažai garbių svečių iš Lietuvos ambasados Latvijoje, įvairių Latvijos lietuvių organizacijų atstovų, „Bočių“ organizacijos atstovų, meninių kolektyvų iš Lietuvos bei Latvijos ir kitų. Koncertavo Kauno miesto „Bočių“ liaudiškos muzikos ansamblis „Kaštonas“, Panevėžio bendruomenių rūmų pagyvenusių šokių kolektyvas „Sidabra“, Jūrmalos miesto Majori šokių kolektyvas „Abelyte“, Pakruojo kultūros centro tautinių šokių grupė „Laja“, Bauskės lietuvių kultūros draugijos „Astra“ ansamblis „Astra“, Kauno kultūros centro „Tautos namai“ vyresnių žmonių liaudiškų šokių kolektyvas „Ainiai“, mūsų „Trepsis“ ir, žinoma, jubiliatas „Bijūnas“.

Na, o finaliniam šokiui „Patrepsėliui“ susibūrė visi šventėje dalyvavę kolektyvai – sinchroniškai judančių šokėjų buvo pilnutėlė Rygos lietuvių vidurinės mokyklos sporto salė. Visi renginio dalyviai buvo apdovanoti padėkomis ir atminimo dovanėlėmis.

Svečiai ne tik dovanojo šokius ir dainas, bet ir atminimo dovanas, gėles. Gėlės, kaip įprasta, praturtins išpuoselėtą Rygos lietuvių vidurinės mokyklos oranžeriją, kitos dovanos – muziejų. R.Žalnierius didžiuodamasis aprodė svečiams ir oranžeriją, ir vis besiplečiantį muziejų, ir gražiai sutvarkytas klases, ir kaip tik tuo metu veikusią Latvijos lietuvės dailininkės Vitos Poželaitės tapybos darbų parodą.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis