Mes turime 619 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:8761
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27182
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:108931
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Renovacija: daugiabutį reikia apvilkti ne striuka skrandele, o kailiniais

2015 m. gegužės 30 d. šeštadienis, Nr.51 (1475)

Statybinės medžiagos – tik sertifikuotos

Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programos tikslas – didinti energijos taupymo efektyvumą. Visi pastatai padalyti į septynias energinio naudingumo grupes – A, B, C, D, E, F, G, kur A klasė nurodo energetiškai labai efektyvų pastatą, G klasė – labai neefektyvų.

Renovuoto daugiabučio gyventojai gauna valstybės paramą tik įvykdę atnaujinimo investicijų plane nurodytas sąlygas ir pasiekę ne mažesnę kaip C energinio naudingumo klasę. Po renovacijos šilumos energijos sunaudojimas turi sumažėti 40 proc., bet patirtis rodo, kad dažnai šis rodiklis būna gerokai didesnis. Renovuotų namų gyventojai džiaugiasi, kad šildymo išlaidos sumažėja ne minimaliai – 40 proc., o du kartus ir daugiau

Taupymo efektas priklauso nuo atnaujinimo darbų kompleksiškumo, kuomet atnaujinamas namo fasadas, langai, durys, stogas, cokolis, nuogrindos ir labai pageidautina – šilumos sistema, taip pat nuo statybos darbų ir medžiagų kokybės. Rajono daugiabučius atnaujinančių net kelių bendrovių statybininkai vieningai pabrėžia, kad labai svarbi statybinių medžiagų kokybė, todėl dirbama tik su sertifikuotais, aukštos kokybės gaminiais.

 

Kainos ir kokybės santykis

Daugiabučiuose gyvena ne patys turtingiausi žmonės, tad kolektyviai priimant sprendimą dėl renovacijos labai svarbi yra pastato atnaujinimo kaina. Norisi ir gerai, ir kuo pigiau. Ir tai praktiškai įgyvendinama, jeigu sieksime to, kas numatyta renovacijos programoje – C energinio naudingumo klasės. Toks namas po renovacijos tampa daug ekonomiškesnis ir komfortiškesnis.

Rajone daugiabučių fasadai daugiausia atnaujinami populiariausiu, tinkuojamuoju būdu. Šiuo atveju daugiabučio fasadas šiltinamas polistireninio putplasčio plokštėmis. Pirmiausia šios klijuojamos, o klijams visiškai išdžiuvus – tvirtinamos smeigėmis. Galiausiai ant jų formuojamas armuoto tinko sluoksnis ir pastato fasadas nudažomas pasirinkta spalva. Dažant rekomenduojama rinktis šviesias spalvas, nes tamsios spalvos tinkas nuo tiesioginių saulės spindulių įkaista ir ima skilinėti. Galimas ir kitas variantas – iškart rinktis pigmentinį tinką, kuris jau yra su spalva. Tuomet atnaujinto namo nebereikia dažyti.

Kitas būdas – įrengti vėdinamąjį fasadą. Šiuo būdu atnaujintas Švenčionių miesto 10 daugiabučių namų kvartalas. Šio tipo fasado kaina 30-40 proc. didesnė nei tinkuojamojo, bet dėl techninių priežasčių minėtų namų gyventojai pigesnio varianto rinktis ir negalėjo.

Vienas pagrindinių vėdinamo fasado privalumų - kad apšiltinimui naudojama mineralinė vata nesugeria drėgmės ir ilgiau išsaugo savo šilumos izoliacines savybes. Dėl paliktų vėdinimo tarpų drėgmė iš šiltinamojo sluoksnio greičiau išgaruoja. Dar vienas vėdinamo fasado sistemos privalumas –šio tipo fasado sistemos dalys gaminamos tik iš nedegių arba labai mažai degių medžiagų, o apdailai naudojamos plokštės patikimiau saugo pastatą nuo suniokojimo, atsparesnės smūgiams.

 

Stovės 100 metų

Skeptikai tikina, esą senų daugiabučių atnaujinti nebeverta, nes jų konstrukcijos sutrūnijusios ir ilgai nebetarnaus. Prie daugiabučių pasirengimo renovacijai dirbanti rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus specialistė Rina Rimaš šiuos vertinimus neigia. Pasak jos, laikomosios blokinių daugiabučių konstrukcijos yra tvirtos – iš gelžbetonio. Žinoma, daugiabučiai turi būti tinkamai prižiūrimi, kad nebūtų prieita prie tokio lygio, kai ima skirtis sienos. Tačiau negali būti net minties, kad juos reikia griauti tik dėl to, jog patys greitai sugrius. Juos būtina atnaujinti, o renovuotuose namuose galės gyventi dar kelios kartos. Juk renovacijos esmė – ne tik daugiabučius namus paversti energiniu požiūriu efektyvesniais, bet ir tvirtesniais, atsparesniais aplinkos poveikiui.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ