Mes turime 340 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6326
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28213
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72196
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Korupcijos apraiškos naujojoje valdžioje - liberalai atidirba savo rėmėjams ?

2015 m. gegužės 30 d. šeštadienis, Nr.51 (1475)

Narplioti mokesčių rebusus ir naujos valdžios nuo visuomenės slepiamų finansinių paslaugų paslaptis padeda tarybos narys Vytautas BULKA.

 

Tarybos posėdyje Jūs nepritarėte apleisto NT mokesčio tarifo mažinimui?

Kaip galima pritarti, kai rajono biudžeto sąskaita teikiamos lengvatos neatsakingiems asmenims, kurie apleido savo turtą ir nieko toliau nedaro? Būdami valdžioje, mes, kaip ir daugelis savivaldybių, buvome nustatę maksimalų apleisto nekilnojamojo turto mokesčio tarifą – 3 proc. Tai atitiko valstybės politiką, skatino verslininkus sukrusti, imtis veiklos arba nenaudojamą turtą parduoti, kad tušti pastatai negriūtų, negadintų vaizdo ir nekeltų pavojaus žmonėms.

Atėjo liberalai su lenkais ir apvertė viską aukštyn kojomis – sumažino šį tarifą iki 1 proc. ir tai vadina moratoriumu, kas šiame kontekste yra nesąmonė. Kaip nesąmonė ir jų motyvas, kad tai skatins verslininkus apleistuose pastatuose kurti darbo vietas. Aš garantuoju, kad, pavyzdžiui, Lentupio g. Švenčionyse buvusios pieninės griuvenose niekas nepasikeis.

Šis sprendimas tikrai nėra noras padėti verslininkams. Rimtas ir atsakingas verslininkas niekada taip neapleis savo turto.

 

Kam naudingas šis sprendimas?

Iš 19 apleistų nekilnojamojo turto objektų sąrašo net 5 priklauso verslininkui Juzefui Fedorovičiui, kuris savivaldybių rinkimuose buvo 3 numeriu Liberalų sąjūdžio sąraše ir galimai atseikėjo liberalų rinkimams apvalią sumelę. Ir štai rezultatai – drastiškai mažinamas apleisto NT mokestis, prisidengiant gražiais tikslais – padėti verslininkams. J.Fedorovičiui iš šio sprendimo neginčijama nauda. Apgriuvusios buvusios Švenčionių pieninės, Švenčionėlių „Liejinių“ gamyklos, užkaltais langais Sarių parduotuvės - valgyklos pastatai ir dar keli tokios pat būklės objektai – šio liberalams artimo verslininko nekilnojamasis turtas. Yra ir daugiau įdomių sąsajų tarp šio „juodojo sąrašo“ ir dabartinės valdžios – lenkų, socialdemokratų.

Kyla klausimas, ar čia nėra korupcijos apraiškų, kurios migruojantį liberalą Kęstutį Trapiką iki šiol buvo tiesiog apsėdusios?

O meras Rimantas Klipčius ar atsiklausė rajono žmonių, ar jie sutinka, kad rajono biudžetas, į kurį suneša mokesčius visi sąžiningai dirbantys, dėl apsileidusių verslininkų prarastų pusę milijono litų (apie 150 tūkst. Eur)? Kokia neteisybė dirbančių verslininkų atžvilgiu – apleisto NT mokestį triskart sumažino, o tvarkingo NT paliko galioti tokį pat, kaip buvo.

 

Iš diskusijos tarybos posėdyje taip ir liko neaišku, ar žemės mokestis mažėja, ar didėja?

Kai klausimą pristato Kęstutis Trapikas, kuris, mano nuomone, žemės ūkyje yra visiškai nekompetentingas ir pats nesusigaudo, niekam nieko neaišku. Nuo tokios valdžios jau specialistai bėga. Atleidę buvusį Žemės ūkio skyriaus vedėją Albertą Marmą, valdantieji susidūrė su neįveikiamomis kliūtimis, ir jų daugės. K.Trapikas posėdyje nesugebėjo nei dorai paaiškinti žmonėms, nei į paprastą klausimą atsakyti –mažesnį ar didesnį žemės mokestį mokės gyventojai. Viena įsikalęs: „Mes sumažinome mokesčius“ ir kartoja, nors tai melas - iš tikrųjų žmonės mokės daugiau. Žemės mokestinė vertė didėja, mokesčiai didėja, o kalbos apie sumažinimą – tik akių dūmimas.

Įdomu ir tai, kad apleisto nekilnojamojo turto mokestį liberalai ir lenkai sumažino, o štai apleistos žemės patvirtino maksimalų – 4 proc. Nesunku nuspėti, kam tai gali būti naudinga. Stambiems ūkininkams, kurie siekia pusvelčiui supirkti užsilikusius plotelius, neretai nedirbamus.

Vėl – korupcijos apraiškos? O dirba dar tik porą mėnesių...

 

Paslaptingos finansinės paslaugos – kas tai?

Nežinau, kam reikia tų paslapčių, neįprastų terminų. Neapleidžia mintis, kad norima kažką nuslėpti. Svarstant neįprastai pavadintą finansinių paslaugų (tai viso labo paskolos ėmimas) klausimą meras liepė išjungti transliaciją, išprašė iš posėdžių salės žmones. To niekada nėra buvę! Joks konfidencialumas nebuvo privalomas. Aišku, merui panorėjus, kiekvieną klausimą galima pavadinti konfidencialiu. Kitas klausimas – kodėl paskolą vengiama vadinti tiesiog paskola?

Slaptumas, konspiraciniai pavadinimai verčia suklusti ir suabejoti skaidrumu.

Nuolat mus kritikavęs, kad paskolų sutartis pasirašydavo vicemerė, dabar vicemeru tapęs K.Trapikas kažkodėl pats pasirašo paskolos sutartį, o ne meras. Kodėl? Galbūt dėl negrąžintų skolų meras Rimantas Klipčius negali dėti savo parašo finansinėse institucijose?

 

Yra tarybos Teisėtvarkos ir etikos komitetas ar ne?

Žinoma, nėra. Yra tik užsirašę į komitetą 4 nariai, ir visi iš opozicijos. Nėra komiteto pirmininko (nė vienas narys nesutiko juo būti), nėra kam organizuoti komiteto darbą, komitetas nesuformuotas. Nežinau, kodėl meras to nesupranta. Keturių tarybos narių teisės suvaržytos – mes negalime dalyvauti taryboje sprendžiamų klausimų svarstyme. Ar šiai valdžiai teisėtvarka ir etika nėra svarbios?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ