Mes turime 252 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:399
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3122
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:55410
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pašaminėje sužibo poezijos, dainos ir muzikos žvaigždė

2015 m. gegužės 23 d. šeštadienis, Nr.49 (1473)

Šį antradienį, gegužės 19 d., 16 val. Pašaminės bibliotekoje filiale buvo surengta nepaprasta poezijos ir muzikos šventė – neregių kūrėjų popietė „Ugniažiedė žvaigždė“. Renginys vyko Pašaminės kaimo bendruomenės patalpose. Dalyvavo poetė Vilija Dumbliauskienė, pianistė Dovilė Bagdonaitė, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas, „Vilniaus“ choro vadovas Vladas Bagdonas. Šventę vedė lituanistė Danutė Bagdonavičienė.

Galimybę pasikviesti įdomių svečių į Pašaminę ir taip praturtinti į renginius ateinančių žmonių dvasinį pasaulį visada suranda bibliotekininkė Loreta Jusienė. O „Ugniažiedė žvaigždė“ radosi iš gražios draugystės su rašytoja Gintare Adomaityte, pernai apsilankiusios Pašaminėje ir pristačiusios savo kūrybą. Gintarė sakė pamėgusi šį kraštą, susidraugavusi su čia sutiktais žmonėmis, su daugeliu pajutusi sielos bendrystę. O ten, kur buvo gera, norisi grįžti ir grįžti, nes rašytoja sakė tikinti gerumu ir bičiulyste. Šįkart su „Ugniažiede žvaigžde“, o ateityje ir dar su kitais renginiais, įdomiais susitikimais ar literatūrinėmis popietėmis. Pasak Gintarės, jau bręsta ne vienas įdomus bendras sumanymas su Pašaminės biblioteka.

D.Bagdonavičienė paskaitė keletą viešnios – neregės poetės Vilijos Dumbliauskienės – eilių, pristatė autorę, kuri yra išleidusi dvi savo poezijos knygas, dabar rengia trečiąją. Vilija ne tik poetė, bet ir bibliotekininkė, ji atlieka ir dar vieną didelį darbą – padeda Brailio raštu leisti ir kitų lietuvių autorių knygas, taip jos pasiekia neregius.

Vilija paskaitė savo eilių, kurios suvirpino ne vieno tą popietę Pašaminėje buvusio širdį.

Vilijos Dumbliauskienės vardas poezijos mėgėjams žinomas. 2006 metais Lietuvos aklųjų biblioteka išleido jos pirmąją eilėraščių knygą „Lemtis dilgėlynų delnais“, o po ketverių metų pasirodė ir antroji – „Baltosios gervelės rožinis“. Be to, jos eilės skelbtos žurnale „Mūsų žodis“, almanache „Žodžio spalvos“. Vilijos poezija neretai pavadinama barokine. Abiejų knygų redaktorė, literatūrologė Janina Riškutė apie Vilijos poeziją yra pasakiusi: „Eilėraščiuose subtiliai kalbama apie sielvartą patyrusio asmens turtėjimą, šviesos troškimą, gyvenimo prasmės suradimą, ryšį su artimais, sielos atrama randama gamtoje“. Savo poezijoje Vilija nedaugžodžiauja, tačiau subtiliai ir lyriškai kalba apie potyrius, jausmus, gyvenimą, kartais užklumpantį liūdesį.

Viena iš šio renginio Pašaminėje sumanytoja rašytoja G.Adomaitytė sakė, kad jis atsirado galvojant apie tėtį, kuris buvo chorvedys, ir mamą lituanistę. Tad vienas iš svečių Vladas Bagdonas čia taip pat ne atsitiktinai – jis geriausias Gintarės tėvelio mokinys.

Solistas Vladas Bagdonas yra baigęs Klaipėdos S. Šimkaus aukštesniąją muzikos mokyklą, vėliau Lietuvos muzikos akademijoje įgijo dvi specialybes – choro dirigento ir operos dainininko. Lietuvos operos ir baleto teatro solistu jis yra nuo 1992 m., čia sukūrė arti 40 vaidmenų. V.Bagdonas – tarptautinių konkursų laureatas, jis atlieka ne tik operų arijas, bet ir kamerinės vokalinės lyrikos kūrinius. Dainininkas įrašė solinę kompaktinę plokštelę, joje – ir operinė muzika, ir liaudies, estradinės dainos, romansai ir kita. V.Bagdonas taip pat turi ir mokinių, nuolat bendradarbiauja su valstybiniu choru „Vilnius“, dažnai koncertuoja, vyksta į gastroles užsienio šalyse. Tad sulaukti tokio puikaus dainininko ir išgirsti visą puokštę jo įvairiapusiško repertuaro – buvo didelė laimė. Pašaminėje tą popietę skambėjo ir operos arijos, ir liaudies dainos, ir romansai, ir visiems gerai žinomos estrados dainos. Dainininkui akomponavo ir atskirus muzikos kūrinius grojo jo dukra Dovilė Bagdonaitė.

Renginyje dalyvavo Švenčionių viešosios bibliotekos direktorė Leonarda Vilčiauskienė, LASS Švenčionių skyriaus pirmininkė Stasė Mažuolienė, kartu atsivežusi ir būrį savo organizacijos narių, Švenčionių socialinių paslaugų centro Dienos centro „Verdenė“ darbuotoja Jolita Marozienė, kuri įteikė svečiams dienos centro lankytojų sukurtų darbelių. L.Vilčiauskienė padėkojo poezijos, dainų ir muzikos šventės organizatoriams bei svečiams už tokią puikią dovaną pašaminiškiams. Į renginio pabaigą užsukęs rajono meras Rimantas Klipčius su Švenčionėlių seniūnu Antanu Juodaičiu sakė apžiūrėjęs seniūnijos kelius, aptaręs kitus ūkinius reikalus, o likus laiko užsukęs ir į biblioteką, kur nudžiugo, kad verda turiningas kultūrinis gyvenimas.

Gražiai Vilijos eilėmis šventę baigė D.Bagdonavičienė, o poetė padovanojo savo knygų ne tik rajono bibliotekoms, bet ir visiems norintiems.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis