Mes turime 175 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1436
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4159
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:56447
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ministerijos ir pacientų akimis problemos skiriasi

2015 m. gegužės 23 d. šeštadienis, Nr.49 (1473)

Tuo įsitikino LR Seimo Sveikatos komiteto narė Vilija Filipovičienė, apvažiavusi pusę Lietuvos ir aplankiusi sveikatos priežiūros įstaigas, bendravusi su jų vadovais. Praėjusią savaitę ji su padėjėja Kristyna Bortko lankėsi Švenčionių PSPC ir rajono ligoninėje.

 

Kur dingsta jauni gydytojai?

Švenčionių PSPC vadovas Vytautas Vaitkevičius Seimo atstovei pokalbyje pirmiausia pabrėžė, kad kiekviena įstaiga turi savo specifinių problemų. Jų negalima apibendrinti ir surasti kažkokio universalaus sprendimo – kas tinka, pavyzdžiui, Kupiškiui, netinka Švenčionims. O Švenčionims didžiausia problema – trys miestai. Jeigu daugelis rajonų turi po vieną polikliniką, tai mūsų rajone jų trys – trigubai didesnės išlaidos, o finansavime į tai neatsižvelgiama. Paslaugų apmokėjimo balas didėja, bet, mažėjant gyventojų skaičiui, įstaiga kasmet gauna vis mažiau lėšų. Atlyginimai gydytojams, kaip pabrėžė V.Vaitkevičius, nekelti nuo Vagnoriaus laikų. Kiek kartų buvo didinta minimali alga, tam tikslui nė karto nebuvo skirta papildomai lėšų, ir dabar numatomam MMA kėlimui 18 darbuotojų reikės surasti lėšų iš tų pačių vidinių resursų. Be to, dėl minimalios algos kėlimo ir lėšų stokos proporcingam kitų atlyginimų kėlimui tuoj visų slaugytojų atlyginimai susilygins su minimalia alga.

Kitos dvi problemos, ko gero, iš tikrųjų universalios - mažėja gyventojų, trūksta gydytojų. Šios problemos kamuoja visą Lietuvą. Rajono poliklinikose dirba net 53 proc. pensinio amžiaus gydytojų. „Nesuprantu, kur dingsta jauni gydytojai? Nesinori tikėti, kad visi jie išvažiuoja į užsienį arba lieka Vilniuje ir Kaune“, - stebėjosi gydytojas V.Vaitkevičius. Pašnekesio dalyviai grįžo prie V.Andriukaičio keltos idėjos, kad jauni specialistai, studijavę valstybės finansuojamose vietose, privalo atidirbti. Anksčiau ar vėliau, teks prie to grįžti, nes situacija kurioziška net visai netoli Vilniaus esančiame rajone. PSPC vadovas pasakojo, kad pensininkė gydytoja prašosi į užtarnautą poilsį, o vadovas prašo dar padirbėti iki 70 metų.

Sprendimų reikia ir dėl kaimo felčerinių punktų. Jų net savo lėšomis remontuoti negalima, nes PSD lėšas galima naudoti tik gydymui. Felčerės taip pat visos pensininkės. Jos dar dirba, ir dirba gerai, bet ateis diena, kai šias paslaugas kaime teikti nebus kam – jaunų felčerių nėra.

Vis gilėjančiai problemai spręsti reikia vieningos valstybės pozicijos.

 

Ligoninė tuštėja

Rajono ligoninėje svečius pasitiko po direktorės Irenos Politienės atleidimo iš pareigų laikinai vadovaujanti įstaigai Vitalija Lukšienė. Ji parodė Seimo narei Vilijai Filipovičienei visą ligoninės pastatą – ir atnaujintus bei sėkmingai veikiančius skyrius, ir ištuštėjusius arba apytuščius. Vidaus ligų, chirurgijos skyriuose pacientų nemažai, keli vaikučiai gydosi vaikų skyriuje. Atsisakius gimdymų rajono ligoninėje, ištuštėjo ir ginekologijos-akušerijos skyrius – vaizdas iš tiesų liūdnas. Taupant lėšas, matyt, skyrius ligoninėje teks peržiūrėti, jungti. Visuomenė sensta, gimstamumas mažėja. Aišku, tai menka paguoda, bet gydytoja Nijolė Pukienė pastebėjo, kad ta liūdna tendencija yra ir Visagine, kur ji taip pat dirba aštuonerius metus, per tą laiką gimstamumas sumažėjo perpus.

Džiugu, kad ligoninėje yra reanimacijos skyrius. Kaip pastebėjo V.Lukšienė, esant nemažam atstumui iki bet kurios artimiausios didesnės ligoninės, be reanimacijos likti jokiu būdu negalima.

Bene prabangiausiai atrodo ES lėšomis rekonstruotas slaugos skyrius, kuris priklauso PSPC. Dar prieš keletą metų buvęs perpildytas, didelei nuostabai, šiuo metu skyrius neišnaudoja limitų. Čia ryškus sezoniškumas – tik žiemą labai daug norinčių, o visą kitą laiką skyrius neužpildytas. Norėdami neprarasti slaugos išmokos, artimieji prižiūri ligonius namuose.

Seimo Sveikatos komiteto narė Vilija Filipovičienė sakė apsilankymo metu gavusi naudingos informacijos komiteto veiklai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis