Mes turime 163 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1028
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3751
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:56039
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Meninėje kompozicijoje – Adomo Mickevičiaus ir Vladislovo Sirokomlės gyvenimo bei kūrybos atspindžiai

2015 m. gegužės 23 d. šeštadienis, Nr.49 (1473)

„Tėvyne Lietuva, mielesnė už sveikatą!/ Kaip reik tave branginti, vien tik tas pamato,/ Kas jau tavęs neteko. Nūn tave vaizduoju/ Aš, ilgesy grožiu sujaudintas tavuoju.“ Šia ištrauka iš A.Mickevičiaus poemos „Ponas Tadas“ gegužės 18 d. Švenčionių r. Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos skaitykloje buvo pradėta literatūrinė-muzikinė kompozicija „Tėvynė Lietuva – mielesnė už sveikatą“, skirta Adomo Mickevičiaus ir Vladislovo Sirokomlės kūrybai, kurią atliko aktorius, bardas Gediminas Storpirštis ir literatas Juozas Žitkauskas.

Simboliška, kad Pabradės miesto bibliotekoje vykdomas Vilniaus mokytojų namų projektas „Jie su Vilnija suaugę“ vyko gimnazijoje, kur dėstoma nacionalinių mažumų kalba, nes A.Mickevičius – vienas žymiausių romantizmo atstovų savo kūryboje viena meile sujungęs lietuvių ir lenkų tautas. Jo žymiausi kūriniai „Vėlinės“, „Ponas Tadas“, „Gražina“ liudija mūsų istorijos didingumą, heroizmą, jie ištisus šimtmečius mokė ir moko deramo patriotizmo ir pilietiškumo. Poetas V.Sirokomlė-Kondratovičius, beveik trimis dešimtimis metų jaunesnis už A. Mickevičių savaip tęsė garsiojo romantiko tradiciją. Taip pat rašydamas lenkų kalba, savo kūriniuose įprasmino Lietuvos žmones, istoriją. Vienoje iš savo knygų jis rašė: „Man rodos, kad tiesioginė išraiška to, ką vadiname Tėvynės meile yra savojo krašto tyrimas istoriniu, gamtiniu, etnografiniu, archeologiniu ir geografiniu požiūriu. Nes kaipgi galima mylėti ir kraują lieti už tai, ko nepažįsti ir nesupranti“. Viename iš pagrindinių savo kūrinių, poemoje „Margiris“, poetas jautriai aprašo lietuvių heroizmą, išaukština garbingą poelgį – mirti už tėvynę. Tokiais gražiais žodžiais literatas J.Žitkauskas pristatė šiuos kūrėjus.

Renginio metu G.Storpirštis skaitė šių autorių kūrinių ištraukas, skambėjo nepaprastai jausmingi gitaros akordai ir sodrus bardo balsas. Klausytojams buvo surengtos nedidelės literatūrinės viktorinos. Po renginio Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos direktorė K.Maciusovič, skaityklos vedėja S.Kravčionok, buvusi ilgametė šios gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja I.Cicėnienė, Pabradės bibliotekos- filialo vedėja G.Dargytė ir kiti renginio dalyviai dar ilgai diskutavo su menininkais apie kūrybos prasmę, apie žmogiškąsias vertybes. „Aš linkiu, kad Jus lydėtų sėkmė...“, - atsisveikindamas pasakė G. Storpirštis.

Jolanta ZENKIENĖ

 
Reklaminis skydelis