Mes turime 190 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2787
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16786
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64112
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gražus ir žaliuojantis miškas – visų mūsų rūpestis

2015 m. gegužės 23 d. šeštadienis, Nr.49 (1473)

Padidėjo mokesčių našta

Nuo šių metų privačių miškų savininkai tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys turi mokėti 5 proc. dydžio mokestį užparduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką. Šiuo mokesčiu tikimasi bent iš dalies spręsti miško kelių priežiūrą. Tačiau visa tai galbūt net nebus veiksminga: tie, kurie prižiūrėjo kelius ir toliau jais rūpinsis, o tie, kurie ir anksčiau to vengė, ieškos įvairiausių būdų išvengti mokesčių. Tai priklauso nuo žmonių sąžinės. Tuomet kyla klausimas: kaip elgtis miško savininkams? Jei dirbant nukenčia miško keliukai, bendrovė „Ąžuolija LT“ juos tvarko savomis lėšomis. Juk šiuo atveju yra svarbiausias humaniškumas.

Be visa to, dėl Lietuvoje galiojančių svorio pervežimo apribojimų privačių miškų savininkai bei valstybiniai miškininkai  priversti važiuoti su pustuščiais miškovežiais, kurių svoris su kroviniu neviršija 40 tonų, pilnai sukomplektuotas medienai skirtas vežti vilkikas su priekaba sveria 17–20 tonas, taigi jis gali vežti ne daugiau nei 20 tonų medienos. Dabar mašinos važinėja neprikrautos, naudojami degalai, nes vairuotojai baiminasi viršyti leistiną svorį, kad netektų mokėti didelių baudų. Nors, jei keliais važiuotų sunkesnių, tačiau mažiau miškovežių, keliai diltų mažiau, o ir aplinkos tarša būtų mažesnė.

Tokių išskirtinių mokesčių įvedimas privatiems miško savininkams, diskriminuoja juos visų kitų verslo sričių atžvilgiu. Valstybė turėtų skatinti, o ne žlugdyti ilgalaikes investicijas į miškininkystę, juk čia  grąža bus tik  po 60-100 metų.

Rinkos diktuojamos kainos taip pat skaudžiai palietė miškininkystės verslą. Smuktelėjus medienos kainai kartais visą smulkią medieną tenka gaminti praktiškai už savikainą. Keletas šių minėtų veiksnių stipriai apsunkino verslo galimybes, bet į viską gal reikėtų žiūrėti optimistiškai ir tikėtis, kad šiuo metu nepalankiai susiklosčiusi situacija vystant miškų verslą stabilizuosis, svarsto UAB „Ąžuolija LT“ vadovas.

 

Miško savininkams siunčiama žinia

Norėčiau paminėti dar vieną svarbų pastebėjimą, aktualų miško savininkams. Jie turi atsakingai rinktis parduodamo miško pirkėjus. Tačiau to daugelis nežino ir dažniausiai kreipiasi į tarpininkus, todėl miškų savininkai praranda dalį savo pajamų, kurias gautų tuomet, jei būtų sudarę sandorį su tiesioginiais miško pirkėjais. Galutiniam miško vartotojui – įmonei – miškus tenka pirkti iš perpardavinėtojų, kurie yra apsukresni, geba įtikinti miško savininkus parduoti savo mišką miško perpardavimu užsiimantiems asmenims, kurie užsideda nemažą procentinę dalį.

 

Reikalavimų kartelė – aukštai

Miške susipina daug funkcijų, todėl negalime kalbėti vien apie pajamas ir miško išteklių naudojimą. Rūpestis mišku – ilgalaikė investicija.

Miško tvarkymas ir priežiūra reikalauja daug pastangų ir įžvalgumo. Miškininkystėje kiekvienas priimtas sprendimas turi įtakos daugelio metų ūkinei veiklai. Norint iš miško turėti naudos šiandien ir išsaugoti jį savo vaikams, reikia teisingai ūkininkauti.Miškas užauga negreit, tad reikia kantrybės jį auginti ir puoselėti. Kad išaugtų tinkamas miškas, labai svarbu jį atsodinti. Ypač svarbus pirmasis dešimtmetis: auginant jaunuolyną, turi būti šalinami silpnesni medžiai, tokiu būdu rūšiuojant stipriausius, tiesiausius medžius, kurie per tam tikrą laikotarpį išaugs bei taps gražiu ir perspektyviu mišku. Kol kas mūsų šalyje nėra įprasta ankstyvojoje stadijoje rūpintis miškais. Šiuo metu miško ugdymui skiriamos paramos, kuriomis derėtų pasinaudoti.

Svarbu, kad savininkas miške galėtų tvarkytis pats, o jei tai nėra įmanoma padaryti dėl laiko, noro ar žinių stokos, jam padėti gali UAB „Ąžuolija LT“. Mums rūpi miškas, todėl konsultuojame miško savininkus, kaip pasirūpinti miško tvarkymu, o parduodantiems patariame kaip tai tinkamai padaryti ir gauti naudą iš savo nuosavybės.

UAB „Ąžuolija LT“ pasirengusi padėti visiems miško savininkams, kuriuos sieja bendras tikslas – miškas, jo ateitis, perspektyvos, todėl iškilus klausimams siūloma drąsiai klausti bei konsultuotis visais su mišku susijusiais klausimais.

Šiame versle UAB „Ąžuolija LT“ mato ne galutinį rezultatą – pelną, bet ir patį procesą, veiksmus, padedančius išspręsti miško savininkų problemas. Reikia nepamiršti tai, kad miškas būtų tinkamai prižiūrimas. Juk žaliuojantys ir gražūs miškai – visų mūsų ateitis.

Irmantas Gylys

Tel. 8 650 80515

UAB "Ąžuolija LT"