Mes turime 150 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:730
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3453
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:55741
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kai renovuojamame daugiabutyje – svetima nuosavybė

2015 m. gegužės 23 d. šeštadienis, Nr.49 (1473)

Daugiabutyje – ne vien gyvenamieji butai

Kalbant apie daugiabučių renovaciją paprastai turimi mintyje gyvenamieji butai. Jų savininkus vienija kaimyniškas bendrumo jausmas. Kai kuriuose daugiabučiuose yra atsiradę ir negyvenamųjų patalpų - komercinių, visuomeninių ir kt. paskirties. Lietuvos Respublikos nutarime „Dėl valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) teikimo ir daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) projektų įgyvendinimo priežiūros taisyklių“ šios įvairios patalpos vadinamos „kitos paskirties patalpomis“. Taisyklėse išsamiai surašytos renovacijos sąlygos visiems galimiems šių patalpų savininkams. Taigi ko tikėtis renovuojant daugiabutį gyventojams iš komercinių patalpų kaimynystės, o šių patalpų savininkams - iš renovacijos?

 

Bute ir gyvena, ir dirba

Didelių miestų centruose bene visi daugiabučių pirmieji aukštai seniai paversti prekybos ir paslaugų objektais. Neaplenkė ši tendencija ir mūsų rajono, tik gal paplitusi mažesniu mastu. Jau renovuotuose namuose buvo tokių patalpų, bus jų ir ateityje. Pasitaiko atvejų, kai buto savininkas ar nuomininkas gyvena ir dirba tame pačiame būste, kuriame steigia krautuvėles, kirpyklas ir panašias įstaigas. Registrų centre toks butas registruotas kaip gyvenamosios paskirties būstas su kitos paskirties patalpomis.

Daugiabučių administratoriaus pareigas vykdančios UAB „Švenčionių švara“ atstovė Jelena Čalkina sakė, kad tokių butų savininkų teisės ir sąlygos valstybės paramai gauti renovuojant būstą yra tokios pačios, kaip ir kitų butų savininkų. Jie gauna visą tuo metu galiojančią išlaidų kompensaciją, lengvatinį kreditą, konsultacijas, administratoriaus paslaugas tvarkant renovacijos procedūras.

Tą patvirtino švenčioniškė Rita, nuo rudens gyvenanti jau renovuotame daugiabutyje, savo būste įkūrusi kirpyklą. Pasinaudojusi valstybės parama ir aktyviai dalyvavusi renovacijos procese, Rita džiaugiasi, kad buto šilumos sąnaudos sumažėjo perpus. Gamybinės veiklos vykdymas bute savininkams nesukėlė problemų paramai gauti, o kaimynams – jokiu kliūčių renovacijai vykdyti.

 

Komercinės patalpos daugiabutyje

Daugiabučiuose yra ir grynai komercinių patalpų, kuriose tik vykdoma veikla. Būsto energijos taupymo agentūros projektų įgyvendinimo skyriaus specialistė Lina Daniūnienė sakė, kad dėl paramos tokių patalpų savininkams renovuojant namą reikėtų nagrinėti kiekvieną atvejį konkrečiai. Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) teikimo ir daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) projektų įgyvendinimo priežiūros taisyklės numato vieną bendrą sąlygą – parama teikiama, jeigu komercinės ir kt. negyvenamos patalpos renovuojamame daugiabutyje sudaro ne daugiau kaip pusę bendro ploto.

Gamybiniams subjektams taip pat reikia pateikti pažymą de minimis (nereikšminga parama) iš Suteiktos valstybės pagalbos registro apie nereikšmingą pagalbą verslui. Jeigu ji tais metais buvo gauta, parama renovacijai gali ir nepriklausyti.

Visais atvejais numatyti galimų problemų sprendimai, kad renovacija vyktų sklandžiai, nes ją vykdyti verta – atnaujintame būste ne tik šilčiau, bet ir patogiau bei emociškai geriau gyventi.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis