Mes turime 366 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1816
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18017
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94047
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Jubiliejinės 10-osios J.Vileišio taurės varžybos Švenčionių rajone

2015 m. gegžės 13 d. trečiadienis, Nr.46 (1470)

Dvi dienas iš visos Lietuvos suvažiavę į 10-ąsias Jono Vileišio taurės orientacines varžybas įvairaus amžiaus grupėse varžėsi daugiau nei 300 sportininkų. Kadangi vienas iš varžybų surengimo Čiūlėnų miške iniciatorius buvo kaimyniniame Ignalinos rajone esančio Paliesiaus dvaro savininkas Julius Ptašekas, tai ten ir vyko oficialus varžybų atidarymas. Vėliau varžybų dalyviai atvyko į varžybų vietą šalia Kačėniškės kaimo ir gegužės 2 ir 3 dienomis Čiūlėnų miško masyve ieškojo paslėptų punktų.

Apie pačią varžybų idėją ir apie tai, kaip dešimtųjų jubiliejinių varžybų surengimui buvo pasirinktas Švenčionių rajonas, paprašiau papasakoti Lietuvos orientavimosi sporto federacijos (LOSF) generalinį sekretorių Rimantą Servą.

- Kodėl varžyboms buvo pasirinktas Švenčionių rajonas ir konkrečiai ši istoriškai įdomi vieta?

- Tai, kad varžyboms pasirinkta vieta sutapo su istoriškai svarbia vieta – privalumas, o varžyboms ši vieta pasirinkta todėl, kad orientavimosi požiūriu ji yra įdomi, techniška, mažai proskynų, nedaug takelių, tad sportininkams bėgant per mišką reikia pasirinkti tinkamiausią maršrutą, nėra lengva, bet tuo ir įdomiau. Varžybose dalyvauja sportininkai nuo 12 iki 80 metų, suskirstyti į grupes. Kiekvienai grupei parenkamas skirtingas distancijos ilgis ir punktų skaičius. Ilgiausią distanciją reikia įveikti elito grupei, kurioje startuoja sportininkai nuo 21 iki 35 metų. Šiandieną šios grupės moterims teko įveikti virš 8,2 kilometrų ir 15 punktų, o vyrams – virš 10,7 kilometrų ir 18 punktų, - apie varžybas pasakoja LOSF generalinis sekretorius Rimantas Serva.

- O kaip buvo pasirinkta ši konkreti vieta?

- Netoli nuo čia Ignalinos rajone yra Paliesiaus dvaras, ir to dvaro šeimininkas Julius Ptašekas, kuris yra orientacinio sporto entuziastas, ir, beje, pats šiandieną bėgo, besitreniruodamas šiose apylinkėse pamatė, kad čia yra įdomi vietovė ir paprašė Sauliaus Kireilio, kad sudarytų žemėlapį. Taip mes ir atsidūrėme čia. Esame patenkinti ne tik įdomia varžybų vietove, bet ir tuo, kad gamta nepateikė nemalonių siurprizų. Oras buvo tinkamas varžyboms.

O štai kokias mintis išsakė Vileišių kolegijos direktorius, vienas iš šių varžybų rengimo iniciatorius poetas Mykolas Karčiauskas:

- Pati idėja rengti J.Vileišio taurės orientavimosi varžybas kilo su idėja pastatyti broliams Petrui, Antanui ir Jonui Vileišiams paminklą Vilniuje. Kodėl buvo sumanyta pastatyti paminklą? Broliai Vileišiai buvo ūkininkų sūnūs, darė viską, kas buvo reikalinga tautos atgimimui. Jonas Vileišis buvo Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Akto signataras, Kauno burmistras. Jis pirmasis Lietuvoje ėmėsi kurti ir sporto organizacijas, kurios buvo orientuotos į masiškumą. Beje, Jono Vileišio ranka parašytas ir Nepriklausomybės Akto rankraštis. Norėdami įamžinti šio žmogaus atminimą ir Jono Vileišio taurės orientacines varžybas pradėjome rengti. Tai jau dešimtos varžybos. Čia labai gražus gamtovaizdis, puikios sąlygos sportininkams išbandyti save, - baigdamas pokalbį sako gerb. Mykolas Karčiauskas, kuris ir pats šį kartą dalyvavo varžybose.

Per varžybų uždarymą kalbėjęs Julius Ptašekas, kuris buvo vienas iniciatorių, kad dešimtosios Jono Vileišio taurės orientacinės varžybos būtų surengtos mūsų rajone, sakė:

- Džiaugiuosi, kad yra žmonių, kurie puoselėja advokato Jono Vileišio atminimą. Ir tai labai svarbu. Mano nuomone, elitinės orientacininkų varžybos yra ne ten, kur susirenka daug dalyvių, o ten, kur yra naujos vietovės, kur žmonės atvažiuoja norėdami sportuoti.

O tai, kad Čiūlėnų miške buvo tikrai šaunu, nors ir nelengva orientacininkams varžytis, matėsi iš rezultatų ir puikios sportininkų nuotaikos. Tikiuosi, kad iš visų Lietuvos kampelių suvažiavę orientacinio sporto entuziastai iš mūsų rajono išsivežė kuo puikiausius įspūdžius.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis