Mes turime 297 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3017
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6410
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53736
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pavasario beieškant Europos sostinėse

2015 m. gegžės 9 d. šeštadienis, Nr.45 (1469)

Balandžio 15-19 dienomis grupė Švenčionių Z.Žemaičio gimnazijos mokinių keliavo po penkias Europos šalis. Tai mokomoji pažintinė kelionė, kurios metu aplankyta Lenkija, Slovakija, Čekija, Austrija ir Vengrija. Mokiniai apžiūrėjo daugybę objektų, sužinojo daug dalykų, susijusių su šalių istoriniais įvykiais, geografija ir tarpkultūriniais skirtumais. Vaikai grįžo labai laimingi ir pilni įspūdžių.

Naktis... Lėkdama iš namų su didžiuliu krepšiu rankose dar bandai prisiminti, ar tikrai pasiėmei piniginę ir pasą. Atvykusi į sutartą vietą stebi besirenkančius keliautojus. Vieni dar snūduriuoja, kiti nekantrauja važiuoti. Susėdę į ankštą, prikrautą daiktų mokyklinį autobusiuką pradedame savo kelionę.

Sostinėje jau didžiuliame autobuse mus pasitinka agentūros atstovas, palinki geros kelionės ir išleidžia į Kauną – pasiimti gidės Genutės ir kitų keliautojų. Netrukus jau kertame Lietuvos – Lenkijos sieną ir artimiausioje kavinėje sustojame užkąsti. Po ypač sočių pusryčių važiuojame toliau ir klausomės išsamių gidės pasakojimų apie kaimyninę Lenkiją.

Ketvirtadienio pavakarę kertame Čekijos sieną ir vykstame į miestą Náchod, kur praleisime naktį viešbutyje. Pasiskirstę kambarius skubame apžiūrėti miesto. Sugrįžę jau po vidurnakčio bandome užmigti... Miego stygių atperka pusryčiai ir ypač šviežios spurgos. Keliaujame, gidės žodžiais tariant, „pas ponią Prahą“. Visą dieną leidžiame Čekijos sostinėje – Loretos aikštėje, buvusiuose Karalių rūmuose, Šv. Vito katedroje, Šv. Jurgio bazilikoje, gražiausioje miesto barokinėje Šv. Mikalojaus bažnyčioje, senamiestyje su garsiuoju bokšto laikrodžiu ir t.t. Diena išties įsimintina, nes miesto įžymybės, panorama, parkas, pilnas žydinčių magnolijų, ir architektūriniai pastatai tiesiog atima žadą.

Kitą dieną praleidžiame Vienoje. Lengvai krapnojant lietučiui grožimės Austrijos sostine, nes kiekvienas pastatas išskirtinis ir vertas dėmesio. Aplankome Šv. Stepono katedrą, Vienos operą, Rūmų parką su V. A. Mocartui skirtu paminklu, Parlamento rūmus, Rotušę, Habsburgų rezidenciją ir daugelį kitų. Ekskursijos metu tenka pasiklausyti tiek įspūdingai giedančio choro, tiek miesto šventėje dainuojančių folkloro muzikos atlikėjų.

Sutemus kaskart iš miegų prikelia gidės priminimas, jog artėjame prie Budapešto. Tik įvažiavus atsiveria naktinė panorama. Valandą plaukiame Dunojaus upe, stebime vakarinio miesto vaizdus abiejuose upės krantuose. Viešbutyje paskutinę kelionės naktį padėkojame mokytojai Dianai už nepakartojamą išvyką. Po poros valandų vykstame apžiūrėti įžymių miesto vietų ir Budapešto zoologijos sodo. Vakarėjant iš Budapešto pasukame link Lietuvos...

Eglė ŠINKŪNAITĖ

Diana GALATILTIENĖ