Mes turime 320 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1315
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17516
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93546
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Paminėta Pasaulinė kultūros diena

2015 m. balandžio 18 d. šeštadienis, Nr.40 (1464)

LR Seimas 2006 metais balandžio 15-ąją Pasaulinę kultūros dieną įteisino kaip atmintiną dieną. Pasaulinė kultūros diena – tai profesinė visų kultūros baruose dirbančių žmonių šventė. Ją, kaip jau ir ne vienerius metus, paminėjo Švenčionių rajono kultūros įstaigose dirbantys žmonės. Šį kartą po visų darbų jie rinkosi į „Beržuvio“ restoraną. Čia jaukioje aplinkoje buvo įteikti padėkos raštai ilgiausiai dirbantiems kultūros srityje darbuotojams.

Su profesine švente – Pasauline kultūros diena – susirinkusius rajono kultūros įstaigų darbuotojus pasveikino rajono meras Vytautas Vigelis, kuris pažymėjo kultūros svarbą kiekvienos tautos istorijoje, pasidžiaugė, kad net pačiu sunkiausiu laikotarpiu pavyko išsaugoti kultūros įstaigas, o dabar su kultūros ministro Šarūno Biručio pagalba vyksta Švenčionių kultūros centro ir Pabradės kultūros centro renovacija, ateityje ruošiama ir Švenčionėlių kultūros centro renovacija. Pasveikinęs susirinkusius kultūros darbuotojus su profesine švente, rajono meras įteikė padėkas ilgai kultūros srityje dirbantiems darbuotojams. Už 50 profesinės veiklos metų padėka įteikta Larisai Isačenko, už 40 profesinės veiklos metų padėkos įteiktos Liudmilai Untanienei ir Teresei Raišuotienei, už 35 metus profesinės veiklos padėkos įteiktos Violetai Bruvinskienei, Jadvygai Bubnel ir Margaritai Strakšienei, už 30 profesinės veiklos metų padėka įteikta Vitalijui Laptevui.

Kultūros darbuotojus su Pasauline kultūros diena sveikino ir kultūros ministras, LR Seimo narys Šarūnas Birutis, kuris be kita ko priminė ir Pasaulinės kultūros dienos atsiradimo istoriją, kuri siekia gana tolimus 1935 metus, kai Vašingtone buvo pasirašytas Rericho paktas dėl kultūros vertybių apsaugos karinių konfliktų metu. Vėliau jis buvo išplėstas 1955 metais. Įdomių faktų gerb. ministras pateikė ir apie Švenčionių rajoną. Ko gero, mažai kas žino, kad Pirmojo pasaulinio karo metu Adutiškio miestelyje tarnavęs vokiečių kareivis taip susižavėjo ten skambėjusiomis giesmėmis ir dainomis, sutartinėmis, kad pasižadėjo sau išmokti lietuvių kalbą. Ir išmoko, o išmokęs pirmasis į vokiečių kalbą išvertė Kristijono Donelaičio „Metus“.

Kultūros ministras dar kartą pakartojo savo dažnai išsakomą mintį, kad kiekvienos tautos istorija prasideda nuo kultūros. Už indėlį į Švenčionių rajono kultūros vystymą ir puoselėjimą kultūros ministras padėką įteikė kadenciją baigiančiam rajono merui Vytautui Vigeliui.

Kaip visada šmaikščiai susirinkusius kultūros darbuotojus pasveikino LR Seimo narys Petras Čimbaras, kuris perskaitė LR Seimo Pirmininkės Loretos Graužinienės sveikinimą Švenčionių rajono kultūros darbuotojams ir perdavė Švenčionių rajono kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėjais Danutei Vigelienei. Vedėja, vėliau sveikindama kultūros įstaigų darbuotojus su profesine švente, dėkojo jiems už nuoširdų darbą, už rajono kultūros puoselėjimą.

Tai, kad Švenčionių rajone kultūra aukštumoje, galima spręsti kad ir iš vieno fakto – Pasaulinėje lietuvių dainų šventėje dalyvavusių kolektyvų gausos. Gerb. Danutė Vigelienė įteikė padėkas už 15 profesinės veiklos metų Onai Raguckienei, Ingai Kujelienei, Virginijai Beržinskienei ir Vandai Miloš. Už 20 profesinės veiklos metų padėkos buvo įteiktos Daliai Storukienei ir Danielei Kudzevičienei. Be simbolinių dovanų neliko ir LR kultūros ministras Šarūnas Birutis. Jam buvo įteikta Ingos Kujelienės išausta juosta.

Kultūros įstaigų direktoriai Aurimas Baliukonis, Alytė Šiekštelienė, Lolita Vilimienė, Leonarda Vilčiauskienė su Pasauline kultūros diena pasveikino Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėją Danutę Vigelienę, o kadenciją baigiančiam merui Vytautui Vigeliui palinkėjo ir toliau skirti daug dėmesio su kultūra susijusiems sprendimams.

Kultūros įstaigų darbuotojus sveikino ir vicemerė Raja Krupenina, rajono tarybos narys Bronislovas Vilimas. Pasibaigus sveikinimams puikų koncertą surengė Pabradės kultūros centro moterų vokalinis ansamblis, o po to jau neoficialioje aplinkoje vyko bendravimas, buvo dalinamasi įspūdžiais.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis