Mes turime 348 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1593
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17794
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93824
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Projekto pabaiga sutapo su paukščių palyda

2011 m. spalio 5 d., trečiadienis Nr.73 (1120)

Prieš 10 metų, 2001-ųjų rugsėjį, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje savo veiklą pradėjo skautai, kuriems vadovauja Nadežda Spiridonovienė. 2002 m. vasario 22 dieną Zigmo Žemaičio gimnazijos skautų organizacija buvo oficialiai įregistruota. Iš pradžių skautų gretos buvo palyginti negausios – 16 moksleivių, - o dabar jau apie 50. Svarbu, kad jaunimą ir jų vadovę palaikė ir palaiko Zigmo Žemaičio gimnazijos direktorė Danutė Čepulienė. Be tokio palaikymo plėsti savo veiklą būtų nelengva, nes vien entuziazmu ne viską gali padaryti. Direktorė palaikė ir skautų apsisprendimą dalyvauti jaunųjų aplinkosauginių iniciatyvų skatinimo projekte. Apie šį projektą ir paprašiau trumpai papasakoti Nadeždą Spiridonovienę.

- Mes glaudžiai bendradarbiaujame su Sirvėtos regioninio parko direkcija. Iš ten ir gavome pasiūlymą dalyvauti projekte. Mūsų projektas vadinosi „Skautiška pagalba pelkių gyventojams ir „Natura 2000“ išlikimui“. Pagrindinis projekto tikslas buvo skatinti jaunimą išsaugoti Saločio telmologinį draustinį, esantį Sirvėtos regioninio parko, „Natura 2000“ teritorijoje. Mokyti jaunimą gamtoje derinti pramogavimą ir prasmingą veiklą. Skatinti jaunimą domėtis unikaliomis Švenčionių krašto vietovėmis. Parašyti projektą – tik dalis darbo. O kaip laimėti finansavimą? Kadangi projektą vertino žmonės, tai gimnazijos direktorė ir administracija į elektroninius žurnalus parašė pranešimus ir kvietimą balsuoti. Taip mes su aktyviu palaikymu ir laimėjome pirmą vietą Lietuvoje. Laimėjus projektą, prasidėjo jo įgyvendinimas. Darbas gamtoje ir aplinkos tvarkymas skautams, žinoma, ne naujiena, bet šį kartą viską teko daryti labai atsakingai, nepažeisti natūralios Saločio telmologinio draustinio gamtos ir „Natura 2000“ reikalavimų. Surengėme ir ekstremalų žygį per pelkę, tvarkėme aplinką aplink senolį ąžuolą, šiek tiek, kiek leidžiama, atidengėme erdvę į pelkę, o pavasarį planuojame dar vieną žygį per pelkę. Tokie ekstremalūs išbandymai – puikus dalykas, - apie pagrindinius projekto principus pasakoja Zigmo Žemaičio skautų vadovė Nadežda Spiridonovienė.

Gamtoje prie Saločio ežero, o ne patalpoje, rugsėjo pabaigoje vyko ir projekto aptarimas, ir baigiamasis renginys. Į baigiamąjį renginį atvažiavo ne tik projekte dalyvavę skautai su vadove Nadežda Spiridonoviene, bet ir vicemerė Raja Krupenina, mero patarėja Inga Varnienė, Lietuvos gamtos fondo specialistas ornitologas Remigijus Karpuška, Zigmo Žemaičios gimnazijos direktorė Danutė Čepulienė, Sirvėtos regioninio parko vyr. specialistė Irina Jusienė ir kiti šio parko specialistai, muzikinę dalį paįvairino ansamblio „Aušrela“ (vadovas Kazimieras Pranskus) dainos.

Kol ant laužo virė arbatos katilas, prasidėjo oficiali renginio dalis. Sveikinimo žodį tarė vicemerė Raja Krupenina, kuri papasakojo savo pastebėjimus, kaip pokyčiai gamtoje įtakoja fauną. Skautus sveikino ir ornitologas Remigijus Karpuška, Sirvėtos regioninio parko ekologė Irina Jusienė ne tik pasveikino skautus su sėkmingu projekto įgyvendinimu, supažindino su „Natura 2000“ principais, bet ir pasiūlė pažaisti žaidimą „Surask vietą, kur aš gyvenu“. Skautai įdomiai papasakojo apie vykdant projektą rastus retus augalus, faunos atstovus. Pasibaigus pirmajai tos dienos renginio daliai, renginyje dalyvavę skautai, Lietuvos šaulių sąjungos Vilniaus apskrities Karaliaus Mindaugo 10 rinktinės Švenčionių r. 13 šaulių kuopos nariai, jaunimo organizacijos DARBAS Švenčionių sk. nariai patraukė prie Ilgio ežero į paukščių palydų šventę. Apie paukščių maitinimą šaltuoju žiemos metu papasakojo ir į daug klausimų apie paukščių gyvenimą išsamiai atsakė Lietuvos gamtos fondo specialistas ornitologas Remigijus Karpuška. Švenčionėlių miškų urėdijos viešųjų ryšių specialistė ekologė Onutė Gylienė papasakojo apie inkilams keliamus reikalavimus, o parinkus reikiamą vietą, inkilai buvo pakabinti.

Šventė tuo dar nesibaigė, vyko viktorinos, skambėjo muzika, dainos. Manau, graži rudens diena, praleista gamtoje, ne tik vaikams, bet ir suaugusiems paliko neišdildomą įspūdį. Juk išlydėdami paukščius į tolimą kelią ne tik palinkime jiems laimingo skrydžio, bet ir susimąstome apie jų sugebėjimus ir išmintį ir, žinoma, viliamės jų sulaukti pavasarį, kai sugrįžę iš kelionės į gimtuosius kraštus, jie apsigyvens ir per paukščių palydų šventę prie Ilgio ežero iškeltuose inkiluose.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis