Mes turime 382 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2636
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18837
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94867
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dietologo paslaugos bus apmokamos PSDF lėšomis

2015 m. kovo 18 d., trečiadienis, Nr.20 (1456)

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė patvirtino Dietologijos ambulatorinių specializuotų paslaugų teikimo reikalavimų aprašą. Pagal jį, su šeimos gydytojo siuntimu gydytojo dietologo ambulatorinės paslaugos bus apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų. Iki šiol už dietologo konsultacijas PSDF lėšomis buvo apmokama tik stacionaruose besigydantiems pacientams, o už ambulatorines paslaugas pacientai privalėjo mokėti patys.

Lietuvoje kraujotakos sistemos ligos išlieka pagrindine mirties priežastimi, kaip ir kitose išsivysčiusiose pasaulio šalyse. Tarp darbingo amžiaus asmenų (16–64 metų) mirties priežasčių pirmą vietą taip pat užima išeminės širdies ligos. 2012 m. nuo šių ligų mirė 19 proc. darbingo amžiaus vyrų ir 12,1 proc. darbingo amžiaus moterų. Kraujotakos sistemos ligos sąlygoja 30,8 proc. darbingo amžiaus žmonių mirčių bei yra nereta neįgalumo priežastis, kas didina tiek sveikatos, tiek ir socialinės priežiūros išlaidas.

Širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimas didele dalimi susijęs su neoptimalia mityba, fizinio aktyvumo stoka, antsvoriu bei nutukimu. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenys ir tarptautiniai moksliniai tyrimai rodo, kad profilaktinių priemonių dėka, šalinant su mityba ir gyvenimo būdu susijusius rizikos veiksnius, galima išvengti 80 proc. širdies ligų, insulto ir antrojo tipo diabeto atvejų bei 40 proc. vėžio atvejų.

Lietuvoje vyrauja konservatyvios mitybos tradicijos – valgyti daug, riebiai, vartoti daug druskos ir cukraus, tuo tarpu gyventojų fizinis aktyvumas ir kalorijų eikvojimas yra žemas. Pagal sočiųjų riebalų (gyvulinių) suvartojimą Lietuva yra ketvirtoje vietoje ES. Todėl būtina intensyviau skatinti gyventojus keisti gyvenimo būdą, mitybą, būti fiziškai aktyvesniems.

Keisti gyvenseną rizikos grupės asmenims padės gydytojo dietologo teikiamos ambulatorinės paslaugos. Iki šiol dietologų paslaugas gyventojai turėjo apmokėti patys. Kadangi jos nėra pigios, žmonės vengdavo kreiptis į specialistus, pasikliaudami ne visuomet patikima informacija, platinama viešojoje erdvėje. PSDF lėšomis apmokamoms gydytojo dietologo ambulatorinėms konsultacijoms šeimos gydytojai, vaikų ligų gydytojai ar gydytojai specialistai galės siųsti pacientus, kuriems diagnozuotas metabolinis sindromas, endokrininės, mitybos ir medžiagų apykaitos ligos. Gydytojas dietologas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, ne tik pateiks rekomendacijas dėl mitybos, bet ir stebės dietinio gydymo eigą, prireikus jį koreguos.

Dietologijos ambulatorinių specializuotų paslaugų teikimo reikalavimų aprašas įsigalios nuo gegužės 1 d.

VLK inf.

 
Reklaminis skydelis