Mes turime 269 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:343
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16544
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92574
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionių senjorai mėgsta bendrauti

2011 m. spalio 1 d., šeštadienis Nr.72 (1119)

Daugelis vyresnio amžiaus žmonių nekantriai laukia pensijos, bet išėję iš darbo patiria nemažą stresą. Atsikeli ryte, ir nėra kur eiti! Jeigu užsisėdi namuose, pasijunti lyg gyvenimo užribyje, įjunksti į televizorių, pradedi sirgti serialais. Tokiomis mintimis apie pensininkų gyvenimo ypatumus dalinosi ne vienas garbaus amžiaus žmogus. Todėl sakoma, kad pomėgiai, bendravimas, aktyvi veikla gelbsti nuo niūrių minčių, gerina sveikatą ir ilgina gyvenimą. Žinantys šią mažytę paslaptį gyvena ilgai ir laimingai.

Artėjant Tarptautinei pagyvenusių žmonių dienai, kelias aktyvias „Bočių“ sąjungos nares netikėtai sutikau Lietuvos moterų draugijos organizuotame seminare besisemiančias vertingų žinių, kaip pagerinti gyvenimo kokybę, sėkmingai bendrauti, susirasti įdomų užsiėmimą ir kt. Ir taip jau du mėnesius po tris dienas per savaitę jos su kitomis mokymų dalyvėmis semiasi žinių, vykdo namų užduotis, daro gerus darbus ir šiuo metu su garsaus lektoriaus Vygando Pikčiūno pagalba siekia gerų pokyčių. Nors mokymai skirti lyg ir nusivylusioms – ilgai nedirbančioms, užsisėdėjusioms namuose, turinčioms emocinių problemų, nesurandančioms kur save pritaikyti moterims, nei mano pašnekovės, nei kitos mokymų dalyvės net nepanėšėjo į tokias. Per pertraukėlę išsišnekėjome, ką gi mėgsta veikti garbios ponios, kurioms jau nebereikia skubėti į darbą.

„Bočių“ sąjungos narė Vilgelmina Razmėnienė prisipažino, kad jai, kaip ir daugeliui pagyvenusių žmonių, trūksta bendravimo, todėl labai džiaugiasi esanti „Trepsio“ šokėja. Per vasarą, kai repeticijų nebūna, dalyviai pasiilgsta vieni kitų ir net laukia rudens. Dar labiau laukia smagių valandėlių su „Trepsio“ kolektyvu viena gyvenanti Danutė Garlienė. Netekusi vyro, ji prieš 5 metus grįžo iš Latvijos, kur pragyveno 40 metų. Sako, čia jaučiasi atgijusi, mėgaujasi gimtomis vietomis, bendrauja su sesėmis, giminėmis, draugėmis. Ir labai mėgsta šokti – „Trepsis“ jos didelis džiaugsmas. „Ir pašokam, ir padainuojam, ir pasijuokiam,“ - sako ponia Danutė. Ji dar ir kūrybinga floristė, tad kolektyvui vykstant į svečius arba laukiant svečių išlaidauti suvenyrams neprireikia, gražiausių kūrinių pridaro Danutė.

Švenčionių kultūros centro pagyvenusių žmonių šokių kolektyvas „Trepsis“ ir „Bočių“ sąjungos Švenčionių skyrius labai artimai susiję, anot skyriaus pirmininkės Janinos Kuldos, nebūtų „Bočių“, nebūtų ir „Trepsio“, o „Bočiai“ be „Trepsio“ gyvent negalėtų – visi šokėjai, išskyrus vieną daug jaunesnį už kitus šokėją, yra ir „Bočiai“, kuriems šokių kolektyvas – vienas maloniausių užsiėmimų. Su juo jau nemažai pakeliavo po Lietuvą, surengė festivalį Švenčionyse, ne kartą koncertavo Jūrmaloje. Moterys atsidūsta kalbėdamos šia tema – jeigu ne transporto ir pinigų problema, galėtų koncertuoti kur kas dažniau. Būna liūdniausia, kai tik dėl šių priežasčių kartais negali išvykti net į respublikinius renginius, nors visada kviečiami. „Bočių“ niekas nefinansuoja ir neremia, nebent iš savivaldybės pagalbos sulaukia. Bandė ieškoti privačių rėmėjų, skelbė sąskaitą – niekas nepaaukojo, nors iš kiekvieno kolektyvo juk yra išėjusių pagyvenusių žmonių, o jie norėtų būti nepamiršti. Moterys juokauja, kad gal dabar, pasimokius bendravimo gudrybių, geriau seksis susirasti rėmėjų, o pirmininkė iš karto išskuba su prašymu pas merą...

Veiklūs ir linksmi Švenčionių senjorai lavinasi, bendrauja ir linki visiems savo bendraamžiams neužsisklęsti, būti sveikiems ir draugiškiems.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis