Mes turime 265 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4602
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23146
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70472
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Atvira visuomenei, šiuolaikiška Švenčionėlių Mindaugo gimnazija

2015 m. vasario 18 d., trečiadienis, Nr.13 (1449)

Keičiasi visuomenė, keičiasi ir įvairios jos institucijos. Viena iš tokių – mokykla, kurios prioritetas ugdyti įvairiapusišką ateities žmogų, ne tik turintį mokslo žinių, bet ir galintį jas pritaikyti darbe, gyvenime, žmonių bendravime. Mokykloms tenka prisitaikyti prie visuomenės poreikių ir pokyčių. Kai kurie Lietuvos pedagogikos specialistai pabrėžia, kad šiuolaikinė mokykla – tai inkliuzinė mokykla. Vieni svarbiausių jos požymių – atvirumas, tolerancija, skirtingų interesų ir poreikių derinimas.

Tačiau, specialistų manymu, Lietuvoje daugiausia yra klasikinės mokyklos, kuriose susitelkiama daugiausia į aukštus mokymosi rezultatus, o juk ateities mokyklai turėtų rūpėti ne tik žinios, pažymiai, bet ir vaikų emocinė būsena, vertybinės nuostatos, kritinis mąstymas, mokėjimas reikšti savo nuomonę, argumentuoti ir diskutuoti.

Švenčionėlių Mindaugo gimnazija nuo pat įsikūrimo pradžios siekė tapti nebijančia iššūkių bei pokyčių, atvira visuomenei šiuolaikine mokykla. O tokia mokykla negali sustoti ties tuo, kas jau pasiekta, bet žengti vis pirmyn.

Dar prieš pora metų gimnazijos mokinių taryba, surengusi apklausą, kokia gimnazijos vieta miestelio gyvenime, šiek tiek nusiminė, nes paaiškėjo, kad Švenčionėlių gyventojai per mažai žino apie gimnaziją. Tad nutarta ir patiems būti dar iniciatyvesniems, aktyviau prisistatyti visuomenei, atnaujinti ir stiprinti ryšius su esamais partneriais, užmegzti naujus, į gimnazijos gyvenimą dar labiau įtraukti tėvus, buvusius mokinius. Pasirašytos bendradarbiavimo sutartys su Švenčionėlių miesto kultūros centru, Švenčionių Nalšios muziejumi, Ignalinos Č. Kudabos progimnazija, kitomis įstaigomis ir organizacijomis, suplanuotas projekto „Atvira mokykla“ įgyvendinimas, išleistas lankstinukas „Kodėl verta mokytis Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje“, Švenčionėlių kultūros centre surengtas koncertas miestelio bendruomenei. Susibūrė aktyvi gimnazijos laikraščio komanda, kuri leidžia patrauklios jaunimui formos internetinį laikraštį – dienoraštį (blog‘ą).

Neseniai Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje buvo surengta ir „Visuomenės diena“, į kurią pakviesti atvykti ne tik mokinių tėvai, buvę gimnazistai, bet ir gimnazijos socialiniai partneriai, miestelio ir rajono valdžios atstovai ir visi, kuriems tik įdomu žinoti, kaip ir kuo gyvena gimnazija ir kokia jos vieta Švenčionėlių sociume.

 „Visuomenės diena“ buvo įdomi ir turininga. Vyko gimnazijos mokytojų ir darbuotojų paroda „Auksinės rankos“, mokinių kūrybinių darbų paroda „Mokomės gyvenimui“.  Ir mokinių, ir mokytojų parodų eksponatai džiugino kruopštumu, kūrybiškumu, originalumu. Įdomi ir turininga muziejaus „Aukštaitiška pirkia“ ekspozicija, kuri taip pat buvo atvira lankytojui jam patogiu metu.

O kiekvienas tądien apsilankęs Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje savo kūrybiškumą atskleisti ir rankų miklumą bei akies aštrumą išbandyti galėjo kūrybinėse dirbtuvėse, kurias visiems (ne tik gimnazistams) plačiai atvėrė dailės mokytoja Alfreda Karovackienė, dosniai dalinusi patarimus, kaip iš specialiai paruošto molio sukurti meno kūrinį ar pasigaminti dailų buities rakandą. Kūrybinis procesas, kai kam bene pirmą kartą į rankas paimtas molio gabalėlis sukėlė labai daug teigiamų emocijų. Tai – puikus poilsis po įtemptos darbo dienos ir smagus bendravimas šaunioje kompanijoje.

Tėvai individualiai susitiko su mokytojais, specialistais, lankėsi pamokose, kalbėjosi su gimnazijos administracija. Juk labai svarbu, kad tėvai suvoktų, kad mokykla ir šeima ugdymo procese negali būti kas sau. Juk tėvų dėmesys reikalingas net ir suaugusiems vaikams. Pasak direktorės pavaduotojos Jūratės Guigienės, ir mokytojams, ir tėvams neretai reikia keisti požiūrį į vaiką. Labai svarbu pirmiausia apie kiekvieną vaiką pasakyti gerų dalykų, stengtis kuo mažiau vieniems kitus kaltinti, o pasistengti išklausyti ir suprasti. Mokinys taip pat turi suvokti savo atsakomybę, t.y. ateiti į pamoką pasiruošęs, atlikęs namų darbus, atsinešti reikiamų priemonių.

Daug gerų emocijų ir sveiko azarto sukėlė mokytojų parengtas protmūšis. Smagu, kad į protmūšį taip pat įsijungė tėveliai ir buvę gimnazistai. Ne vieno iš buvusių Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos abiturientų sėkmės istorijos – puikus pavyzdys ir padrąsinimas dabartiniams gimnazistams. „Drąsiai svajoti ir siekti savo svajonės įgyvendinimo, nebijoti ieškoti savo kelio“, - tokias ir panašias žinutes greičiausiai ištransliuotų sėkmingai įvairiose srityse save atradę Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos abiturientai. Tad ir gimnazijos direktorės Daivos Veronikos Gaidamavičienės kabinete „Visuomenės dienos“ dalyviams diskutuojant apie mokyklos vietą Švenčionėliuose, ne kartą nuskambėjo mintis ir toliau stiprinti ryšius su buvusiais mokiniais, dar aktyviau įtraukiant juos į Karjeros dienas, Visuomenės dienas, protmūšius ir panašiai. O tarp buvusių gimnazistų yra ir puikių miškininkų, ir gydytojų, ir verslininkų, ir inovacijų kūrėjų, ir menininkų, ir mokslininkų, ir mokytojų, ir kariškių, ir kitokių profesijų atstovų, kurie savo sėkmės istorija gali uždegti ir kitus.

Irena POŽĖLIENĖ