Mes turime 542 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:8009
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14419
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96168
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Šimtametė sulaukė netikėtų svečių

2015 m. sausio 31 d., šeštadienis Nr.8 (1444)

Gražus linkėjimas – sulaukti 100 metų – skamba dažnai, bet išsipildo, gaila, retai. Todėl išgirsti apie 100 metų švenčiančius rajono gyventojus visada džiugu, taip pat džiugu, kai jų senatvė – sušildyta artimųjų, rami ir ori. Tuo gali pasidžiaugti Anastazija Šakūnienė, sausio 27 d. šventusi 100 metų jubiliejų. Senolė gyvena Švenčionių socialinių paslaugų centre, senų ir neįgalių žmonių globos namuose. Globos namuose moteriai nieko netrūksta – šilta, ramu, sočiai maitina, malonios darbuotojos. Štai jubiliejaus proga surengė šventę, o direktorė Joana Jurkevičienė pasveikinusi net pabučiavo senolę tarsi savo močiutę. Senelių globos namuose gyvenančiai Anastazijai artimųjų dėmesio ir rūpesčio netrūksta. Nors savo vaikų neturi, vieniša ji nesijaučia. Ją nuolat lanko artimieji, pažįstami.

Anastazija turėjo šeimą, pagimdė sūnų, bet likimas nebuvo gailestingas. Būdamas šešių mėnesių berniukas mirė. Anastazijos vyras karo metu pasitraukė į Ameriką, o ji didžiąją gyvenimo dalį pragyveno gimtajame Kulniškės kaime ir tik būdama aštuoniasdešimt trejų (1998 m.) apsigyveno senelių globos namuose. Kol dar buvo stipresnės sveikatos, nuolat dalyvaudavo šv. Mišiose globos namų koplytėlėje. Dabar sveikata jau sveikata neleidžia eiti į koplytėlę, tad kiekvieną dieną meldžiasi savo kambarėlyje.

Kol jėgos leido, senolė mėgo tvarkyti globos namų parko aplinką, gėlynus. Ji labai mėgsta gėles. Anastazijos kambaryje ir šiandien žydi gėlės. Gimimo dienos rytą šimtametė, kuri dabar daugiausiai guli patogioje lovoje, ta proga svečius pasitiko sėdėdama. Jėgos apleido, bet, pasak globos namų darbuotojų, senolės atmintis šviesi. Ji džiaugėsi, sulaukusi savo kambarėlyje netikėtų svečių ir, žinoma, gėlių, tiek daug ant jos stalelio jų dar niekad nebuvo. Šimtametę tradiciškai pasveikino rajono meras Vytautas Vigelis, Švenčionių seniūnė Ina Sinienė, kuri yra kilusi iš to paties kaimo kaip ir Anastazija Šakūnienė, Socialinių paslaugų centro direktorė Joana Jurkevičienė, kiti darbuotojai.

Anastazija Šakūnienė yra pirmoji Senų ir neįgalių žmonių globos namų gyventoja, sulaukusi garbingos 100 metų sukakties.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ