Mes turime 368 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2545
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18746
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94776
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Geras grybautojas visada iš miško grįžta su laimikiu

2011 m. rugsėjo 28 d., trečiadienis Nr.71 (1118)

Nors šiemet ir dzūkai, ir aukštaičiai skundžiasi negrybingais metais, bet Švenčionėliuose jau aštuntąjį kartą vykusi tradicinė grybų šventė plečiasi ir šiemet, sulaukusi grybautojų komandos iš kaimyninio Ignalinos rajono, tapo regionine. „Apsiginklavusios“ krepšiais, parengusios išradingus prisistatymus, paruošusios skanius grybų patiekalus ir gamtos gėrybių kompozicijas 6 suaugusiųjų ir 9 moksleivių komandos rinkosi saulėtą penktadienį Švenčionėlių kultūros centro kieme.

Suaugusiųjų komandos: Švenčionių kultūros centro „Švenčionių krepšiukiniai“, Pabradės kultūros centro „Pabradė“, Švenčionių r. savivaldybės „Balto namo bitutės“, Švenčionių vidurinės mokyklos „Grybų čempionai“, Švenčionėlių vaikų lopšelis darželis „Vyturėlis“, Darbo partijos Švenčionių skyriaus „Darbininkai“. Mokinių komandos: Švenčionėlių pagrindinės mokyklos „Ąžuoliukas“, Adutiškio vidurinės mokyklos „Girinukai“, Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos „Boružėlės“, Svirkų pagrindinės mokyklos „Giliukai“, Ignalinos Česlovo Kudabos pagrindinė mokykla, o Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija atsiuntė net keturias grybautojų komandas, kurias subūrė įvairiausios veiklos entuziastė Nijolė Spiridonovienė, - „Vikšreliai“, „Samanos“, „Baravykai“ ir „Miškų vaikai“.

Šventė prasidėjo smagiu „nesusipratimu“: nors renginio vedėja ir prieštaravo, bet berniukas primygtinai aiškino, kad čempionatas jau pasibaigęs, o nugalėtojai aiškūs. Pavyzdžiui, auksą laimėjo... ispanai. Tačiau tai ir įnešė aiškumą, kad visi susirinko į 8-ąjį regioninį grybavimo čempionatą. Draugiškai visi padainavo liūdnokai lietuviams pasibaigusio krepšinio čempionato himną ir nusiteikė varžytis dėl mero Vytauto Vigelio ir kitų rėmėjų (Švenčionėlių miškų urėdijos, „Zepter“, „Camelia“, „Girios“, Švenčionių sveikatos biuro, seniūnijos) prizų. Tarybos narys, Švenčionėlių miškų urėdijos vyr. inžinierius Regimantas Dalgėda įsteigė prizą jauniausiam grybautojui – juo tapo vienuolikmetis Mantas Povilėnas iš Svirkų pagrindinės mokyklos ir buvo apdovanotas knyga „Miškas ir mes“. Paaiškėjus, kad grybų šventės dieną 11-ąjį gimtadienį švenčia Vilius Stankūnas, jam buvo įteiktas „Zepter“ prizas.

Smagiausias ir įsimintiniausias prisistatymas buvo Adutiškio „Girinukų“, gražiausia kompozicija ir skaniausias patiekalas – ignaliniečių (ypač patiko moksleiviškas omletas), daugiausia grybų – Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos „Boružėlės“. Apskritai šiemet visi ruošdami valgius ir kurdami kompozicijas buvo itin išradingi ir kūrybingi. Tarp suaugusiųjų geriausias prisistatymas Švenčionėlių vaikų l/d „Vyturėlis“, kompozicija – Švenčionių kultūros centro „Švenčionių krepšiukiniai“, patiekalas – Darbo partijos Švenčionių skyriaus „Darbininkai“, o grybų daugiausia pririnko Pabradės kultūros centro komanda. Nors grybautojai dideliais grybų kiekiais ir negalėjo pasigirti, bet juk geras grybautojas be laimikio iš miško negrįžta. Kad grybauti būtų lengviau Švenčionėlių miškų urėdija išleido ir visiems dalyviams išdalino spalvingus plakatus su valgomaisiais ir nevalgomaisiais grybais. Bendrai visos komandos pririnko 69,8 kg, o, pavyzdžiui, grybingais 2009-aisiais, per pora valandų grybų šventės dalyviai iš miško atvilko apie 200 kg.

Susumavus visų rungčių rezultatus, pačia geriausia 8-osios regioninės grybų šventės komanda tapo Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos „Boružėlės“, jiems ir buvo įteiktas pagrindinis šventės prizas – rajono mero Vytauto Vigelio dovana.

Šventės dalyviams grojo VRM orkestras, šoko „Gelmės“ šokėjos.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis