Mes turime 367 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2321
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18522
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94552
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Apgynę Lietuvos laisvę, esame pasmerkti laisvei

2015 m. sausio 17 d., šeštadienis Nr.4 (1440)

Pasakojimą apie Laisvės gynėjų dienai skirtus renginius Švenčionių rajono miestuose norėčiau pradėti Lietuvos partizanų vado generolo Adolfo Ramanausko-Vanago žodžiais: „Laisvę lietuvis myli labiau negu gyvenimą. Tikrojo lietuvio sūnaus ir dukros dvasia buvo ir lieka nepalaužta ir šiandien, nes jis žino, kad kovojama už šventą ir tiesų reikalą“. Ir nors šie žodžiai buvo pasakyti pokario metais, kai vyko rezistencinė kova, bet jie tiko ir 1991 metais per sausio 13-osios įvykius, manau, kad iškilus grėsmei jie tiktų ir 21 amžiaus Lietuvai, nes kiekviena ekstremali situacija pabudina mūsų tautą iš ramybės ir sutelkia žygdarbiams.

Tapo gražia tradicija Laisvės gynėjų dieną paminėti kartu su katalikų bažnyčia. Ši tradicija buvo išlaikyta ir minint 24-ąsias Laisvės gynėjų dienos metines. Praėjo beveik ketvirtis amžiaus nuo 1991 metų sausio įvykių, kai sprendėsi Lietuvos valstybingumo, Lietuvos laisvės likimas. Gaila, kad ta kova neapsiėjo be žuvusiųjų, be sužeistų žmonių. Gerai, kad žuvusiųjų vardai išlieka mūsų, gyvųjų, atmintyje. Tai savotiškas garantas to, kad mes saugome iškovotą laisvę, ją mylime ir lenkiame galvas prieš žuvusiuosius. Jų auka nebuvo beprasmė, ji sužibo laisvės spalva.

Pirmieji Laisvės gynėjų dieną paminėjo pabradiškiai. Į Pabradės Švč. Mergelės Marijos Šeimos Karalienės bažnyčią atėjo ne tik Pabradės gyventojai, mokymo įstaigų bendruomenių atstovai, bet ir politikai, rajono meras Vytautas Vigelis, rajono tarybos nariai Marija Daugirdienė, Irena Beinar, Kazys Vainickas, Pabradės seniūnė Marija Sadovskaja ir kiti. Šv. Mišias aukojo parapijos klebonas Deimantas Braziulis. Prie altoriaus buvo padėtos gėlės, uždegtos žvakutės 14 žuvusiųjų atminimui. Po šv. Mišių vyko trumpas koncertas. Kalbėdamas apie 1991-ųjų sausio 13 įvykių svarbą Lietuvai, rajono meras Vytautas Vigelis sakė: „1991-ųjų sausio 13-oji visiems laikams įrašyta į mūsų istoriją ir paženklinta didelės tragedijos, skausmo, kraujo, bet kartu – ir didelės vilties, apsivalymo, tikros vienybės ženklais. Tai mūsų dvasinio apsivalymo ir atgimimo laikas. Tą naktį prieš 24 metus buvome kaip niekad vieningi, sąžiningi vieni prieš kitus, prieš pačius save, prieš Dievą. Šiandien iškilmingai pagerbdami tuos, kuriuos pašaukė laisvė, prisiminkime šį jausmą dar kartą. Laisvės gynėjų diena nuspalvinta istoriniu pasaulėvaizdžiu. Vidinis gyvenimo ritmas išreikštas susikaupimu ir apmąstymu, todėl sausio 13-oji nėra šventė, bet ir ne gedulo diena. Šią dieną aukštiname visų kartų, visų amžių laisvės gynėjus. 1991 m. sausio 13-oji išgrynino mūsų moralę ir tikėjimą, suteikė dvasinės stiprybės žengti laisvės keliu. Tegul visuomet mus sutelkia tų dienų vienybės ir laisvės dvasia. Vertybės, kurias turime saugoti, tai tvirtas istorinis, politinis ir dvasinis pamatas. Juk visi galime įprasminti savo gyvenimą truputį paimdami iš savęs ir atiduodami kitiems, galbūt tuomet įtampoje, skubėjime sužvarbusioje kasdienybėje bus nors truputį šilčiau, nors truputį daugiau gerumo“.

Švenčionyse Laisvės gynėjų dienos minėjimas prasidėjo miesto parke. Čia liepsnojo sausio 13-osios simboliu tapęs laužas, buvo dalinama arbata. 808 kuopos kariai savanoriai įnešė valstybės vėliavas. Prie plevėsuojančios trispalvės nuaidėjo saliutų salvės. Po pusvalandžio visi patraukė į Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčią. Tiesiog fantastiškai gražiai saulės šviesoje atrodė karių savanorių nešamos trispalvės. Jos plaikstėsi vėjyje tarsi primindamos mums nuostabų tautos laisvės troškimą ir siekį. Šv. Mišias aukojo Švenčionių dekanas Medardas Čeponis, vikaras Marijan Apriško ir Strūnaičio parapijos klebonas Aldas Čeponis. Apie sausio 13-osios svarbą kalbėjo rajono meras Vytautas Vigelis ir savo pamoksle Švenčionių dekanas Medardas Čeponis. Pasibaigus šv. Mišioms, koncertavo Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos moksleiviai.

Nepaisant vėloko laiko bei slidumo, nemažai žmonių susirinko ir į Švenčionėlių Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčią. Šv. Mišias aukojo parapijos klebonas Raimundas Macidulskas, o pasibaigus šv. Mišioms žodį tarė rajono meras Vytautas Vigelis, skambėjo ansamblio „Sudota“ ir Mildos Petkevičienės atliekamos dainos.

Laisvės gynėjų dienos minėjimai vyko ne tik rajono miestuose, bet ir kaimų klubuose, bibliotekose veikė spaudos leidinių, skirtų 1991 m. sausio 13-osios įvykiams, parodos.

Prisimindami tas svarbias Lietuvai dienas, mes prisimename tuos, kurie vardan Lietuvos laisvės paaukojo savo gyvybes, sveikatą, taip tarsi primename pasauliui, kad Lietuva visais laikais troško laisvės ir už ją kovojo. Tik todėl, nepaisant visų okupacijų, iš pasaulio žemėlapio neišnyko Lietuvos vardas. Prancūzų rašytojas Žanas Polis Sartras rašė: „Būti laisvam, reiškia būti pasmerktam laisvei“. Lietuva ir čia gyvenančios tautos, 1991 m. sausio 13-ąją apgynę laisvę, esame pasmerkti laisvei, džiaukimės tuo.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis