Mes turime 293 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:203
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16404
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92434
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

V. Uspaskich: „Minimalią algą didinčiau iki 1 500 litų“

2011 m. rugsėjo 28 d., trečiadienis Nr.71 (1118)

Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius visiems duos po 50 litų nuo kitų metų liepos 1 d. Dar tiksliau — po 37,5 lito, atskaičius mokesčius.

Dėkinga ir naivi tauta, premjero supratimu, turėtų pagarbiai lankstytis Vinco Kudirkos aikštėje. Galėtų, jei būtų absoliutūs kvailiai ir niekas nepastebėtų, kad šnekamos nesąmonės. Pasakojamos seniai atsibodusios istorijos, grojamos nudilusios plokštelės. Viena iš įprastų nesąmonių — minimalios algos didinimas sumažins Lietuvos verslo konkurencingumą ir visa Lietuva bankrutuos.

Tai visiška, bet atkakliai kartojama kvailystė, kuri neturi jokio realaus pagrindo. Bėda ta, kad tokius dalykus tauškia sunkiai ekonomikos dėsnius suvokiantys asmenys, kurie yra valdžioje ir naudojasi valdiškomis tribūnomis žmonėms klaidinti.

Tam, kad verslininkai, ypač pradžioje, nepatirtų nuostolių, reikia mažinti fizinių asmenų pajamų mokesčio tarifą. Bet tai reikia daryti taip, kad nenukentėtų biudžetas. Padaryti tai nėra sunku, nes sumažinti mokesčiai bus skaičiuojami nuo didesnių atlyginimų, tad ir įplaukos į biudžetą nesumažės. Svarbu ir tai, kad savaime išsispręstų vokelių problema, nes verslininkams būtų nenaudinga mokėti nelegalius atlyginimus.

Galėtų atrodyti, kad dėl atlyginimų didinimo gali nukentėti aptarnavimo sferoje dirbantys ir smulkieji verslininkai. Tačiau dirbantieji aptarnavimo sferoje negamina produkcijos eksportui ir nekonkuruoja su importu vidaus rinkoje, todėl jų paslaugų niekas nepakeis ir jos vis tiek bus reikalingos. Tie, kurie norės teikti tokias paslaugas, turės dirbti tomis pačiomis sąlygomis, kaip ir visi kiti, tad poveikis šiam verslui bus nežymus. Tikėtinas nedidelis paslaugų vartojimo sumažėjimas, galbūt paslaugų vartotojai reikalaus geresnės kokybės, bet paslaugos visada bus reikalingos, todėl labai greitai nusistovės normali tvarka. Tokiu būdu galiausiai nenukentės nei verslininkai, nei valstybė.

Svarbiausias ir reikšmingiausias laimėjimas, kurį pasieks valstybė padidinusi minimalią algą iki 1 500 litų — tai ne tik „vokelių“ kiekio sumažėjimas, ne tik didesnės algos ir, kaip pasekmė, didesnės pensijos žmonėms, ne tik padidėjusios Sodros pajamos, bet svarbiausia — bus sukurtas tvirtas ekonomikos pamatas, atsiras sveikesnė ir sąžiningesnė konkurencija vidaus rinkoje, bus pažabotos dalinai iškreiptos sąlygos ekonomikoje, rinka taps sureguliuota. Verslininkams bus kur kas maloniau ir naudingiau dirbti, o investuotojai palankiau žiūrės į Lietuvą. Taip į aukštesnį lygį pakils bendras ekonomikos laivas.

Jeigu nesutinkate — esu atviras diskusijai.

Darbo partijos pirmininkas,
Europos Parlamento narys
Viktoras Uspaskich

 

 

 
Reklaminis skydelis