Mes turime 305 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2974
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13161
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89191
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Edukaciniai užsiėmimai padeda pažinti savo kraštą

2014 m. gruodžio 23 d. antradienis Nr. 97 (1435)

Jau ne vienerius metus Nalšios muziejus vykdo edukacinę veiklą, kurios viena iš sričių – etninė kultūra. Tai puiki galimybė įdomiai ir patraukliai suteikti jaunajai kartai žinių apie savąsias šaknis – savo krašto papročius, folklorą, amatus.

2006 metais gimusi, Nalšios muziejaus keliaujanti etnomokykla toliau tęsia savo veiklą. Tokia veiklos forma patogi, nes atvykstame pas klausytojus į vietą. Temos edukaciniams užsiėmimams pasirenkamos atsižvelgiant į moksleivių pageidavimus, į aktualumą. Šiais metais pasirinktos trys temos: tautinis kostiumas, etnochoreografija, o iš amatų – vilnos vėlimas. Šios temos pasirinktos atsižvelgiant į etnokultūrines aktualijas bei į etnomokyklos klausytojų poreikius bei pageidavimus.

2014 metais liepos 6 dieną pirmą kartą buvo paminėta Tautinio kostiumo diena, nuo šiol ją minėsime kasmet. Žinoti savo tautinį drabužį – kiekvieno lietuvio priedermė. Todėl keliaujančios etnomokyklos viena iš temų ir buvo pasirinkta tautinis kostiumas, jo dėvėsena. Šią teorinę dalį su gausybe drabužių bei kitų kostiumo dalių pavyzdžių papildė ir praktinė dalis - mokėmės siūti tautinio kostiumo marškinius. Užsiėmimų metu turėjome progos įsitikinti, koks gražus, puošnus aukštaitiškas tautinis kostiumas ir kaip įdomiai atrodo jo Rytų Lietuvos variantas.

Jau kelerius metus Nalšios muziejaus keliaujanti etnomokykla pristato vieną iš tradicinių Švenčionių krašto amatų. Šiemet pasirinkta kryptis – vilnos vėlimas. Kiekvienas užsiėmimo dalyvis turėjo progos nusivelti šiltas natūralios vilnos šlepetes.

Trečia kryptis – etnochoreografija. Patrauklia vakaronės forma moksleiviai buvo supažindinti su Švenčionių krašto tradiciniais šokiais ir rateliais.

Kitas įdomus edukacinis projektas – „Švenčionių krašto senųjų nėrinių atgaivinimas“. Projekto tikslas – išmokyti perskaityti ir sudarinėti nėrinių schemas, pasinaudojant muziejuje esančiais senųjų nėrinių pavyzdžiais, juos atgaivinti. Išties Nalšios muziejaus nėrinių lobynas didžiulis, turintis labai retų, įdomių pavyzdžių, tad edukacinių užsiėmimų metu prisiliesti prie jo – įdomus ir prasmingas darbas. Moksleiviai nėrė su dideliu susidomėjimu. Jiems buvo sudaryta proga išsinešti pradėtus nėrinius, kad galėtų juos pabaigti namuose ir išsaugoti pavyzdžius. Šio senovinio, labai dailaus meno atgaivinimo tikslas – papuošti, pagražinti mūsų buitį, taip išsaugojant savojo krašto nėrinių tradiciją.

Violeta BALČIŪNIENĖ

 
Reklaminis skydelis