Mes turime 248 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3541
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22085
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69411
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Dar kartą apie afrikinį kiaulių marą ir papildomas kompensacijas

2014 m. gruodžio 6 d. šeštadienis Nr. 92 (1430)

Jau daugiau nei metai, kai kalbama apie afrikinio kiaulių maro (AKM) grėsmę, kuri dabar jau tapo realybe ir keletas rajonų, siekiant sustabdyti AKM plitimą gilyn į Lietuvą, o taip pat ir Europą, paskelbti buferine zona. Tarp jų ir Švenčionių rajonas.

Apie griežtus reikalavimus kiaulių augintojams jau rašėme. Artėja ir ta lemtingoji gruodžio 15 d., kai visos kiaulės privačiuose ūkiuose turėtų būti paskerstos, o kiaulių augintojai už tai gautų ir kompensaciją.

 

Dar yra virš 140 nepaskerstų kiaulių

- O kokia padėtis rajone gruodžio pradžioje? – klausiu Švenčionių VMVT viršininką, valstybinį inspektorių Gediminą Adomavičių.

- Laiko iki gruodžio 15-os lieka labai nedaug, ir mūsų tarnybai nerimą kelia kai kurių kiaulių augintojų delsimas paskersti laikomas kiaules. Dar yra 62 kiaulių laikytojai, kurie augina 143 kiaules. Iš 62 kiaulių laikytojų net 49 gyvena Švenčionėlių seniūnijoje. Tos dienos pralėks labai greitai, o iki gruodžio 15 visos kiaulės turi būti paskerstos ir patikrinta AKM atžvilgiu. Dar kartą kiaulių laikytojams norėčiau priminti, kad prieš skersdami kiaulę turi susitarti su privačiu veterinarijos gydytoju, kuris atvykęs prieš skerdimą atliks apžiūrą, o paskerdus kiaulę, paims mėginius dėl AKM užkrato nustatymo bei paruoš pirminius dokumentus kompensacijai gauti. Norėčiau atkreipti dėmesį, jei visi plūstelės vienu metu tvarkyti dokumentų Švenčionėlių seniūnijoje, gali susidaryti eilė. Tad kviečiu nelaukti paskutinės termino dienos ir viską susitvarkyti, nes po gruodžio 15 d. už nepaskerstas kiaules jau ne kompensacija bus mokama, o baudos skiriamos. Noriu priminti, kad paskerdus kiaulę, kol negauti atsakymai dėl AKM, draudžiama skerdieną naudoti, išvežti iš namų. Tyrimų atsakymai paprastai gaunami 3-5 darbo dienų laikotarpiu. Tuo pačiu norėčiau pasiūlyti atlikti ir trichineliozės tyrimus. Nors kaina to tyrimo 19 litų, bet sveikata, manau, kainuoja brangiau, - sako Švenčionių VMVT viršininkas Gediminas Adomavičius.

 

Galimybė gauti papildomą kompensaciją

Apie kitas, su išmokomis susijusias naujienas, papasakojo Švenčionių r. savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma.

- Iš tiesų tai, kad 62 kiaulių augintojai dar laiko 143 kiaules, kelia nerimą. Iki gruodžio 15 dienos dar turim porą savaitgalių, kai dažniausia skerdžiamos kiaulės, ir galbūt žmonės tikisi suspėti ir kiaules paskersti, ir dokumentus pateikti, kuriuos privaloma pateikti 10 dienų laikotarpiu po kiaulės paskerdimo, nes po to jau teks mokėti baudas. Įdomus faktas, kad visos likusios nepaskerstos kiaulės yra vėliau į buferinę zoną patekusiose seniūnijose. Turėkime vilties, kad žmonės suspės kiaules paskersti ir gaus kompensacijas, juolab, kad dabar po 2014 m. gruodžio 2 d. išleisto Žemės ūkio ministrės įsakymo Nr. 3D-914 atsiveria dar viena galimybė gauti papildomas kompensacijas. Tad dar nepaskerdę kiaulių žmonės turi paskubėti, nes ne tik negaus už priverstinai paskerstas kiaules priklausančių kompensacijų, bet ir praras galimybę gauti kompensacijas už vietoj paskerstų kiaulių įsigytus ūkinius gyvūnus. ŽUM ministrė 2014 m. gruodžio 2 d. įsakymu Nr. 3D-914 „Dėl pagalbos už įsigytus ūkinius gyvūnus“ patvirtino taisykles, pagal kurias kiaulių laikytojai, kurie laikė kiaules ir pakluso nurodymui jas paskersti ir paskerdė, pateikė visus reikiamus dokumentus ir mėginius AKM užkratui ištirti ir pasirašė įsipareigojimą nelaikyti kiaulių, turės galimybę gauti kompensaciją už kitų ūkinių gyvūnų įsigijimą. Žinoma, išskyrus kiaules. Kompensuojama bus 80 procentų patirtų išlaidų įsigyjant ūkinius gyvūnus, bet ne daugiau 2 tūkstančių litų. Paraiškas reikės teikti Žemės ūkio skyriuje, jas pateikti reikės iki gegužės 1 dienos.

- Kas patenka į sąvoką „ūkinės paskirties gyvūnai“?

- Prie ūkinių gyvūnų priskiriami tie gyvūnai, kurie auginami ar pienui, ar mėsai, ar vilnai, ar kiaušiniams – norint gauti žemės ūkio produkciją. Gali būti ir karvės, ir ožkos, ir avys, ir vištos, ir t.t. Tikslus ūkinio gyvūno apibrėžimas būtų: „Gyvūnas, laikomas maistui, kailiams, vaistams ir kitai produkcijai gauti darbo ir kitais ūkininkavimo tikslais“. Gaudamas šią kompensaciją žmogus turės įsipareigoti 3 metus neauginti kiaulių ir auginti pasirinktus kitus ūkinės paskirties gyvūnus. Gali kilti logiškas klausimas, kaip gali višta išgyventi tuos 3 metus. Ne. Žmogus tiesiog užregistruoja gyvūnų registre bandą ir ją augina nuolat atnaujindamas. Norėčiau dar kartą priminti, kad teisę į šią kompensaciją turi tik tie žmonės, kurie augino kiaules, o kai buvo paskelbta buferinė zona, paskerdė nepažeisdami terminų, buvo paimti mėginiai dėl AKM, buvo pasirašytas pasižadėjimas iki VMVT viršininko atskiro įsakymo neauginti kiaulių. Visi kiti tokios teisės neturi. Tai dalinė kompensacija tiems žmonėms, kurie dėl AKM turėjo paskersti kiaules ir keisti veiklos sritį. Čia kaip parama naujoms iniciatyvoms, naujai ūkininkavimo krypčiai. PVM bus kompensuojamas tuo atveju, jei žmogus, įsigijęs ūkinės paskirties gyvūnus, nėra PVM mokėtojas. Ir dar, būtina turėti įsigijimo dokumentus, o įsigijus užregistruoti ūkinių gyvūnų registre. Tą galima padaryti VMVT, seniūnijoje ar Žemės ūkio skyriuje. Tad buvę kiaulių laikytojai turi dar vieną galimybę gauti kompensaciją, - baigdamas pokalbį sako Žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma, o žmonėms, auginusiems kiaules ir dėl afrikinio kiaulių maro jas priverstinai paskerdusiems, siūlau nepraleisti progos alternatyvaus ūkio vystymui gauti tegul ir nedidelę paramą, o tiems, kas dar laiko kiaules, vis tiek teks paskersti, juk gauti išmokas visgi geriau nei baudas.

Algis JAKŠTAS