Mes turime 341 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1648
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17849
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93879
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

„Politiniais namais“ tapusiuose Švenčionėlių vaikų globos namuose - vaikai be pietų ir be dienpinigių

2011 m. rugsėjo 24 d., šeštadienis Nr.70 (1117)

Pirmadienį lankydamasis Švenčionių rajono savivaldybėje dėl Pabradės vaikų globos namų, kurių, kaip ir kitų jai priklausančių šešių, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nusprendė atsisakyti, viceministras Dalius Bitaitis ir kartu atvykusios specialistės antruoju klausimu aptarė situaciją Švenčionėlių vaikų globos namuose, kuriuos savivaldybė perėmė nuo 2010 m. liepos 1 d.

 

Patirtis buvo nereikalinga

Dienas bebaigianti apskrities valdžia padarė meškos paslaugą kolektyvui ir pusšimčiui likimo nuskriaustų vaikų, tenkindama vietinių politikierių užgaidas. Prieš pat globos namų perdavimą, jau vykstant procesui, naikinamos apskrities valdžia pakeitė direktorę, kuri vaikų globos namus ir jų gyventojus mylėjo visa širdimi, rūpinosi visomis išgalėmis. Iš jos kalbos draugai kartais nesuprasdavo, kiek ji turinti vaikų – visus globotinius vadino savo vaikais. Ieškoti naujo vadovo skubos nebuvo. Kad ir kas bebūtų, toks atsidavęs darbui žmogus atsakingu laikotarpiu būtų padirbėjęs dėl vaikų. Bet virš 50 metų įstaigai vadovavusios direktorės patirties ir žinių nebereikėjo. Vadovavimą „perėmus“ partijai, atėjo jos „komanda - trijulė“ – nė vienas su vaikais nė dienos nedirbęs. Iš garsiosios profsąjungos vis dėlto nė vienas nepretendavo, nes žinojo, kokia tai didžiulė atsakomybė. Kurie neturi supratimo apie darbą, tai ir nesibijo. Iš netinkamų apskrities valdžiai bent kiek tiko neakivaizdžiai pedagoginiame baigusi darbus (technologijas) kaimo klubo darbuotoja Nijolė Stūglienė, ją ir pasodino į direktorės kėdę, o netrukus ir į rinkimų apygardos komisijos pirmininkės pareigas (prasidėjo savivaldybių rinkimai). Taip globos namai virto politikavimo namais.

 

Nuobauda teisėta

Nors jau metai jų steigėja savivaldybė, kol ministerija finansuoja, steigėja negali net atlikti audito. Netvarka lenda per visus plyšius, o direktorė ne išvadas daro dėl paskirtų nuobaudų, o su opozicijos pagalba mina teismų slenksčius. Pirmosios instancijos teismas pripažino, kad nuobauda skirta teisėtai, bet N.Stūglienė teismo sprendimą apskundė ir toliau laiką tempia, užuot rimtai darbo ėmusis. O darbų per akis – nesutvarkytas globos namuose gyvenančių vaikų paveldėjimas, nevykdomas darbas su šeimomis, kurių vaikams skirta laikinoji globa, neprižiūrimi vaikai gali sau ir per langus kristi...

 

Apie problemas nekalbama

Tokioje įstaigoje niekada nebūna lengva. Anksčiau darbą apsunkindavo ir iš šalies pakurstoma profsąjunga. Bet anksčiau apie visas problemas kolektyvas kalbėdavosi atvirai, tardavosi, ką daryti, drauge ieškojo sprendimų. Dabar žmonės išsigandę, tvyro įtampa, darbuotojai iš baimės linkę problemas slėpti, o ne kelti jas viešai (turi problemų – blogai dirbi...). Kol vadovai kaip stručiai kiša galvas į smėlį, vaikai gyvena kaip išmano. Po miestą sklando kalbos, kad vakarais paaugles iš globos namų kiemo išsiveža vyrai, pačios naktimis eina pas draugus. Ne šiaip sau juk mergaitė per langą iškrito, dar viena šiomis dienomis ruošiasi gimdyti ir kasdien kaitalioja sprendimą – ar auginti vaiką, ar jo atsisakyti. Vaikų teisių apsaugos specialistai mano, kad paauglė įstaigoje įtakojama: pokalbiuose su specialistais ji sako norinti auginti kūdikį, bet po kurio laiko vėl keičia nuomonę ir sako atsisakysianti kūdikio. SADM Vaikų ir jaunimo skyriaus vedėja Daina Urbonaitienė pasibaisėjo, kad globos namuose taip elgiamasi su paaugle ir rekomendavo Vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėjai Anai Aidietienei kuo greičiau pasirūpinti, kad mergaitė būtų išvežta iš jai žalingos aplinkos į nepilnamečių mamų centrą ir galėtų ramiai pasiruošti motinystei. Pasak D.Urbonaitienės, ji dar pati sutrikęs vaikas ir dabar negali priimti tokių skaudžių sprendimų, jai būtina skubi įvairiapusė pagalba.

 

Motiną atskyrė nuo kūdikio

Trejus metus Švenčionėlių vaikų globos namuose gyveno nepilnametė su kūdikiu. Sukakus pilnametystei, rajono savivaldybės administracijos direktorė savo įsakymu pratęsė jaunos mamos buvimą globos namuose, bet nuvažiavusi į globos namus savivaldybės komisija rado staigmeną – globos namų direktorė savo įsakymu išbraukė jauną mamą, taip atskirdama ją nuo 3 metų globos namuose likusio kūdikio. Paklausta, kur yra kūdikio mama, direktorė N.Stūglienė abejingai pečiais gūžtelėjo: „Nežinau“.

O kam ten žinoti? Juk liko kūdikis – vienetas. Įtikinus dabar gimdysiančią paauglę atsisakyti kūdikio – dar vienas vienetas. Darbo vietas galima užsitikrinti ir taip! Susitikime su ministerijos atstovais Socialinės paramos skyriaus vedėjas nuogąstavo, kad yra žinių, jog gali būti ir daugiau nėščių paauglių.

 

Liūdnos dienos be pietų ir be dienpinigių

Vaikų teisių apsaugos specialistai buvo priblokšti, kai bendraujant su vaikais paaiškėjo, jog jie negauna nei dienpinigių, nei pietų mokykloje. Kad globos namų vaikai sėdi mokykloje alkani nuo pusryčių, kuriuos valgo 7 val. ryto, iki 15 val., o gal ir ilgiau, nerūpi ir Švenčionėlių pagrindinės mokyklos vadovybei. Gal, kad valgyti norisi, vaikai, sako, kartais iš pamokų bėga, šlaistosi miesto gatvėmis.
Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėja Ana Aidietienė sakė klaususi globos namų direktorės N.Stūglienės, kodėl taip yra. N.Stūglienė nesugebėjo atsakyti. Tada prasidėjo „aukštasis pilotažas“. Vaikų teisių apsauga išsiuntė tą patį klausimą globos namų direktorei raštu, bet atsakymo dar nesulaukė. O vaikai ir toliau be dienpinigių ir be pietų, nes po pamokų kol grįžta į globos namus, tai jau būna nebe pietūs, o beveik vakarienė.

Ministerijos atstovai pasibaisėjo tokia padėtimi ir nusprendė, kad įstaigoje reikia skubiai atlikti patikrinimą. Norėtųsi tikėti, kad opozicija šįkart bent jau dėl vaikų garbingai nesikiš, nors prie konservatorių valdomos ministerijos savo „emisarų“ ir turi.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis