Mes turime 318 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3495
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13682
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89712
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Daugiafunkciniuose centruose – visos paslaugos bendruomenėms

2014 m. lapkričio 29 d. šeštadienis Nr. 90 (1428)

Vos prieš keletą metų pradėti kurti daugiafunkciniai centrai dygsta kaip grybai po lietaus. Jų atsiradimą sąlygoja paslaugų poreikis, bendruomenių aktyvumas ir, žinoma, savivaldybės palaikymas. Ištuštėjusių mokyklų ir darželių pastatai atnaujinami ir juose įrengiamos bendruomenėms reikalingos patalpos: pirmiausia – salytės bendruomenių veiklai, taip pat pobūvių, sporto, šarvojimo salės, centruose įsikuria ir bibliotekos, kaimo klubai, medicinos punktai.

Nors pastatai sparčiai rekonstruojami, rajono meras Vytautas Vigelis daugelyje centrų spėja apsilankyti nuo darbų pradžios ir po kelis kartus. Atidarant pirmąjį rajone daugiafunkcinį centrą Adutiškyje, rajono meras Vytautas Vigelis pasidžiaugė, kad ir pastatas buvo išgelbėtas nuo sugriuvimo, ir žmonėms nauda. Meras tada išsakė mintį, kad šią iniciatyvą reikia remti ir kitus centrus kurti partnerystėje su savivaldybe, panaudojant VVG projekto „Leader“ lėšas. 2012 m. tokiu būdu įrengtas daugiafunkcinis centras Vidutinės kaime. Jis įkurtas buvusio kaimo klubo patalpose. Projektą rėmė VVG. Bendra projekto vertė 660 555 Lt, suteikta parama 500 000 Lt.

Šiais metais tuo pačiu principu įrengiami dar trys daugiafunkciniai centrai - Milkuškų, Reškutėnų ir Kaltanėnų. Šįkart rajono meras Vytautas Vigelis su Vietinio ūkio skyriaus vedėjus Juozu Urbanavičiumi apžiūrėjo Milkuškų ir Reškutėnų centrus.

Milkuškų darželio-mokyklos kapitalinis remontas įkurdinant daugiafunkcinį centrą artėja prie pabaigos. Objekte sutiktas konkursą laimėjusios ir darbus atliekančios statybų firmos „RTS Baltic“ savininkas ir vadovas A.Necvetnyj parodė patalpas, kuriose be paliovos, net šeštadieniais triūsia statybininkai. Skuba užbaigti iki šalčių – juk gyventojai laukia su nekantrumu. Bendra projekto vertė 660 555 Lt, VVG skirta parama 500 000 Lt.

Didelių investicijų sulaukė buvusi Reškutėnų mokykla. Čia vienu metu įgyvendinami du projektai. Medinė pastato dalis tvarkoma pagal projektą „Tradicinių amatų centro Reškutėnuose kūrimas“. Bendra šio projekto vertė 912 306 Lt. Antrasis projektas – „Reškutėnų mokyklos pastato kapitalinis remontas pritaikant patalpas tradicinių amatų veiklai“. Šis projektas remiamas VVG „Leader“ projekto lėšomis. Bendra projekto vertė 535 703 Lt, paramos lėšos sudaro 400 000 Lt. Gen. rangovo UAB „Žeista“ statybos darbų vadovas Edvardas Abarovič sakė, kad sunkiausia šiame objekte buvo pastatyti krosnį duonai kepti. Ne iš karto pavyko, teko dūmus maišais semti ir meistro ieškoti. Krosnis jau stovi, pagaliau pavyko ir duonos iškepti – statybininkai viską išbando patys. Pastatai puikiai suremontuoti, erdvės labai daug, atsiras vietos ir amatų puoselėjimui, ir bendruomenės poreikiams.

Abu Reškutėnuose vykdomi projektai ir „Daugiafunkcinio ugdymo centro steigimas Kaltanėnų miestelyje“ numatomi baigti ateinančių metų viduryje. Pastarojo projekto bendra vertė didžiausia - 1 mln. 520 184 Lt.

Reikia pažymėti, kad į visų projektų vertę įskaičiuotas ne tik pastatų remontas ir patalpų pritaikymas, bet ir baldai bei reikiama įranga.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis