Mes turime 307 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5987
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19847
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92204
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ministrė Algimanta Pabedinskienė: „Smurto šeimoje problemą gali išspręsti tik žmonių, bendruomenės neabejingumas“

2014 m. lapkričio 26 d. trečiadienis Nr. 89 (1427)

Lapkričio 25-ąją, Tarptautinę smurto prieš moteris dieną, šūkiu „Matyk. Atpažink. Netylėk!“ visoje Lietuvoje startuoja Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos inicijuota informacinė kampanija „16 dienų be smurto“, skirta smurto artimoje aplinkoje prevencijai.

„Smurtas artimoje aplinkoje išlieka labai opia problema, ypač pavojinga tuo, jog vis dar gajus klaidingas mąstymas, kad panašios problemos turi likti namuose, negalima pasakoti kitiems, kištis į svetimus reikalus“, – pastebi socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Pasak ministrės A. Pabedinskienės, smurto artimoje aplinkoje problemą spręsti gali tik žmonių ir bendruomenės neabejingumas.

„Jei matote smurto ženklus, jums kyla įtarimų – nelikite abejingi, praneškite policijai, kad auka galėtų gauti reikiamą pagalbą ir būtų užkirstas kelias tolimesniam smurtui. Nebūkime pakantūs smurtui jokia forma“, – pabrėžia ministrė.

Šiemet Lietuvoje, kurioje tradiciškai minima ši tarptautinė akcija, 45-iose bendruomenėse, miesteliuose ir miestuose bus įgyvendinami projektai, kuriais siekiama supažindinti visuomenę su smurto artimoje aplinkoje apraiškomis, jo padariniais, teisinėmis pasekmėmis bei atsakomybe, ugdyti nepakantumą smurtiniam elgesiui, informuoti apie pagalbos galimybes patyrus smurtą.

Akcija tęsis iki gruodžio 10-osios – taip pat simbolinės datos, kada pasaulyje minima Žmogaus teisių diena.

Tarptautinė socialinė akcija „16 dienų be smurto“, skirta padėti smurtą artimoje aplinkoje patiriančioms aukoms ir užkirsti kelią didžiausiam žmogaus teisių pažeidimui, pasaulyje minima kasmet nuo 1991-ųjų.

***

- Jei vyksta ar įvyko fizinis, seksualinis smurtas, atimama laisvė judėti (žmogus uždaromas, atimant raktus, pinigus ir pan.), visų pirma reikia kreiptis į policiją (tel. nr. 112).

- Pagalba smurto artimoje aplinkoje aukoms teikiama per specializuotos pagalbos centrus visoje Lietuvos teritorijoje.

- Policijos pareigūnai, atvykę į smurto artimoje aplinkoje įvykio vietą, informuoja nukentėjusį asmenį, kad su juo susisieks specializuotos pagalbos centro darbuotojai ir suteiks jam pagalbą, specializuotos pagalbos centrui perduodami būtiniausi susisiekti smurtą patyrusio asmens duomenys.

- Specializuotos pagalbos centras suteikia psichologinę pagalbą, kad padėtų įveikti kritinę būklę, informuoja nukentėjusį asmenį visais rūpimais klausimais ir konsultuoja, organizuoja ar tarpininkauja, kad tolesnę pagalbą teiktų kitos institucijos. Jei reikia, tarpininkauja, kad smurtą patyrusiam asmeniui būtų suteikta medicininė pagalba.

- Siekiant suteikti ilgalaikę pagalbą, specializuotos pagalbos centras bendradarbiauja su savivaldybių ar nevyriausybinių organizacijų krizių centrais, teikiančiais apnakvindinimo ar apgyvendinimo paslaugas, su socialinių paslaugų įstaigomis, policija, sveikatos priežiūros įstaigomis, juridinę pagalbą teikiančiomis institucijomis.

- Per 2014 m. pirmąjį pusmetį visoje Lietuvoje suteikta pagalba daugiau nei 2,5 tūkst. nuo smurto artimoje aplinkoje nukentėjusių asmenų, vidutiniškai tai sudarė apie 420 atvejų per mėnesį. 2013 m. buvo suteikta pagalba daugiau nei 5 tūkst. smurtą artimoje aplinkoje patyrusių asmenų.

 
Reklaminis skydelis