Mes turime 410 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3704
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19905
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95935
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) didėja. Laikas skiepytis!

2011 m. rugsėjo 21 d., trečiadienis Nr.69 (1116)

Sergamumas didėja

Vasaros laikotarpiu buvo registruojamas stabilus sergamumas gripu ir ŪVKTI, tačiau atšalus orams ir apgaulingai šviečiant saulutei, rajone nuo 36-os metų savaitės (rugsėjo 5-11 d.) sergamumo gripu ir ŪVKTI rodikliai didėja.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus duomenimis, 37-ą metų savaitę (rugsėjo 12-18 d.) gyventojų sergamumas siekė 28,7 atv. 10 000 gyventojų, prieš tai buvusią – 36-ą savaitę (rugsėjo 5-11 d.), sergamumas gripu ir ŪVKTI buvo 9,3 atv. 10 000 gyventojų. Per šį laikotarpį sergamumas gripu ir ŪVKTI išaugo daugiau nei trigubai.

Gripu ir ŪVKTI daugiausiai sirgo vaikai. 37-ą metų savaitę iš 86-ių gripo ir ŪVKTI atvejų rajone – 82 buvo vaikai nuo 0 iki 17 metų.

 

Kas yra gripas?

Gripas – tai ūminė kvėpavimo takų infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu. Skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų gripas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų. Tai viena dažniausiai epidemijomis pasireiškiančių ligų. Kasmet gripu suserga 5-10 proc. gyventojų. Lietuvoje sergamumo gripu padidėjimas dažniausiai būna rudens-žiemos sezonu.

 

Kaip užsikrečiama gripu?

Gripu galima užsikrėsti nuo užsikrėtusio ir sergančio žmogaus. Gripo virusas plinta kartu su seilių dalelėmis čiaudint, kosint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę. Užsikrėtęs gripo virusu žmogus suserga per 24-72 val.(vidutiniškai 48 val.).

 

Kokie yra gripo simptomai?

Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

 

Kaip apsisaugoti nuo gripo?

Skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų: pneumonijos, bronchito, ausų uždegimo, sinusito, lėtinių ligų paūmėjimo ir kitų. Skiepytis nuo gripo rekomenduojama kiekvienais metais prieš prasidedant gripo epideminiam laikotarpiui (geriausia – spalio–lapkričio mėn., tačiau galima ir vėlesniais gripo sezono mėnesiais). Pasiskiepyti nuo gripo Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja daugumai žmonių, o ypač šiems rizikos grupių asmenims: 65 metų ir vyresniems asmenims; asmenims iki 65 metų, sergantiems lėtinėmis - širdies kraujagyslių, plaučių, metabolinėmis, inkstų ligomis, bronchine astma, asmenims, kuriems yra imunodeficitinė būklė.

Be to, žiemos metu žmonės labai daug laiko praleidžia uždarose patalpose, kur yra puikios sąlygos plisti gripo virusui. Dėl to rekomenduojama: dažnai plauti rankas; vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis; vengti masinio žmonių susibūrimo vietų; kosint ir čiaudint prisidengti burną; neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos; gerai vėdinti patalpas; susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, gerti daug skysčių, likti namuose.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro inf. parengė Visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Virginija Mikštaitė-Avinienė
 

 
Reklaminis skydelis