Mes turime 294 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2533
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12720
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88750
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Gimtadienio dovana – pažintinė kelionė

2014 m. lapkričio 22 d. šeštadienis Nr. 88 (1426)

Saulėtą ir šiltą spalio 4-osios dieną Vidutinės kaimo bendruomenė VIKA šventė savo gyvavimo penkmetį. Tarp gausių sveikinimų, linkėjimų ir dovanų buvo viena ypatinga savo originalumu – rajono tarybos narys Vytautas Bulka bendruomenės nariams ir šventės svečiams pažadėjo pažintinę išvyką į Latvijos sostinę Rygą bei kurortinį miestelį Jūrmalą. Kaimyninės Latvijos sostinė Ryga atrodo tokia netolima, bet dar toli gražu ne visiems pažinta. Ir štai ankstų lapkričio 8 dienos rytą autobusu išvykome į žadėtą ir lauktą kelionę.

Pirmoji kelionės stotelė – Biržų pilis. Tai bastioninio tipo tvirtovė, geriausiai išsilaikiusi šiaurės rytų Europoje ir vienintelė Lietuvoje. Kadangi buvo ankstyvas rytas ir negalėjome apžiūrėti pilyje įsikūrusio muziejaus ekspozicijos, gidu tapo Vytautas Bulka, kuris papasakojo pilies istoriją bei trumpai supažindino su Latvijos geopolitine padėtimi, istorijos faktais, Rygos bei Jūrmalos lankytinomis vietomis.

Net penkias valandas mus lydėjo ir apie Rygos bei Jūrmalos įžymybes pasakojo gidė Aija. Pirmiausiai nuvykome į Jūrmalą – vieną puikiausių Latvijos ir Baltijos šalių kurortų. Žavėjomės jaukiais, puošniais, gausiai medžio raižiniais puoštais namais, harmoningai derinančiais klasicizmo, nacionalinio romantizmo, funkcionalumo bruožus. Vaikštinėjome rudenišku pajūriu, fotografavomės šalia varinio vėžlio skulptūros – ramybės ir ilgaamžiškumo simbolio.

Siauromis gatvelėmis (pagarba mūsų labai profesionaliam vairuotojui) pasiekėme Rygos senamiestį, kurio statiniais žavisi visas pasaulis – Rygos senamiestis įtrauktas į UNESCO saugomų pasaulio paveldo objektų sąrašą. Gėrėjomės žavingomis senamiesčio gatvelėmis, aikštėmis ir nuostabiais jugendo stiliaus namais, susipažinome su senamiesčio paminklais: Domo katedra, šv. Petro bažnyčia - pačia seniausia Rygoje, išgirdome pasakojimą apie tai, kaip ant jos bokšto „patupdomas“ gaidys, pagerbėme Laisvės paminklą - latvių tautos laisvės ir vienybės simbolį, pamatėme pastatų kompleksą „Trys broliai“. Rotušės aikštėje grožėjomės atstatytu gražiausiu ir puošniausiu prieškario Rygos pastatu - olandų renesanso stiliaus Juodagalvių namais. Šis nepaprasto grožio statinys buvo Didžiosios gildijos nuosavybė, o vėliau priklausė Juodgalvių brolijai. Sakoma, kad Juodgalvių namuose linksmindavosi turtuoliai keliautojai ir prekybininkai. Kačių namai – tai dar vienas nepaprastas Rygos senamiesčio statinys. Pasak legendos, čia gyvenęs labai turtingas pirklys, nepriklausęs jokiai gildijai, mat vokiečiai latvio nė į vieną nenorėjo priimti. Trokšdamas atsilyginti ir pašmaikštauti, pirklys priešais vokiečių gildijos pastatą pasistatė namus, kurie buvo aukštesni ir gražesni. Galiausiai ant stogo latvis pritupdė kačių, uodegomis atsuktų į vokiečių pusę. Vokiečiai įsižeidė, padavė pirklį į teismą, tačiau pastarasis paaiškino negalįs katėms įsakinėti. Galiausiai vokiečiai nusileido, priėmė latvių pirklį į gildiją, o šis kates susodino snukučiais į vokiečių pusę.

Dar ilgai būtume grožėjęsi senąja Ryga, klausęsi įdomių pasakojimų, bet artėjo laikas grįžti namo. Be to, ir lauktuvėmis namiškiams reikėjo pasirūpinti – kaip galima neparvežti latviškų „Karvučių“ ar Rygos balzamo?

Vakarėjant atsisveikinome su gražiąja Latvijos sostine ir pasukome namų link. Mums visiems, o ypač tiems, kurie po Rygą žvalgėsi pirmą kartą, kelionė iš tiesų paliko didžiulį įspūdį. Nuoširdžiai dėkojame Vytautui Bulkai už puikią kelionę.

Pažintinės išvykos dalyviai

 
Reklaminis skydelis