Mes turime 391 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5079
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23623
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70949
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionėlių socialinių paslaugų centras atvėrė duris

2014 m. lapkričio 15 d. šeštadienis Nr. 86 (1424)

Ilgą laiką Švenčionių rajone socialinių paslaugų teikimo centras buvo tik Švenčionyse, bet žinant mūsų rajono geografinę-teritorinę specifiką, kai rajonas natūraliai dalinasi į tris lygiavertes teritorijas. Švenčionėlių ir Pabradės teritorijose gyvenantys žmonės sunkiau galėjo gauti pilnavertes socialines paslaugas, ypač mažinančias socialinę atskirtį, nes socialinės paslaugos namuose teikiamos visame rajone, net ir atokiausiuose kampeliuose. Bet kai Švenčionėlių vaikų globos namai perėjo į savivaldybės jurisdikciją ir kai ėmė mažėti globos namuose gyvenančių vaikų, nes kitų rajonų savivaldybės savo vaikus ėmė pamažėle susigrąžinti, teko galvoti, kaip išnaudoti atsiradusią tuščią erdvę. Taip gimė projektas „Nestacionarių socialinių paslaugų suaugusiems asmenims su negalia ir socialinės rizikos šeimoms infrastruktūros plėtra Švenčionių rajone“. Projektas pradėtas įgyvendinti 2011 m. sausio 31d. Bendra projekto vertė 2 mln. 993 tūkst. 132 Lt. ES fondo lėšos sudaro didžiąją projekto dalį – 2 mln. 544 tūkst. 162 L. 20 ct, o Švenčionių r. savivaldybės lėšos sudaro 448 tūkst. 969 Lt 80 ct. Vykdant projektą rekonstruota dalis Švenčionėlių vaikų globos namų pastato, įsigyta buitinė įranga, kompiuterinė technika, baldai bei 11vietų mikroautobusas, pritaikytas vežimui ir lengvasis automobilis.

Kas įsikurs rekonstruotose patalpose?

Rekonstruotose Švenčionėlių vaikų globos namų patalpose įrengti nauji padaliniai. Viename jų įruošti Savarankiško gyvenimo namai suaugusiems asmenims su negalia. Juose sudarytos namų aplinkos sąlygos, siekiant išugdyti kasdienio gyvenimo bei savęs priežiūros įgūdžius, kad čia gyvenantys žmonės išmoktų gyventi savarankiškai. Greta įkurtas Dienos centras žmonėms su negalia, kuriame bus organizuojamas neįgalių žmonių užimtumas bei bendravimas su panašaus likimo žmonėmis, ir Vaikų dienos centras, kurio paskirtis teikti vaikams iš socialinės rizikos ar socialiai remtinų šeimų bendrąsias socialines paslaugas ir specialiąsias socialinės priežiūros paslaugas. Kituose dviejuose padaliniuose, skirtuose socialinės rizikos šeimų grupėms (Grupiniai gyvenimo namai ir Paramos šeimai tarnyba), bus teikiamos mišrios socialinės paslaugos, siekiant išsaugoti vaikus jų biologinėse šeimose bei grąžinti juos ir jų tėvus į visuomenę. Įrengtuose naujuose padaliniuose sukūrus 67vietas paslaugų gavėjams bei 14naujų darbo vietų, bus teikiamos kompleksinės socialinės paslaugos, kurių dėka tikslinės grupės asmenims bus sudarytos palankios sąlygos integruotis į visuomenę ir darbo rinką.

Nors projektas baigtas vykdyti šių metų balandžio 30d., bet oficialus Švenčionėlių socialinių paslaugų centro atidarymas įvyko lapkričio 6dieną. Ir susirinko ė atidarymą tiek daug svečių, kad vos į salytę sutilpo. Atvyko LR Seimo narys Petras Čimbaras, Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, kanclerė Danguolė Juozapavičienė, Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis, vicemerė Raja Krupenina ir kiti.

Po trumpo projekto pristatymo, kurį pristatė Švenčionėlių socialinių paslaugų centro direktorė Rima Vaitkevičienė ir darbuotoja Lina Rodevič, prasidėjo sveikinimai. Kaip ir pridera, pirmasis sveikino rajono meras Vytautas Vigelis su Socialinių paslaugų skyriaus vedėjo Antanu Lašinsku. Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė ne tik nepagailėjo šiltų žodžių, bet ir dovanų įteikė pačios nufotografuotą nuotrauką. Su gražia, prasminga švente Švenčionėlių socialinių paslaugų centro bendruomenę sveikino LR Seimo narys Petras Čimbaras, socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kanclerė Danguolė Juozapavičienė, vicemerė Raja Krupenina, rajono tarybos nariai Kazys Vainickas ir Marija Daugiadienė, Švenčionių rajono žmonių su negalia draugijos pirmininkas Tadeuš Šimkovič, Švenčionėlių parapijos vikaras Dovydas Grigaliūnas, socialinių partnerių atstovai.

Gražiai dainavo merginų kvartetas, moterų vokalinis ansamblis. Po oficialios dalies buvo perkirpta tradicinė juostelė prie Dienos centro žmonėms su negalia. Juostelę perkirpo Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis, Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė ir Švenčionėlių socialinių paslaugų centro direktorė Rima Vaitkevičienė. Svečiai pirmiausia ir aplankė šį centrą. Ir nors jau buvo vėlokas vakaras, bet centre buvę lankytojai nuoširdžiai sutiko svečius, o Gražina Jarmalytė dar ir nuo visų dovanų įteikė. Po to buvo aplankyti ir kiti Švenčionėlių socialinių paslaugų centro padaliniai. Centras jau dabar pateisina savo paskirtį. Čia užuovėją nuo gyvenimo vėjų randa ir suaugę, ir vaikai. Vadinasi, projektas pasiteisino, ir įdėtos lėšos greitai atsipirks. Žinoma, ne pinigine išraiška, o žmoniškuoju kapitalu.

Algis JAKŠTAS