Mes turime 402 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5228
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21429
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97459
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Dviračių maršrutai sukurti, laukia nauji darbai

2014 m. lapkričio 5 d. trečiadienis Nr. 83 (1421)

Keturių kaimyninių rajonų - Ukmergės, Molėtų, Širvintų ir Švenčionių - vietos veiklos grupės įgyvendino bendrą projektą „Molėtų, Širvintų, Švenčionių ir Ukmergės rajonų dviračių maršrutas – galimybė kaimo ekonominės veiklos įvairinimui“. Projektas finansuojamas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonę „Teritorinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“. Baigiantis auksiniam rudeniui, vietos veiklos grupės skynė darbo vaisius – surengė projekto pristatymus. Spalio pabaigoje, prasidėjęs praktiniu darbu - dviračių žygiu, šio projekto pristatymas vyko ir mūsų rajone.

Tarprajoninio dviračių maršruto atkarpą nuo Nalšios muziejaus iki Sirvėtos regioninio parko lankytojų centro, užsukant prie Lino verdenės šaltinio, pirmieji išbandė patys renginio organizatoriai – Švenčionių rajono vietos veikos grupė „Švenčionių partnerystė“ ir renginio partneriai - BĮ Verslo ir turizmo informacijos centras, Sirvėtos regioninio parko direkcija, Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centras bei grupė entuziastų. Nuo pat ryto kelias valandas mynę dviračius ir pusiaudienį pasiekę Sirvėtos regioninio parko lankytojų centrą, kur vyko projekto pristatymas, jie šildėsi kvapnia arbata ir tikino, kad buvo labai smagu. Vadinasi, šią sveikatinančią pramogą drąsiai galima siūlyti kitiems.

Dviračių maršruto nereikia painioti su takais, kurie dar – perspektyvoje. O kol kas turime keturis rajonus apimantį įvairiais keliais einantį turistinį maršrutą, skirtą keliauti dviračiais ir jungiantį pakeliui esančius lankytinus gamtos, kultūros, istorijos objektus bei paslaugas. Pravažiuojantiems turistams reikia ir kažkur pavalgyti, pernakvoti ir kt., todėl šis projektas yra skirtas ir kaimo gyventojų verslumui bei paslaugų plėtrai skatinti, didinti ne žemės ūkio veiklų įvairovę kaimo vietovėse.

Sėkmingai ir įdomiai įveikti dviračių maršrutą ar jo dalį turistams padės dviratininko gidas, parengtas ir išleistas įgyvendinant projekto veiklas. Jau baigiamas rengti interaktyvus žemėlapis, greitai bus pastatyti informaciniai terminalai Švenčionyse ir Kaltanėnuose. Juose bus talpinamas interaktyvus žemėlapis, visa informacija apie rajoną, jo lankomus objektus, verslininkus, ūkininkus, teikiančius įvairias paslaugas bei gaminančius vietos produkciją. Informacija juose bus nuolat papildoma ir atnaujinama.

Dar viena projekto veiklų – gidų rengimas. Iš visų keturių rajonų parengta po 3 gidus, vienas jų - Sirvėtos regioninio parko direkcijos darbuotojas Marius Semaška, kuris baigiamojo renginio dalyviams profesionaliai pristatė lankytojų centro ekspoziciją ir mitologinį taką.

Projekte dalyvaujanti VVG „Švenčionių partnerystė“, įtraukusi į bendrą veiklą partnerius – Verslo ir turizmo informacijos centrą, Sirvėtos regioninio parko direkciją, Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centrą, jau žengė toliau, negu projektas numatė – link tęstinumo. Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centro direktorius Kęstutis Lisauskas, pristatydamas galimus dviračių maršrutus Švenčionių rajone, prisipažino seniai apie tai svajojęs. Dabar jau su lengva ironija jis žvelgė į praeitį, kai bandė savo jėgomis sudaryti dviračių maršrutą prie Kaltanėnų, net ženklinti medžius... Pasak jo, dabar viskas stojo į savo vietas. Visiškai aišku, kad be europinių pinigų nieko nepadarysi. Aktyvaus poilsio organizavimo entuziastas Kęstutis Lisauskas džiaugėsi šioje srityje VVG „Švenčionių partnerystė“ nuveiktu dideliu darbu, bet realiai vertino perspektyvas: „Turime dviračių maršrutą, bet nė vieno tako. Jeigu norime sulaukti turistų iš Europos, reikia tiesti takus. O ir mūsų šeimos su vaikais dabar negali jaustis saugiai.“ K.Lisauskas pateikė keletą konkrečių pasiūlymų – panaudoti nuo kolūkinių laikų išlikusius lauko kelius, siauruko geležinkelio sankasą. Visa tai yra Kaltanėnų pusė, galima išvinguriuosi iki pat Švenčionėlių.

Kad projektas prašyte prašosi tęstinumo, įtikino Mariaus Semaškos pristatymas „Sirvėtos regioninio parko vertybių pažinimo galimybės keliaujantiems dviračiais“. Esame tokie turtingi ir tiek turime ką parodyti svečiams, tik reikia netylėti. Neišlepęs turistas jau dabar gali sėsti ant dviračio ir minti pedalus, grožėdamasis apylinkėmis, pažindamas kraštą.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis