Mes turime 321 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5399
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15586
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91616
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Knygos kelias

2014 m. spalio 25 d. šeštadienis Nr. 81 (1419)

Smagu keliauti, kai lauke dar skaisčiai šviečia saulė, ryškiomis spalvomis žėri medžių lapai, laukuose draikosi voratinkliai. Tik šiek tiek vėsesnės naktys primena, kad jau ruduo. Spalio pirmą dieną važiuodami į Vilnių grožėjomės rudenėjančia gamta ir mąstėme apie tai, kad labai naudinga lankyti būrelį „Jaunieji profesijos koordinatoriai“, kuriam vadovauja mokytoja Asta Abramovičienė. Mes dažnai vykstame į susitikimus su įvairių profesijų atstovais. Tai labai padeda patiems apsispręsti ir padėti tai padaryti draugams. Juk pasirinkti profesiją nėra lengva.

Šį kartą dalyvavome Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos inicijuotame projekte „Vertėjų pamokos jaunimui“. Pirmiausia susitikome su vertėja Vilija Gerulaitiene. Ji verčia knygas iš vokiečių kalbos. Beje, ji pernai lankėsi gimnazijoje ir daug pasakojo apie savo profesiją, o dabar turėjome galimybę sužinoti dar daugiau apie vertimo subtilybes. Vilija mus nusivedė į Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos būstinę, kur susipažinome su šios sąjungos pirmininke Rasa Matulevičiene. Pirmininkė mus maloniai priėmė ir papasakojo apie savo profesiją, kuri, ne tik įdomi, bet ir labai atsakinga. Nors šis darbas išties yra sunkus, tačiau mus ši profesija sudomino.

Po malonaus pokalbio Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos būstinėje pasukome į modernią ir šiuolaikišką knygų spaustuvę „Petro ofsetas“. Ten mus pasitiko maloni spaustuvės darbuotoja, kuri taip pat pasakojo apie savo profesiją. Vėliau ji mums surengė ekskursiją po spaustuvę, parodė knygos kelią nuo maketo gavimo iki galutinio rezultato – knygos su gražiais viršeliais. Buvo labai įdomu. Na, o vėliau vykome į knygų leidyklą „Alma littera“. Ten mūsų jau laukė leidyklos darbuotoja Ramunė. Ji labai įdomiai pristatė leidyklą ir savo profesiją, supažindino su redaktore, kuri taip pat pateikė nemažai informacijos apie savo profesiją, reikalingą išsilavinimą. Apie knygų leidybą šnekėjomės su leidyklos vyriausiuoju dailininku Linu Spurga.

Toji diena mums visiems buvo labai naudinga. Juk sužinojome tiek daug naujo ir savo akimis pamatėme, koks ilgas yra knygos kelias. Juk knygai išleisti reikia daug žmonių darbo, kuris lieka nepastebėtas. Bet mes supratome, kad jeigu ne vertėjai, leidėjai, redaktoriai ir daug kitų šios srities specialistų, mes neturėtume galimybių skaityti tokių nuostabių knygų.

Pasivaikščioję šviesiomis ir vis dar gėlių žiedais stebinančiomis sostinės gatvėmis grįžome į savo gimtuosius Švenčionis, mąstydami apie tai, koks gražus mūsų kraštas ir kiek įdomių žmonių čia gyvena.

Simona POŠIŪNAITĖ

 
Reklaminis skydelis