Mes turime 392 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4344
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14531
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90561
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ežiukas dar nemiega

2014 m. spalio 29 d. trečiadienis Nr. 82 (1420)

Spalis jau skaičiuoja paskutines dieneles. Po šalčių vėl šiek tiek atšilo, bet net ir šalčiai neprivertė eiti žiemos miegučio vis dar vaikštančių ežių. Ne vieną teko matyti žuvusį ant kelio, o sekmadienį Tverečiuje viduryje baltos dienos ir aš pamačiau ežiuką, skubantį iš vienos gatvės pusės į kitą. Kai išlipau su fotoaparatu, jis sustojo ir ramiai iškentė fotosesiją, po kurios aš jį nunešiau į saugią vietą ir paleidau. Tai ko gi tie spygliuotieji dar nemiega? Pabandžiau apie tai sužinoti iš gamtininko Selemono Paltanavičiaus, kuris štai ką papasakojo:

- Ežiai dar nemiega, ir tai priklauso nuo orų. Jei atšils, dar iki lapkričio vidurio gali nemiegoti, nors dabar, kai maisto mažėja, jiems neapsimoka deginti energijos, kurios prireiks ilgu žiemos miego laikotarpiu, nes kartais tenka ištempti iki kovo pabaigos ar balandžio pradžios. Nors iš pasakų ir animacinių filmų nuo vaikystės mes įpratę matyti ežius, nešančius ant nugaros obuolius ar grybus, bet tai visiška nesąmonė, gyvuojanti dar nuo Aristotelio laikų, nes ežiui obuolys yra tas pats, kas mums marmuras ar pjuvenos. Jie nei obuolių, nei grybų neėda. Ir nieko nesineša ant spyglių. Tai nėra jo įrankis. Ežiai maitinasi gyvūniniu maistu: nuo vabzdžių, sliekų iki varlės ar pelės. Beje, visi Lietuvoje tirti ežiai 100 procentų užsikrėtę trichinelioze. Žinoma, tai nereiškia, kad ežių negalima liesti, nes užsikrėsti galima tik valgant trichina užkrėstą mėsą. Tad ežiuką, jei nebijai jo spyglių, galima drąsiai liesti, - apie vis dar nemiegančius ežius pasakoja gerb. Selemonas Paltanavičius.

- O kada reikia pradėti lesinti paukščius?

- Lesyklas jau galima įrengti, nes kitą savaitę jau lapkritis, ir ponas Dievas žino, kaip ten su tais orais bus. Lesyklą įrengti galima ir retkarčiais įpilti kokią saujelę saulėgrąžų, kad tie paukščiai, kurie atskrenda, žinotų, kad yra toks mielaširdingas žmogus, kuris padės sunkiu metu. Tegul žino, kad čia yra lesykla, tegul lankosi, bet tegul skraido ir maitinasi patys natūraliu maistu, o kai maisto ims trūkti, tada ir reikia pradėti rimtai lesinti, - atsisveikindamas sakė žinomas gamtininkas Selemonas Paltanavičius, o mes, įsiklausę į jo patarimus, jau galime kabinti lesyklas bei nesistebėti pamačius pūškuojantį ežiuką.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis