Mes turime 258 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:770
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19314
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66640
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Penktadienį rajoną valdė jaunimas

2014 m. spalio 22 d. trečiadienis Nr. 80 (1418)

Prieš keletą savaičių paminėjus savivaldos dieną, praėjusį penktadienį rajono jaunimas rinkosi į tradicine tapusią Jaunimo savivaldos dieną. Savivaldybę užplūdo jaunimas iš viso rajono, daugiausia jaunimo organizacijos „Darbas“ (JOD) narių. Renginys prasidėjo nuo savivaldybės darbuotojų ir jaunimo susitikimo. Rajono meras Vytautas Vigelis, pavaduotoja Raja Krupenina ir Jaunimo reikalų tarybos koordinatorė tarybos narė Jolanta Olechnovič pasveikino politika ir savivalda besidomintį jaunimą, papasakojo apie savivaldybės tarybos ir administracijos veiklą. Užsimezgė atviras bendravimas. Kadangi susirinko daugiausia moksleivių, rajono meras domėjosi, kiek jie turi pamokų, ar ne per dideli krūviai, kokios pamokos patinka ir pan.

Jaunimas pasirodė brandus ir atsakingas – turėdami po 6-8 pamokas, jie nesiskundė krūviu, atvirkščiai, pritarė. „Reikia“, - buvo kolektyvinis atsakymas. O štai dėl patinkančių pamokų liūdniau, tiesa, ne jaunimui, o apskritai, valstybei. Visiems labiausiai patinka anglų kalba, nė vienas nepasakė – lietuvių. Bet tai – švietimo politikos problema, ir spręsti ją turėtų viršūnėse. O jaunimas su meru pokalbiui turėjo pakankamai vietinių temų.

Ko reikia jaunimui, ko trūksta, kuo savivaldybė galėtų padėti, domėjosi meras. Jis pastebėjo, kad pastaruoju laiku jaunimo atstovus retai mato savivaldybėje. Anksčiau sulaukdavęs daugiau prašymų. Atsakymas nesunkiai nuspėjamas – trūksta pramogų. Atrodytų – tiek renginių vyksta, tik spėk dalyvauti, tik kad jaunimo juose ne tiek jau daug. Pasirodo, pramogomis jaunimas vadina ne renginius, o boulingą, baseiną, dar kažką, kur galima nueiti, pasėdėti, o švenčioniškiai dar ir labai sunerimę dėl sklandančių kalbų, kad šokių nebus, sako, jiems tai didelė problema. Mero pavaduotoja Raja Krupenina dėl šokių siūlė paprastą sprendimą – paspausti mokytojus, kad šios pramogos atsinaujintų mokyklose, bet, pasirodo, moksleiviai patys to nenori, jie nori kultūros centre.

Meras jaunimui pateikė platesnį požiūrį, kuris turėtų tapti ištisų regionų tarpusavio santykių ir infrastruktūros plėtros norma. Dažniausi minimas baseinas, kurio rajone nėra, yra labai arti, Ignalinoje, vilniečiams po sostinę tenka toliau važinėti. Baseino išlaikymas ir priežiūra labai brangus malonumas. Kadangi baseinas nėra pakankamai apkrautas, Ignalinos r. sav. kasmet skiria jo išlaikymui apie 300 tūkst. Lt. Pasak mero, jeigu būtų poreikis, racionaliau būtų organizuoti pavėžėjimą, negu statyti netoliese dar vieną baseiną. Užtat sausumoje sveikų užsiėmimų pakankamai – visuose miestuose ir net didesniuose kaimuose atnaujinami sporto aikštynai, metams baigiantis dar gauta papildomai lėšų, už kurias bus sutvarkytos sporto aikštelės Švenčionėliuose (prie „Norfos“) ir Švenčionyse (prie katilinės).

Jolanta Olechnovič gyrė jaunimą, kad jis ir aktyvus, ir iniciatyvus, tik pagal nusistovėjusią tvarką pirmiausia kreipiasi į ją, jaunimo reikalų koordinatorę, o jau ji varsto kabinetų duris. Be to, labai daug reikalų jaunimas sprendžia per JOD-ą. Rajone aktyviai reiškiasi skautai, ateitininkai, šauliai, Švenčionėliuose vėl pradėjo veikti (3 dienas per savaitę) atviras jaunimo centras. Jaunimas aktyviai išnaudoja jų veiklai skirtą paramos fondą, kuriame šiais metais buvo 30 tūkst. litų.

Išsėmę svarbiausias temas, po labai atviro pokalbio – net apie tai, kad dviejų skirtingų miestų mokyklų valgyklose patiekiami kotletai (brrr!) su plaukais, dėl ko meras iš karto liepė savivaldybės atsakingiems specialistams išsiaiškinti, jaunimas perėjo prie praktinės dalies. Visi dalyviai pusdieniui išsiskirstė į įvairius savivaldybės skyrius ir ten, padedant darbuotojams, susipažino su konkrečiu darbu.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ