Mes turime 613 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:10249
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28670
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:110419
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Ko imasi savivalda – iš karto matyti rezultatai

2014 m. spalio 15 d. trečiadienis Nr. 78 (1416)

Praėjusią savaitę šalies savivaldos darbuotojai šventė profesinę šventę.

Savivaldos dienos šventė atsirado natūraliai, iš žmonių poreikio, o tik vėliau buvo oficialiai įrašyta į atmintinų dienų sąrašą. Švenčionys buvo vieni tų, kurie aplenkė Seimo sprendimus ir pradėjo švęsti Savivaldos dieną 2005 metais, kai tuo tarpu Seimas ją įrašė į atmintinų dienų sąrašą tik 2007 m. Šiais metais šventėje pas mūsų savivaldybininkus lankęsis LR Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Valentinas Bukauskas prisipažino, kad komitete dar buvo abejojama, ar reikia Lietuvai dar vienos atmintinos dienos – juk jų ir taip daug, bet įvertinus savivaldos įtaką šalies gyvenime buvo nuspręsta, jog vis dėlto reikia.

Labai nuoširdžiai ir šiltai susirinkusius į Savivaldos dienos minėjimą darbuotojus sveikino rajono meras Vytautas Vigelis, vadindamas juos brangiais kolegomis. Jis pasidžiaugė, kad istoriškai, kaip paaiškėjo iš labai įdomaus Nadeždos Spiridonovienės pranešimo apie savivaldą praeityje, Švenčionys su įvairiomis istorinėmis peripetijomis vis dėlto savivaldą turi jau 214 metų, nuo 1800 metų, kai buvo įsteigta Rotušė, tapusi savivaldos ištakomis.

Pastaruosius du dešimtmečius savivalda plėtėsi, sparčiai augo. Nors tarp savivaldos ir šalies valdžios nuolat iškyla diskusijų, akivaizdu, kad valdžia pripažįsta savivaldos svarbą, stiprina savivaldos teises, patiki svarbius darbus. Tai rodo ir pastaruoju metu priimti teisės aktai. Rezultatai akivaizdūs, ilgai laukti netenka. Kai socialinių pašalpų sumos išaugo iki kosminių ir tapo valstybei nebepakeliamos, jų skyrimas buvo perduotas savivaldybėms. Beje, ir gyventojus jau buvo pradėjęs piktinti toks beatodairiškas pašalpų dalinimas. Susitikimuose su meru žmonės tiesiai rėžė – kiek galima tinginius auginti. Šiais metais, kai pašalpų skyrimą sprendžia savivaldybė, jau sutaupyta 1 mln. litų. Daugiabučių renovaciją, kuri metų metais tebuvo kalbose, iš mirties taško išjudino savivaldybės, kai organizuoti šį procesą buvo pavesta savivaldybėms. Per metus padaryta daugiau negu iki tol per dešimtmetį. Pamačiusi tokį efektingą darbą, Vyriausybė jau numatė ir šildymo bei karšo vandens kompensacijų skirstymą perduoti savivaldybėms.

Rajono meras Vytautas Vigelis dėkojo visų savivaldos sričių darbuotojams už nuoširdų ir darbą, kurio dėka galime džiaugtis ir didžiuotis pasiektais rezultatais. Vien pelnytos Auksinės krivūlės daug pasako – yra savivaldybių, negavusių nė vienos. Meras ypač pabrėžė seniūnų darbo atsakingumą ir svarbą. Juk jie – arčiausiai žmonių esanti vietos valdžia, kuri pirmiausia ateina į pagalbą.

Didele garbe kvietimą dalyvauti savivaldos šventėje mūsų rajone pavadinęs aukštas svečias – LR Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Valentinas Bukauskas taip pat pabrėžė mūsų rajono gerus poslinkius, remdamasis neseniai paskelbtais „Veido“ žurnalo savivaldybių reitingais. „Jūs einate į lyderystę. Per metus šuolis aukštyn per 10 pozicijų ir 17 vieta rodo aukštus pasiekimus, - kalbėjo V.Bukauskas. - Tai ir savivaldybės specialistų, ir visos rajono bendruomenės veiklos rezultatai. Galite pagrįstai jais didžiuotis“.

Rajono merui Vytautui Vigeliui Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Valentinas Bukauskas palinkėjo, kad 2014-2020 metų laikotarpis būtų toks pats sėkmingas, o su ES paramos lėšų pagalba sukurtas grožis – infrastruktūra – sukurtų ir pridėtinę vertę. Ilgiausiai išsilaikiusiam šiose pareigose Ignalinos merui Broniui Ropei (dabar jau buvusiam merui) išvykus į Briuselį, šis titulas perėjo Švenčionių rajono merui Vytautui Vigeliui. Ilgiausiai dirbančiam merui Komiteto pirmininkas V.Bukauskas palinkėjo sulaukti 25-mečio šiose pareigose ir įteikė Padėkos raštą. Ministerijų ir mero Padėkos už ilgametį darbą ir gerus rezultatus buvo įteiktos ir nemažam būriui savivaldos darbuotojų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ