Mes turime 201 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4223
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21565
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65548
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Šokis jungia mus

2014 m. spalio 15 d. trečiadienis Nr. 78 (1416)

Švenčionių rajono savivaldybės jaunimo reikalų taryba jau kelintus metus iš eilės remia mūsų rajone vykstantį tarptautinį šokių projektą „Šokis jungia mus“. Šiemet rugsėjo vidury šis projektas ir vėl buvo surengtas. Šįkart Švenčionių profesinio rengimo centre. Didžiąją dalį finansavimo jam skyrė Švenčionių savivaldybės jaunimo reikalų taryba. Projektu buvo siekiama sudaryti galimybę 14-18 metų jauniems žmonėms iš Lietuvos ir Vokietijos šokio, muzikos, dainos pagalba pažinti savo ir kitų šalių kultūrą, ugdyti užsienio kalbų įgūdžius, puoselėti toleranciją, draugystę tarp skirtingų tautų, mokytis bendrauti, spręsti problemas, realizuoti kūrybinius gebėjimus. Linksmiausias ir kartu sudėtingiausias buvo pats kūrybinis procesas: juk reikėjo per trumpą laiką parengti koncertinę programą, jungiančią kone šimtą projekto dalyvių. Šokis – tai pati geriausia bendravimo kalba, o šiltas ir linksmas bendravimas apjungia ir suartina. Šokis – tai įrankis, sujungiantis jaunus žmones atskleidžiant skirtingą jų identitetą ir naikinant stereotipus. Judesys – tai išraiškos priemonė, kuri parinkta išankstiniams nusistatymas ir kultūriniams barjerams sugriauti bei bendroms jaunimo idėjoms skleistis.

Gausiai susirinko ir dalyvių – apie 100: Viniaus r. Nemenčinės K.Parčevskio gimnazijos šokių kolektyvas „Jutšenka“ (vad. Leonarda Kliukovska), Švenčionių kultūros centro dainų ir šokių ansamblio „Aukštaitija“ šokėjai (meno vadovė Jolanta Razmienė), Švenčionių miesto kultūros centro modernaus šokio kolektyvas „Erdvė“ (meno vadovė Renata Grigianecienė), Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos etnokultūros ansamblis „Atgaja“ (meno vadovė Jūratė Vitkauskienė), Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos folkloro ansamblis „Aušrela“ (meno vadovas Kazimieras Pranskus), Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos lietuvių liaudies merginų šokių kolektyvas „Pynimėlis“ (meno vadovė Vida Uzielienė) bei svečiai iš Vokietijos Oitino miesto J.H.Foso gimnazijos.

Kad šis projektas pavyktų, su jaunimu dirbo profesionalūs lektoriai. Renginys pavyko puikiai, ir liudija vaizdo medžiaga, nuotraukos bei neišdildomi visų projekto dalyvių bei žiūrovų įspūdžiai. Koncerte dalyvavo ir puikiai pavykusiu tarptautinės grupės bendro darbo rezultatu džiaugėsi Švenčionių r. savivldybės tarybos narė, Jaunimo reikalų tarybos pirmininkė Jolanta Olechnovič, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Švenčionių rajono policijos komisariato viešosios policijos skyriaus prevencijos poskyrio specialistė Diana Stūglienė, Švenčionių profesinio centro direktorė Milda Gustienė – Vilniškė, Švenčionių savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo skyriaus vyr. specialisė Rūta Baliukonienė.

Dėkojame Jaunimo reikalu tarybai, kuri jau kelintus metus iš eilės remia šį tarptautinį šokių projektą „Šokis jungia mus“, Švenčionių profesinio rengimo centrui, kuris mielai mus priglaudė, IĮ „Gintaro sodyba“ , kuri labai skaniai maitino, bei Švenčionių r. policijos komisariato darbuotojoms Dianai Stūglienei ir Vaidai Mikulėnienei, kurios rūpinosi mūsų saugumu.

Laikas praėjo smagiai, produktyviai ir turiningai. Džiugu, kad yra tiek daug talentingo jaunimo – reikia tik jį atrasti, o tai padaryti puikiai geba su jaunimo kolektyvais dirbantys vadovai. Tokie projektai – puiki patirtis tiek jaunimui, tiek patiems vadovams. Tik per neformalų ugdymą gali užsimegzti ilgalaikiai bendravimo bei bendradarbiavimo ryšiai. Jaunimas laisvėja, įgyja daugiau kompetencijų, įgyja sąmoningumo ir atsakomybės. Po projekto mano nuomonė apie jaunimą liko nepakitusi – jaunimas gali būti visoks, bet dažniausiai – jis nuostabus, ir pasaulis ims keistis tik tada, kai sugebėsim jaunimą priimti tokį, koks jis yra, neprimetant savo nuomonės, pasitikint juo, per daug nenurodinėjant ką ir kaip daryti. Siekiant, jog jaunimas gebėtų valdyti sunkias bendravimo situacijas, laisvai komunikuotų, reikia suteikti jiems daugiau savarankiškumo, labiau jais pasitikėti. Juk jauno žmogaus pasaulis – planeta, į kurią nenorima nieko įleisti, ir tuo pačiu siekiama kuo daugiau pritraukti. Galybė dviprasmybių, abejonių, ieškojimų, svajonių, norų, vilčių, nusivylimų, gyvenimo pamokų. Laikas, kai tik pradedi suvokti pasaulį, kai imi atsirinkti, kas gerai, o kas blogai. Margas pasaulis... Gėlėtas... Ir svarbiausia – mylimas.

Jolanta RAZMIENĖ