Mes turime 269 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2726
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21270
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68596
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nauja tvarka: kaip turės būti gabenama apvalioji mediena?

2014 m. spalio 15 d. trečiadienis Nr. 78 (1416)

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas patvirtino Apvaliosios medienos gabenimo tvarkos aprašą, kuris numato medienos siuntėjų pareigą informuoti savivaldybes apie planuojamą medienos gabenimą. Naujoji tvarka bus taikoma laikotarpiais, kai tikimybė sugadinti kelius ypač didelė.

Nuo šiol apvaliosios medienos, pagamintos tiek valstybiniuose, tiek privačiuose miškuose, gabenimo reikalavimai aiškiai išdėstyti ir lengvai randami viename teisės akte – Apvaliosios medienos gabenimo tvarkos apraše (Aprašas).

 

Privaloma informuoti savivaldybes

Apraše numatyta, kad tais atvejais, kai savivaldybių vykdomosios institucijos nustato laikotarpį, kurio metu ypatingai didelė kelių sugadinimo tikimybė, medienos siuntėjai privalės jas informuoti apie planuojamą gabenti apvaliąją medieną savivaldybės teritorijoje esančiais vietinės reikšmės vidaus (miško) keliais.

Anksčiau apvaliosios medienos, pagamintos skirtingų nuosavybės formų miškuose, gabenimas, priklausomai nuo vežėjų skirtingo teisinio subjektiškumo (fiziniai ar juridiniai asmenys), buvo reglamentuotas skirtinguose teisės aktuose.

 

Siekia užtikrinti geresnį susisiekimą

Apvaliosios medienos gabenimo tvarka buvo pakeista, siekiant išsaugoti miško kelių būklę ir užtikrinti, kad sugadinti miško keliai būtų suremontuoti kelią sugadinusių asmenų.

Nemaža dalis miško kelių nėra inventorizuoti ir neturi aiškaus savininko. Tačiau didžioji dalis vietinės reikšmės vidaus kelių priklauso savivaldybėms ir dažniausiai savivaldybės yra atsakingos už susisiekimo galimybę tarp atskirų kaimų, vienkiemių, o kelias į juos dažnai eina miškais. 

 

Informuoti – bent dieną prieš gabenimą

Savivaldybės vykdomosios institucijos sprendimas apie nustatytą kelių sugadinimo tikimybės laikotarpį ir apie privalomą informavimą gabenant medieną, turės būti patalpintas savivaldybės interneto svetainėje, vietinėje spaudoje, taip pat perduotas Valstybinės miškų tarnybos teritoriniam padaliniui.

Valstybinė miškų tarnyba (VMT) savivaldybių pateiktą informaciją skelbs savo interneto svetainėje www.amvmt.lt. Medienos siuntėjas savivaldybę, kurioje yra apvaliosios medienos pakrovimo vieta, privalės informuoti ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki numatyto medienos gabenimo.

Naujoji informacijos pateikimo tvarka yra patogi ir nesudėtinga: informacinį pranešimą galima pateikti raštu, faksu arba elektroniniu paštu. Jame būtina nurodyti informaciją apie medienos siuntėją, vežėją, transporto priemonę, pakrovimo vietą, planuojamą medienos gabenimo maršrutą. Taip pat pranešime svarbu prisiimti įsipareigojimą suremontuoti sugadintą kelią.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija.