Mes turime 302 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3127
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13314
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89344
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Šiaurietiškasis ėjimas – puiki sveikatos stiprinimo priemonė

2014 m. spalio 11 d. šeštadienis Nr. 77 (1415)

Sveikata – tai bene svarbiausia vertybė kiekvienam žmogui. Šiai vertybei didelę įtaką turi mūsų gyvenimo būdas. Vienas iš reikšmingiausių sveikatos stiprinimo veiksnių yra pakankamas fizinis aktyvumas. Judėjimas – tai biologinis organizmo poreikis, be kurio nėra įmanoma normali žmogaus veikla. Įrodyta, kad judėjimo stoka gali tapti dažnesnių liūdnų minčių, įtampos, prastos nuotaikos, energijos trūkumo, mažesnio produktyvumo priežastimi. Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regiono biuras teigia, kad ne mažiau 30 min. vidutinio intensyvumo fizinė veikla 5 dienas per savaitę suaugusiems sumažina pavojų susirgti tokiomis ligomis kaip širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, insultas, II tipo cukrinis diabetas, storosios žarnos, krūties navikai. Taigi judėjimas tampa ypač svarbiu. Fizinio aktyvumo formų yra įvairių, ir viena iš jų, padedanti stiprinti sveikatą, yra šiaurietiškasis ėjimas.

Šiaurietiškojo ėjimo teikiama nauda sveikatai yra įvairiapusė. Ši fizinio aktyvumo forma padeda treniruoti raumenis (kaklo, pečių, krūtinės, pilvo, nugaros, rankų, kojų), kadangi į darbą įjungiama net iki90 proc. kūno raumenų, įskaitant ir viršutinę kūno dalį, bei ugdyti ištvermę. Vaikštant su šiaurietiškojo ėjimo lazdomis mažesnė apkrova tenka sąnariams, o tai itin aktualu su sąnariais susijusių problemų turintiems asmenims, o šiaurietiškojo ėjimo technikos ypatumai padedama išlaikyti taisyklingą laikyseną, todėl eisena tampa gyvybingesnė.

Taip pat šiaurietiškasis ėjimas gerina kvėpavimo sistemos darbą, kadangi didina plaučių tūrį, stiprina kvėpavime dalyvaujančius raumenis, gerina deguonies pernešimo galimybes bei įsisavinimą. Mažindamas kraujospūdį ir pulsą, suteikdamas galimybes širdžiai veikti efektyviau, mažindamas širdies infarkto, krešulių susidarymo tikimybę, gerindamas kraujo tekėjimą organizme, šiaurietiškasis ėjimas gerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Kadangi renkantis šią fizinio aktyvumo formą į darbą įjungiami ir pilvo raumenys, kartu reguliuojama žarnyno veikla, o teigiamas poveikis nervų ir imuninei sistemai pasireiškia gerėjančia koordinacija, geresne miego kokybe bei smegenų aprūpinimu krauju. Be to, žygiuojant su specialiomis lazdomis sunaudojama iki 50 proc. daugiau energijos nei vaikščiojant be lazdų, todėl šiaurietiškasis ėjimas padeda sudeginti iki 70 proc. daugiau kalorijų nei einant įprastai, o tai padeda reguliuoti ir kūno svorį.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad šiaurietiškasis ėjimas yra lengvai išmokstamas, jį galima praktikuoti ištisus metus, bet kokiomis oro sąlygomis ir bet kur, kur tik galima vaikščioti. Taip pat šiaurietiškasis ėjimas yra prieinamas ir naudingas visiems, nepriklausomai nuo lyties, amžiaus, sveikatos būklės ar fizinio pasiruošimo, todėl savo sveikatos stiprinimas pasitelkiant į pagalbą šiaurietiškąjį ėjimą tampa ne tik naudingu, bet ir maloniu, stiprinančiu pasitikėjimą savimi, gerinančiu tiek fizinę, tiek psichinę savijautą, didinančiu gyvybingumą, darbingumą, suteikiančiu gerų emocijų bei optimizmo, mažinančiu stresą užsiėmimu ir puikia bendravimo priemone.

 

Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ragina atkreipti dėmesį į šiaurietiškojo ėjimo naudą sveikatai ir kviečia judėti bei stiprinti savo sveikatą periodiškuose šiaurietiškojo ėjimo užsiėmimuose. Užsiėmimai vyksta:

- kiekvieną antradienį 17 val. Švenčionyse (renkamės Švenčionių miesto parke, prie scenos);

- kiekvieną trečiadienį 17 val. Švenčionėliuose (renkamės prie parduotuvės „Lakaja“ (Lauko g. 49)).

Esant netinkamoms oro sąlygoms (pvz., lyjant lietui), užsiėmimas nevyks. Kylant klausimams, prašome kreiptis į Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistus tel. (8 387) 20608.

Rūpinkimės savo sveikata kasdien ir būkime sveiki!

Parengė Ingrida Kazakevičienė

 
Reklaminis skydelis