Mes turime 424 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4407
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14594
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90624
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ak, kaip gardu!

2014 m. spalio 11 d. šeštadienis Nr. 77 (1415)

Kol pievoje žiogeliai šokavo, žmonės skubėjo tvarkyti javus, o pirmiausia rugius, nes reikia šviežios duonos išsikepti. O jei nori duoną valgyti, oi kiek daug darbų reikia nudirbti. Ir vaikams turime pasakoti, kaip kuliami rugiai, kaip malami grūdai ir kepama paslaptingoji duona.

Todėl mes nuvažiavome į „Labanoro dūdą“, kur šeimininkė Henrika parodė vaikams, kaip kepama naminė duonelė. Henrika labai maloniai mus sutiko, pakvietė į kluoną, kur jau buvo iškūrenta krosnis, paruošta tešla.

Šeimininkė iš pradžių su žarstekliu (tarmiškai – kačerga) sužėrė žarijas į krosnies kišenes, pušine šluota išplovė krosnies padą. Tada ant ližės paklojo sausų ajerų, kad kepalo apačia neišsipelenuotų, po to iš duonkubilio išėmė gniutulą tešlos, padėjo ant ližės ir suglostė tešlos paviršių, įmygo kryžių ir pašovė į krosnį. Taip pažymėtas pirmasis duonos kepalėlis, bet valgomas jis paskutinis, kad namuose visada būtų duonos.

Vaikai, visa tai pamatę patys darė duonos kepalėlius, gražino juos darydami duobutes, širdeles, saulutes. Kai visi padarė, sudėjo į krosnį, uždengė pečdengte. Ir pasklido duonos kvapas per visą kluoną...

Kol duonelė kepė, vaikai piešė varpas, duonelę, klausėsi pasakos „Kaip vilkas duonos užsimanė išsikepti“. Kalbėjomės apie įvairius papročius, prietarus, susijusius su duonos kepimu. Ypač vaikams įsiminė tai, kad jei duonos riekelė nukrenta ant žemės, ją reikia pakelti ir pabučiuoti, kad neužpyktų. Tai tikrai geras duonos pagerbimas.

Kai duoną išėmė iš krosnies, sudėjo ant suolo ir „nuprausė“, kad ji būtų minkštesnė. Vaikai uostė kylančius garus, džiaugėsi duonelės kepaliukais. Visi grįžome laimingi, atsivežėme duonelės tėveliams paragauti. Kaip buvo gardu! Ačiū už skanią duonelę!

Jelena CHMYLKO

 
Reklaminis skydelis