Mes turime 384 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2630
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18831
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94861
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rudens kermošius – galimybė save parodyti ir kitų pasižiūrėti

2014 m. spalio 1 d. trečiadienis Nr. 74 (1412)

Šeštadienio, rugsėjo 27-osios, rytas išaušo darganotas, dulkė smulkus lietus, bet tai nesitrukdė prekeiviams ir pirmiesiems pirkėjams skubėti į Švenčionis, kur nuo ankstyvo ryto šurmuliavo tradicinis „Rudens kermošius“. Kermošiaus mugė prasidėjo dar saulei nepatekėjus – 7 valandą, šeštadienį saulė tekėjo 7 val. 13 min. Mugėje buvo didelis vaiskrūmių, vaismedžių ir įvairių dekoratyvinių augalų pasirinkimas. Didelę paklausą turėjo bulvės ir kopūstai. Dažnas pirko ir ne po vieną maišą. Juk žiema čia pat, ir atsargas reikia kaupti.

Kaip ir kiekvienais metais tikrą ažiotažą sukėlė kermošiaus loterija. Vietoj planuotų poros valandų per valandą su trupučiu buvo išparduoti bilietai ir išdalinti prizai. Patį stambiausią prizą – veršelį – laimėjo Justina Varno iš Švenčionėlių, aviną išlošė Irmantas Stankevičius iš Želabų kaimo, o žąsį išlošė vilniškė Austėja Šimkutė. Triušį laimėjo Karolina Jakubėnaitė iš Švenčionių, vištą pataršką – Ivan Dubinovič iš Mėžionių kaimo. Tiek informacijos apie „gyvuosius“ prizus, o šiaip laimėjo visi, bet pats svarbiausias prizas buvo azartas ir noras laimėti. Tokia jau, matyt, žmogaus prigimtis, amžinos varžytuvės su jos didenybe Fortūna.

Einant prekybininkų alėja galėjai ir mėsos, ir konditerijos gaminių nusipirkti, ir net masažą pasidaryti. Buvo ir tradicinių dirbinių iš medžio, pintų krepšių, kitų įvairių dirbinių. Pasiūla buvo didelė. Pamažu nustojus dulksnoti lietučiui, ir pirkėjų padaugėjo.

Oficialus šventės „Rudens kermošius 2014“ atidarymas prasidėjo 10 valandą. Kermošiaus šeimininkai Leonarda Vilčiauskienė ir Algirdas Breidokas pristatė svečius, o jų šventėje buvo daug. Čia ne tik rajono vadovai, tarybos nariai dalyvavo, bet ir atvykti nepasididžiavo LR Seimo nariai ir net pora ministrų apsilankė. Tad galima be didelių užuolankų sakyti – garsas apie Švenčionyse vykstantį „Rudens kermošių“ plačiai pasklidęs. Gal todėl nemaža dalis prekybininkų kaip tik mūsų rajono šventę pasirenka, o ne beveik visada sutampančią šventę pas kaimynus Ignalinoje.

Pirmasis susirinkusius sveikino Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis.

- Malonu, kad nepaisant to, kad šiandien daug kur vyksta panašios šventės, mes sulaukėme daug garbingų svečių. Jau ir saulė iš už debesų pasirodė, tad, manau, kad tradicinis „Rudens kermošius“ turėtų pavykti puikiai. Norime pasidžiaugti derliaus gausa, nes ūkininkai sakė, kad derlius neblogas, realizacija vyksta. O jums visiems linkiu gerai praleisti šią gražią dieną. Geros jums nuotaikos ir gero oro.

Po sveikinimo organizatoriai rajono merui Vytautui Vigeliui įteikė iš Švenčionių žemėje išaugintų grūdų iškeptą duonos kepalą, kurį meras paprašė išdalinti visiems norintiems.

Su gražia švente susirinkusius sveikino LR Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis, LR Seimo narė, sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, LR Seimo narys Petras Čimbaras, LR Seimo narys Valentinas Stundys, Nepriklausomybės Akto signataras, Švenčionių r. garbės pilietis Česlovas Juršėnas, Švenčionių r. garbės pilietis Konstantas Ramelis, ŽŪM viceministras Saulius Cironka, kuris ne tik su gražia švente pasveikino, bet dar ir ŽŪM ministrės Virginijos Baltraitienės padėkas už pasiektus rezultatus ūkininkams Normaldui Busilui, Arūnui Petkevičiui ir Rimantui Stankūnui įteikė. Daug aplodismentų sulaukė ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio Jono Kazlausko pasveikinimas ir merui Vytautui Vigeliui įteikta rinktinės atributika. Sveikinimo žodį tarė ir „Savivaldybių žinių“ direktorė Lina Belevičienė. Šventės rengėjai atsidėkodami už sveikinimus visiems įteikė po pintinę rudens gėrybių. Bet sveikinimai tuo dar nesibaigė, nes buvo paskelbtas mero potvarkis dėl konkursų „Metų ūkis 2014“ bei „Pastatų ir aplinkos tvarkymas“ nugalėtojų apdovanojimo.

Konkurse „Metų ūkis 2014“ pirmąją vietą laimėjo S.Pašaminės kaime, Švenčionėlių seniūnijoje ūkininkaujantys Jūratė ir Izidorius Balčiūnai. Antrąją vietą laimėjo Adutiškio miestelyje, Adutiškio seniūnijoje gyvenantys bitininkai Marytė ir Aleksandras Pupkevičiai, o trečiąją vietą laimėjo jaunieji ūkininkai Diana ir Marius Leleikos, ūkininkaujantys Rudžionių kaime, Švenčionėlių seniūnijoje.

Pastatų ir aplinkos tvarkymo konkurse kaimo sodybų grupėje pirmoji vieta ir gražiausios sodybos titulas atiteko Gražinai ir Miroslavui Lazdiniams, gyvenantiems Adutiškio miestelyje. Antrą vietą laimėjo Laima Papinigienė ir Kazys Chmieliauskas, gyvenantys Kurpių kaime, Švenčionių seniūnijoje, o trečią vietą šioje grupėje laimėjo Genė ir Vladas Razmiai, gyvenantys Vaiškūnų kaime, Cirkliškio seniūnijoje.

Miesto sodybų grupėje gražiausiai tvarkomos sodybos titulas atiteko Valentinai ir Viktorui Trusovams, gyvenantiems Švenčionių mieste, antrąją vietą laimėjo Jurgita ir Ramūnas Kazlauskai, gyvenantys Pabradės mieste, o trečią vietą laimėjo Švenčionėlių mieste gyvenantys Barbara ir Stasys Ulčickai.

Gražiausiai tvarkomos įstaigos titulas atiteko Strūnos socialinės globos namams (Strūnaičio sen.). Antrą vietą laimėjo Adutiškio vidurinė mokykla, o trečią – UAB „Firidas“.

Apdovanojimus ir padėkas įteikė rajono meras Vytautas Vigelis.

Pasibaigus oficialiai „Rudens kermošiaus“ atidarymo ceremonijai prasidėjo seniūnijų kiemelių lankymas. Bet prieš tai norėčiau bent pora žodžių paminėti nuostabius rajono mokyklų kūrinius – derliaus gėrybių kilimų parodą. Jei tektų išrinkti gražiausią, būtų be galo sunku. Žiūrėdamas šiuos nuostabius meno kūrinius (kitaip ir nepavadinsi) tiesiog negali nesižavėti mokyklų bendruomenių išradingumu ir kūrybiškumu. O tai, kad turime talentingų mokinių ir mokytojų, buvo galima įsitikinti ir žiūrint kermošiuje parduodamus mokinių sukurtus darbelius. Yra talentų ir daug, tiesiog juos reikia pastebėti ir paskatinti, o dabar apie seniūnijų kiemelius.

Rajone yra vienuolika seniūnijų ir kiekviena iš jų sukūrė savitą ir unikalų kiemelį. Strūnaičio seniūnijos kiemelyje skambėjo kapelos, vadovaujamos Jono Meškelės, muzika. Kaip visada čia buvo ir nuostabūs šiaudiniai sodai, tapę firminiu seniūnijos ženklu. Buvo ir audinių, ir nėrinių, o ir naujove strūnaitiškiai nustebino – įvairiomis arbatomis, muilais ir tepaliukais iš natūralių medžiagų prekiavo Silvija Gloden.

Kaltanėnų seniūnijos kiemelyje ne tik įvairių žolelių arbatų galėjai paskanauti, bet pasigrožėti merginų pinamomis juostomis, o Marijono Dieninio akordeonas tiesiog kvietė šokti.

Labanoro seniūnijos kiemelyje ne tik bebro mėsytės ar tradicinių bulvinių blynų galėjai paskanauti, bet ir mini zoologijos sodą, kuriame buvo ir vištų, ir ožkų, ir triušių, galėjai apžiūrėti. Vaikams tai buvo tikras pažinimo šaltinis. Juk ne viską dabar gali pamatysi natūralioje aplinkoje, greitai ir kiaules po visų sankcijų, praėjus afrikiniam kiaulių marui, tik paveikslėliuose matysime.

Svirkų seniūnijos kiemelyje buvo galima pamatyti vaizdelius iš praeityje likusios mūsų kaimų buities. Tai ir sviesto mušimas, ir siūlų verpimas, iš žlugto skalbimas. O daržo ir sodo gėrybes į kermošių atvežęs „svirkietis“ tiesiog žavėjo savo gražumu. Net ir senovinį lygintuvą bei bezmėną į šventę svirkiečiai atsivežė.

Daug įdomaus buvo galima pamatyti ir išsiplėtusios Švenčionių seniūnijos kiemelyje. Tai ir originalus vilnos apdorojimas, ir rugio kelias nuo kūlimo iki blynų. Šį kelią teko išbandyti ir šventės svečiams, o daugiausia LR Seimo nariui, kultūros ministrui Šarūnui Biručiui ir LR Seimo nariui Petrui Čimbarui, kurie ir kūlimą spragilais, ir valymą arpu, ir malimą girnomis išbandė. Linksmino svečius ir „Kaimynų“ kapelos muzika.

Linksma ir smagu buvo ir Pabradės seniūnijos kiemelyje. Čia skambėjo pučiamųjų muzika, smagiai šoko vaikai. Tiesa, ateinančių svečių neskubėjo pasitikti „pavargęs“ nuo kovos su afrikiniu kiaulių maru kiemelio šeimininkas, kuris stengėsi kuo greičiau išpjauti kaules, kol dar valdžia išmokas moka. Visgi, vargais negalais, pavyko prikelti kiemelio šeimininką (Bronislovą Vilimą) ir tas pakvietė visus prie vaišių stalo.

Magūnų seniūnijos kiemelyje kūrenosi tikras kalvio žaizdras, skambėjo „Maguniankos“ dainos, o nuo sodo ir daržo gėrybių tiesiog lūžo stalai. Ir pasivaišinti, ir akis paganyti buvo į ką.

Švenčionėlių seniūnijos kiemelyje kvepėjo ant iešmo kepama veršiena, o čia pat galėjai pamatyti, ką galima padaryti iš pluoštinių kanapių, kurios pamažu grįžta į mūsų buitį.

Sarių seniūnija savo kiemelyje pristatė medžio drožybą, verpimą ir mezgimą.

Nors ir nedidelė Cirkliškio seniūnija, bet jos kiemelis pulsavo įvairove. Čia ne tik medžio drožinių galėjai pamatyti, bet ir Švenčionių PRC atgabentą dirbantį automobilio variklį bei į Gineso rekordų knygą taikantį skruzdėlyną, sako, kad ir skanus jis buvo. Netrūko čia ir smagios muzikos bei dainų.

Adutiškio seniūniją sunku įsivaizduoti be medaus produktų ir kaimo kapelos. Buvo ir medaus, ir smagios muzikos Adutiškio seniūnijos kiemelyje. Buvo ir smagių jaunatviškų šokių ir dainų. Buvo galima paragauti šeimininkių paruoštų skanumynų.

Taip trumpai, po kelis sakinius, norėjau papasakoti apie seniūnijų kiemelius, kurie kiekvienais metais stebina savo išradingumu ir naujovėmis. Kartais imi ir pagalvoji, iš kurgi žmonės turi tiek išradingumo. Net baltas pavydas apima. Bet norint pamatyti tikrą vaizdą, reikėjo pabūti šventėje ir, užsukus į seniūnijų kiemelius, pamatyti tas grožybes ir paskanauti įvairiausių valgių. Mane dažnai stebina niurzglių pasisakymai, ką aš ten gero pamatysiu, ko ten eiti, o tu, žmogau, ateik, įdėmiai pasižiūrėk ir pamatyk, ką gali padaryti talentingi mūsų krašto žmonės. Bet ne tik kermošiaus mugėje ir seniūnijų kiemeliuose buvo įdomybių. Sporto entuziastai galėjo pamatyti stipruolių varžybas. Čia jie rungėsi net trijose rungtyse. Kėlė 63 kg rąstą. Čia nugalėjo Aurimas Jurgelevičius, iškėlęs rąstą 20 kartų. Dviejų „lagaminų“ po 100 kg nešimo rungtyje Aurimas irgi buvo pirmas – nunešė 40 metrų. Jis nugalėjo ir trečioje – 350 kg sveriančios padangos vertimo – rungtyje. Aurimas tapo nugalėtoju, antrą vietą užėmė Artūras Glušonok, o trečią – Ričardas Žigalka, ketvirtas liko Linas Svirkovičius. Po stipruolių varžybų visus žiūrovus sužavėjo gatvės gimnastų pasirodymas. Pirmieji prie skersinio žengė „Project Mayhem“ komandos iš Vilniaus gimnastai, tiesiog prikaustę publiką savo atliekamais numeriais. Už pasirodymą jiems buvo įteikta rajono mero Vytauto Vigelio įsteigta taurė. Ne ką mažiau dėmesio sulaukė ir gatvės gimnastų iš Švenčionių pasirodymas. Ir nors tai buvo pirmas viešas jų pasirodymas, bet jis buvo puikus.

Graži „Rudens kermošiaus“ šventė baigėsi rajono kaimo kapelų pasirodymu ir puikiu dainininkės Vitalijos Katunskytės koncertu. Prieš koncertą rajono švietimo įstaigoms buvo įteiktos Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėjos Danutės Vigelienės padėkos už puikiai „išaustus“ derliaus gėrybių kilimus. Manau tie, kas atėjo į „Rudens kermošiaus“ renginius, nesigailėjo, nes visko buvo iki valiai.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis