Mes turime 328 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1605
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11792
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87822
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kiaules teks išskersti

2014 m. rugsėjo 20 d. šeštadienis Nr. 71 (1409)

Nors afrikinio kiaulių maro židinių Švenčionių rajono teritorijoje iki šiol nenustatyta, bet po 2014 m. rugsėjo 17 d. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pasirašyto įsakymo Nr.B1-800 „Dėl buferinės afrikinio kiaulių maro zonos nustatymo“ paskelbimo tapo aišku, kad visas Švenčionių rajonas paskelbtas buferine zona, ir čia kiaules leidžiama laikyti tik tiems kiaulių augintojams, kurie įrengė visas būtinas biologinės saugos priemones ir laiko daugiau nei 100 kiaulių. Švenčionių rajone toks kiaulių laikytojas yra tik vienas – UAB „Vėjinė“, o visi kiti savo laikomas kiaules turi paskersti iki 2014 m. lapkričio 1 dienos.

Švenčionių VMVT vyriausias veterinarijos gydytojas-inspektorius Vytas Jazgevičius sakė, kad šiuo metu rajone be jau minėtos UAB „Vėjinė“ dar yra apie 60 kiaulių laikytojų, kurie augina apie 200 kiaulių. Gerb. Vytas Jazgevičius apgailestavo, kad kiaules teks išskersti ir tiems trims kiaulių laikytojams, kurie įvykdė absoliučiai visus biologinės saugos reikalavimus ir planavo kiaules auginti ir toliau. Deja, po 2014 m. rugsėjo 17 d. VMVT direktoriaus įsakymo Nr.B1-800 jų viltys žlugo. Tie kiaulių laikytojai, kurie kiaules įregistravo iki 2014 m. rugsėjo 15 d., kaip ir 2013 m. pabaigoje paskerdę kiaules žmonės, turės galimybę gauti kompensaciją. Apie tai informuosime vėliau, bet iš įsakymo aišku, kad prieš skersdamas kiaulę ar kiaules, jų laikytojas turi informuoti privatų veterinarijos gydytoją dėl klinikinės apžiūros ir mėginių afrikinio kiaulių maro tyrimams paėmimo. Draudžiama steigti ir naujas kiaulių laikymo vietas. Tad artėja toks laikas, kad kiaulių rajone po 2014 m. lapkričio 1 d. kažkuriam laikui nebeliks, išskyrus UAB „Vėjinė“ laikomas kiaules. Tiesa, toks pats likimas laukia ir kai kurių kitų Lietuvos savivaldybių, kurios 100 procentų paskelbtos buferine zona. Tai Alytaus miesto savivaldybė, Druskininkų miestas, Molėtų rajono savivaldybė, Ignalinos rajono savivaldybė, Rokiškio rajono savivaldybė, Utenos rajono savivaldybė, Visagino savivaldybė ir Zarasų rajono savivaldybė. Kituose pasienio rajonuose į buferinę zoną patenka atskiros teritorijos. Vienaip ar kitaip aišku, kad smulkiųjų kiaulių augintojų Lietuvoje laukia liūdnos perspektyvos.

Ar taip drastiškai elgiasi kitos kaimyninės valstybės, kuriose užfiksuoti afrikinio kiaulių maro židiniai, neteko girdėti. Ar mes Lietuvoje, kaip jau būna dažnai, neperlenkėm lazdos, parodys laikas, o kol kas iki lapkričio 1 d. smulkieji kiaulių laikytojai savo kiaules turi išskersti, o tie, kurie nepaskers, sulauks baudų, kurias planuojama patvirtinti artimiausiu metu, ir jos bus didelės.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis