Mes turime 368 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4932
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30062
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77388
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Įkurtuvių džiaugsmas – dešimčiai šeimų

2014 m. rugsėjo 20 d. šeštadienis Nr. 71 (1409)

Tušti pastatai prikelti naujam gyvenimui

Šią savaitę džiaugsmas aplankė dešimt socialiai remtinų šeimų – joms buvo įteikti butų raktai. Pasidžiaugti su naujakuriais atėjo daugelio tėvai, tad namas buvo pilnas smagaus šurmulio. Naujuose socialiniuose būstuose apsigyveno 27 asmenys, daugiausia jauni žmonės su vaikais, visi dirbantys. Butai šviesūs, jaukūs, gražiai įrengti, su patogumais, optimalaus ploto pagal gyvenančių asmenų skaičių – nuo 35 kv. metrų iki 63. Pora mažiausių butų suteikta po vieną gyvenantiems asmenims, gausiausia apgyvendinta šeima – 5 asmenų.

Dar prieš metus stovėjęs tuščias buvusios muitinės pastatas Lauko gatvėje Švenčionyse per metus prisikėlė naujam gyvenimui, o antradienį prisipildė smagaus įkurtuvių šurmulio. Čia gavo butus septynios socialiai remtinos šeimos. Dar trims šeimoms socialinis būstas suteiktas Stoties gatvėje viename iš buvusių ligoninės pastatų, kuris po remonto tapo panašus į gražų kotedžą su atskirais įėjimais.

Antradienį, dalyvaujant vidaus reikalų ministro patarėjui Valdui Kaminskui, rajono meras Vytautas Vigelis visiems laimingiesiems įteikė butų raktus. „Norėtųsi, kad tokių įsimintinų dienų būtų daugiau“, - sakė meras.

Socialinio būsto poreikis rajone, kaip, beje, ir visoje Lietuvoje, labai didelis. Įvairiose socialinio būsto eilėse nuolat yra apie 340 laukiančių šeimų (asmenų), eilės praktiškai nekinta. Vyriausybė ne kasmet skiria lėšų socialinio būsto plėtrai, tad būna metų, kai eilės šiek tiek pajuda tik dėl natūralios kaitos (kažkas išvyksta, pagerėjus padėčiai įsigyja nuosavą būstą ir pan.). Kasmet į eiles socialiniam būstui gauti įrašoma apie 20 naujų šeimų (asmenų). Todėl eilės praktiškai nemažėja. Būti įrašytiems į eilę turi teisę neturintys nuosavo būsto ir jokio turto, mažas pajams (neviršija 11 tūkst. Lt per metus vienam asmeniui) gaunantys rajono gyventojai.

Laukiant socialinio būsto reikia apsišarvuoti kantrybe. Šią savaitę gavę butų raktus laimingieji laukė įkurtuvių dienos eilėse nuo 2006-2008 metų. Štai 8 metus būsto laukusių Adomavičių jau ir vaikučiai spėjo ūgtelėti. Buvo naujakurių, kurie ir gerokai paseno laukdami, bet vis tiek dabar sako esantys labai laimingi.

„Stengiamės išnaudoti visas galimybes, kad kuo daugiau socialiai remtinų šeimų sulauktų tokio džiaugsmo, kad jų vaikai galėtų gyventi jaukiuose šviesiuose butuose“, - sakė meras Vytautas Vigelis. Šįkart savivaldybė pasinaudojo Probleminių teritorijų programos projektu, skirtu administracinių patalpų pritaikymui socialiniam būstui. 1,5 mln. litų vertės projektą finansavo Vidaus reikalų ministerija.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ