Mes turime 563 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2281
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20702
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:102451
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Renkama pavyzdingiausiai tvarkoma privati miško valda

2014 m. rugsėjo 13 d. šeštadienis Nr. 69 (1407)

Privačių miškų savininkai kviečiami pristatyti savo darbo rezultatus kasmetiniame konkurse „Pavyzdingai tvarkoma privati miško valda 2014“. Valdų apžiūros prasidės spalio 1 d. ir tęsis visą spalio mėnesį.

 

Jau tapo gražia tradicija

Lietuvos miško savininkų asociacijos kartu su Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijomis, Valstybine miškų tarnyba bei Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba organizuojamas „Pavyzdingai tvarkoma privati miško valda 2014“ konkursas jau tapo kasmetine tradicija. Konkurso, kurio tikslas yra skatinti privačių miškų savininkus savo miško valdose ūkininkauti pagal darnaus miškų ūkio tvarkymo bei naudojimo principus, metu bus išrinkti geriausiai savo miško valdas prižiūrintys miško savininkai.

Renkant pavyzdingiausiai besitvarkančius miško savininkus miško valdos vertinamos kompleksiškai: dėmesys skiriamas valdos riboms ir riboženkliams, pagrindiniams ir ugdomiesiems kirtimams, želdiniams ir žėliniams, taip pat sanitarinei miško būklei, infrastruktūriniams įrenginiams, savanoriškiems aplinkosauginiams įsipareigojimams, šalutiniam ir nemedieniniam miško naudojimui. Papildomi balai paprastai rašomi už išskirtinius sprendimus ir rezultatus.

Konkurse kasmet išrenkama po 3 pavyzdingiausiai savo valdose besitvarkančius miško savininkus dešimtyje Lietuvos apskričių ir 3 pavyzdingiausios miško valdos visos Lietuvos mastu, iš viso – 33 prizininkai. Taip pat išdalijama dešimt prizų už skatintinas miškininkystės iniciatyvas.

 

Ir garbė, ir nauda

Miško savininkams šis konkursas svarbus ne tik dėl garbės ar apdovanojimo, bet ir dėl galimybės palyginti savo valdą su kitomis to regiono ir Respublikos valdomis, gauti praktinių patarimų iš komisijos, kuri vertina valdą, narių. Apdovanojimai įteikiami gruodžio pradžioje organizuojamos baigiamosios konferencijos „Miškas – žmogui, žmogus – miškui“ metu, kurioje miško savininkai tradiciškai pasidalija savo geriausia patirtimi.

Viena konkurso organizatorių Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba visiems konkurso dalyviams suteiks galimybę gauti konsultaciją apie Europos Sąjungos paramos galimybes jų valdose. Naujajame 2014-2020 m. finansiniame laikotarpyje numatytos šios paramos priemonės miškininkystei: žemės ūkio paskirties sklypų apželdinimas mišku; ugdomieji ir rekonstrukciniai kirtimai; miško infrastruktūros gerinimas; viešo naudojimo rekreaciniai įrenginiai; miško technikos įsigijimas.

Registruotis konkursui galima nuo dabar iki spalio 1 d.el. p. info@forest.lt; tel. : 8-5-276 7590, 8-614-53376, 8-686-07496.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija.