Mes turime 275 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4346
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22890
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70216
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Europos judrioji savaitė

2014 m. rugsėjo 13 d. šeštadienis Nr. 69 (1407)

Jau tryliktą kartą Europoje rugsėjo 16-22 dienomis rengiama Europos judrioji savaitė ir akcija „Mieste be savo automobilio“.

2013 metais šiuose renginiuose dalyvavo beveik 2 tūkst. miestų iš 47 valstybių ne tik Europoje, bet ir už jos ribų. Švenčionių rajono savivaldybė akcijoje dalyvauja nuo 2003 metų.

2014 metų Europos judriosios savaitės tikslas – skatinti Europos šalių vietos valdžios institucijas diegti ir populiarinti tvarias transporto priemones ir skatinti gyventojus išbandyti susisiekimo automobiliais alternatyvas, taip pat iš naujo įvertinti, kaip mes matome savo miestų erdvę, įsigilinti į žemės naudojimo ir gyvenimo kokybės santykį.

Kasmet Europos judrioji savaitė skiriama vis kitai temai, susijusiai su tvariu judėjimu. Šių metų tema „Mūsų gatvės – mūsų pasirinkimas“ akcentuoja transporto poveikį gyvenimo mieste kokybei ir būtinybę atkurti pusiausvyrą tarp erdvių, skirtų automobiliams, dviratininkams ir pėstiesiems.

Todėl pagrindinis dėmesys skiriamas šioms priemonėms, kurios:

- skatina vietoje lengvųjų automobilių naudoti alternatyvias transporto ir keliavimo formas,

- skleidžia informaciją ir informuoja miestų gyventojus apie ilgalaikes problemas, susijusias su judėjimu miestuose, ir rizika, susijusią su tarša,

- parodo miestą kitoje šviesoje, visų pirma sumažinus motorinių transporto priemonių eismą nustatytose zonose.

Kone visą praėjusį šimtmetį miestų teritorijos Europoje buvo planuojamos taip, kad jos būtų kuo patogesnės automobiliams, dažnai kitų transporto rūšių sąskaita. Dėl privačių automobilių dominavimo mūsų miestuose atsiranda vis daugiau spūsčių, taršos ir triukšmo bei nelaimingų atsitikimų, dėl to gyventojų sveikatai kyla daug grėsmių. Tai traumos ir mirtys susidūrus transporto priemonėms, oro taršos sukelti negalavimai, taip pat tokios lėtinės ligos kaip antsvoris ar nutukimas, širdies ir kraujagyslių ligos ir pan..

Sutelkiant dėmesį į alternatyvaus judėjimo būdus, Europos judriosios savaitės metu aktyviai propaguojamas veiksmingas išteklių naudojimas skatinant aplinkai palankius keliavimo būdus, renkantis mažai degalų naudojančias transporto priemones, keliavimą dviračiu, pėsčiomis ir viešuoju transportu.

Vykdant Švenčionių rajono savivaldybės mero 2014 m. rugsėjo 10 d. potvarkį Nr. V1-77 „Dėl Europos judriosios savaitės ir akcijos „Mieste be savo automobilio“ kviečiame visų nuosavybės formų rajono įmonių, įstaigų ir organizacijų vadovus, taip pat miestų ir miestelių gyventojus Judriosios savaitės ir akcijos „Mieste be savo automobilio“ dienomis asmeniškai prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo, atsisakant važiavimo automobiliu ir pasirenkant mažiau teršiantį visuomeninį transportą, dviračius, keliauti pėsčiomis.

 

Rugsėjo 16-22 d. Europos judriosios savaitės ir akcijos „Mieste be savo automobilio“ rajone renginiai

Dviratininkų žygis prie Bėlio ežero – 2014-09-16. Išvykstama – 14.00 val. (Maršrutas: Švenčionių m. parkas – Bėlio ežeras – Švenčionių m. parkas);

Saugaus eismo pamokėlės „Saugus kelias“ Švenčionių PUC dienos centrų vaikams –

Švenčionių papildomo ugdymo centre 2014-09-17-18 d. Užsiėmimų pradžia – 14.00 val.;

Savivaldybės darbuotojų akcija „Į darbą dviračiu ar pėsčiomis“ – 2014-09-17. Akcijos pradžia – 7.00 val. (Išvykstama dviračiais 7.00 val. ryte nuo Švenčionėlių KC, maršrutu: Švenčionėliai – Švenčionys, iki Švenčionių rajono savivaldybės administracijos pastato, Vilniaus g. 19, Švenčionys).

Lietuvos moksleivių olimpinio festivalio kroso estafečių varžybos 2014-09-19, 11.00 val. (Švenčionėlių m. grybavimo čempionato metu);

Krepšinio varžybos 3x3 (Grybavimo čempionato metu Švenčionėlių m.) 2014-09-19, 11.00 val.;

Mini futbolo turnyras 2014-09-20. Varžybų pradžia – 10.00 val. Švenčionių Papildomo ugdymo stadione.