Mes turime 628 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:8414
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26835
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:108584
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Talka išryškino prieplaukos Švenčionėliuose kontūrus

2014 m. rugpjūčio 27 d. trečiadienis Nr. 64 (1402)

Saulėtą ir gana šiltą penktadienį, rugpjūčio 22 d., nemažas būrys talkininkų susirinko Švenčionėliuose prie tilto Žeimenos paupyje. Čia bus įrengta baidarių prieplauka, sutvarkyta aplinka, įrengta vieta maudytis ir pailsėti. Visa tai dėka Švenčionių papildomo ugdymo centro vykdomo projekto „Prieplaukos įrengimas Švenčionėliuose“ pagal VVG „Švenčionių partnerystė“ strategijos II prioritetą „VVG teritorijos atnaujinimas ir plėtra siekiant gerinti gyventojų gyvenimo kokybę“.

Kaip sakė projekto vadovas PUC direktorius Stanislav Podvoiskyj, šiuo metu sportininkų, turistų, poilsiautojų išlaipinimas iš valčių vyksta kitame upės krante esančio pliažo teritorijoje, o tai sukelia nepatogumus visiems – ir plaukiantiems baidarėmis, ir besimaudantiems upėje, ir baidares nuomojantiems verslininkams. Švenčionių papildomo ugdymo centras šiuo projektu nori pagerinti vandens turizmo valčių iš vandens iškėlimą ir trumpalaikį poilsį aplankant Švenčionėliuose lankytinas vietas. Projektas yra būtinas poilsiautojų patogumui, saugumui ir reikalingas plaukiantiems upe turistams kaip poilsio stotelė.

Žeimenos upė – labai populiarus vandens sporto, turizmo ir pramogų mėgėjų maršrutas. Daugumai jų – Švenčionėliai yra galutinė arba tarpinė maršruto stotelė, todėl jau seniai reikėjo patogios vietos išlipti į krantą, apsižvalgyti turtingame istorine praeitimi miestelyje ar tik trumpam pailsėti prieš kitą kelionės etapą.

Įgyvendinus šį projektą vandens turizmo ir sporto entuziastų lūkesčiai bus įgyvendinti. Paupyje bus įrengti laiptai valtims ir baidarėms iškelti iš vandens, pastatyta pavėsinė su suolais ir stalais poilsiui, šiukšliadėžes, suolai pakrantėje, prieplauka, keltuvai, atlikti apželdinimo darbai, įrengtas žvyro pasluoksnis, užpiltas smėlio paplūdimys.

S.Podvoiskyj džiaugėsi gausiu talkininkų būriu, kurie padėjo jam atlikti daug svarbių darbų: sukrauti į krūvą iškirstus krūmokšnius, surinkti šiukšles, sugrėbti sausą žolę ir nušienautas nendres. Paplušėti kolegoms iš PUC‘o, dienos centro, sportininkams ir kitiems entuziastams teko nemažai, tačiau visi turėjo ir uždegantį pavyzdį – direktorių, kuris daugiau nei savaitę pats vienas valė upę nuo dumblo ir dugne vešinčių žolių sąžalyno, pjovė nendrynus, kiti talkininkai kirto nevertingus krūmokšnius. Buvo surinkti du didžiuliai maišai plastikinių butelių, skardinių ir kitokių šiukšlių. Projekto vadovas S.Podvoiskyj pasirūpino, kad talkininkai turėtų atsigerti vaisvandenių, mineralinio vandens, o po talkos visiems buvo surengtas piknikas gamtoje su ant laužo keptomis dešrelėmis. Šia pramoga ypač džiaugėsi dienos centro vaikai, kurie su auklėtojomis taip pat smagiai leido laiką gamtoje, kvėpavo grynu oru ir labai norėjo padėti visiems tvarkytis.

Nors projektas „Prieplaukos įrengimas Švenčionėliuose“ dar iki galo neįgyvendintas, bet jau ryškėja jo kontūrai: tvirtai įbetonuoti suolelių, pavėsinės pagrindai, pastatytos šiukšliadėžės, paruošta mediena pavėsinei, suolams ir stalams, atvežta žvyro, o po talkos ir išvalyta visa teritorija. S.Podvoiskyj džiaugėsi, kad ši iniciatyva sulaukė ir rėmėjų – UAB „Švenčionėlių keramika“ direktorius Rimantas Rudys padovanojo paplūdimiui reikalingo smėlio. Tad džiugu, kad bendromis jėgomis dar vienas mūsų rajono kampelis bus gražesnis, jaukesnis ir patogesnis Švenčionėlių gyventojams ir svečiams.

Irena POŽĖLIENĖ