Mes turime 292 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2042
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12229
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88259
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Liepą daugiabučių kiemuose vyko renovadieniai

2014 m. rugpjūčio 9 d. šeštadienis Nr. 60 (1398)

Prieš metus, 2013 m. liepos 30 d., Aplinkos ministerijoje vyko susitikimas su šalies savivaldybių merais daugiabučių renovacijos pagal naująjį modelį klausimais. Jo metu tuometinis aplinkos ministras Valentinas Mazuronis paskelbė antrojo daugiabučių renovacijos etapo startą.

 

Šiais metais – renovacijos rekordas

Tiek vienu metu atnaujinamų daugiabučių Lietuvoje dar nebuvo. Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis, per 2014 m. bus renovuota beveik tiek daugiabučių, kiek per pastarąjį dešimtmetį kartu sudėjus. Per pirmąjį šių metų pusmetį šalyje pradėti renovuoti 423 daugiabučiai – tai yra beveik 90 proc. visų pagal Daugiabučių atnaujinimo programą Lietuvoje renovuotų daugiabučių. Pagal šią Programą 2005 – 2012 metais Lietuvoje atnaujinti vos 479 daugiabučiai.

Šiandieniniai rezultatai patvirtina, kad didžiausią įtaką renovacijos proveržiui turėjo dar praėjusių metų pradžioje pasiūlytas naujasis renovacijos modelis, pagal kurį į renovacijos procesus buvo įtrauktos šalies savivaldybės. Savivaldybių darbuotojų pastangų dėka, 2,5 tūkst. daugiabučių gyventojų šalyje pareiškė norą atnaujinti savo namus. Remiantis naujausiais duomenimis, 80 proc. šiuo metu renovuojamų daugiabučių sudaro pagal savivaldybių energinio efektyvumo didinimo programas įgyvendinami projektai – 459 iš 572 daugiabučių.

 

Švenčionių rajonas – tarp sparčiausiai renovuojančių

Rajone vykstantys spartūs renovacijos procesai buvo tinkamai įvertinti – pavasarį Aplinkos ministerijoje vykusioje konferencijoje tarp 9 aktyviausiai skatinančių renovaciją ir pasiekusių geriausių rezultatų savivaldybių buvo minima Švenčionių rajono savivaldybė, o tuometinis aplinkos ministras Valentinas Mazuronis įteikė Švenčionių rajono merui Vytautui Vigeliui „Aktyviausios savivaldybės“ nominaciją.

Mūsų rajone 22 daugiabučiai renovuoti pagal Probleminių teritorijų programą. Pagal šią programą Švenčionėliuose renovuoti 8 aštuonbučiai namai Liepų-Bažnyčios g., visas Rymo g. kvartalas – 10 daugiabučių – Švenčionių mieste ir 4 daugiabučiai Pabradės mieste: Arnionių g. 62, Gamyklos g. 13 ir Kranto g. 4. Renovuotuose namuose energijos taupymas akivaizdus. Namai, kuriuose šildymas buvo brangiausias, už šildymą pradėjo mokėti mažiausiai.

Pagal naująją Daugiabučių atnaujinimo programą, ištyrusi poreikį, prieš metus rajono savivaldybė ministerijai buvo pateikusi maksimalų sąrašą – per 50 daugiabučių – namų, kuriuos reikėtų atnaujinti. Kad procesas prasidėtų, svarbiausia ir sunkiausia buvo įtikinti žmones. Net Vyriausybei pasiūlius labai geras sąlygas – apmokėti 40 proc. išlaidų, gyventojai didelio entuziazmo nerodė, o reikia daugiau kaip pusės namo butų savininkų sutikimo. Savivaldybės ir daugiabučius administruojančių įmonių – „Švenčionių švara“ ir „Pabradės komunalinis ūkis“ – specialistai ištisas dienas lankėsi gyventojų butuose ir aiškino renovacijos naudą ir svarbą, renovacijos programą visuose trijuose miestuose pristatė rajono meras Vytautas Vigelis su grupe specialistų. Pastangos davė rezultatų. Vis daugiau daugiabučių apgaubia statybininkų pastoliai. Rajone šiuo metu renovuojami 7 daugiabučiai: 1 Švenčionėliuose ir 6 Švenčionyse. Atliktas papildomai darbų pirkimas dar vieno mano renovavimui Švenčionėliuose ir bus skelbiami pirkimai dar po du daugiabučius Švenčionyse ir Švenčionėliuose. Pagal naują programą bus renovuota 12 daugiabučių, o galėjo būti 16, bet iš 4 atrinktų renovuoti daugiabučių Pabradės mieste nė vienas namas nesurinko investicinio projekto pritarimui reikiamo gyventojų parašų kiekio.

 

Renovadienis Švenčionyse – vieni skundėsi, kiti  džiaugėsi

Aplinkos ministerija šių metų liepos mėnesį buvo paskelbusi renovadienių mėnesiu. Savivaldybėse, kur jau stovi pastoliai prie renovuojamų namų, vyko susitikimai su gyventojais ir žiniasklaida.

Švenčionių mieste renovadienis vyko prie renovuojamų Taikos g. 12 ir 12 A daugiabučių.

Nors buvo kviesti atvykti ne tik švenčioniškiai, bet ir kitų rajono miestų daugiabučių gyventojai, turintys klausimų apie renovaciją, besirengiantys prisijungti prie renovacijos, bet abejojantys, žmonių susirinko ne itin daug. Suprantama, laikas taip pat buvo ne itin tinkamas – darbo dienos vidurys. Kita vertus, pasak UAB „Švenčionių švara“ direktoriaus Kazimiero Džiaukšto, tik vienas kitas gyventojas ateina ir jų kviečiami. Renovadienyje dalyvavę specialistai į daugelį klausimų atsakinėjo kiekvienam asmeniškai. Gyventojai skundėsi, kad suremontuotuose balkonuose renkasi vanduo, jų nuomone, yra ir kitokio broko, o laiptinėje 5 aukšte įdėti nevarstomi langai. Dėl statybos darbų kokybės specialistai patikino, kad apie broką negali būti kalbos, nes darbus prižiūri techninės priežiūros įmonė turi užtikrinti darbų kokybę, o jeigu pasitaikys broko, jis turės būtų ištaisytas, priešingu atveju objektas nebus priimtas, o statybininkai negaus užmokesčio. Žmones, matyt, suklaidino statybininkų duodami pasirašyti kažkokie popieriai, apie kuriuos gyventojai kalbėjo renovadienyje. Susidaro įspūdis, kad gyventojai patys priima darbus. Pavyzdžiui, įstiklinę balkoną, statybininkai liepia gyventojams pasirašyti, kad pretenzijų neturi. Kaip gali vertinti statybos darbų kokybę ne statybininkai ir ką reiškia tas „pretenzijų neturi“? Specialistų teigimu, gyventojai neprivalo nieko pasirašinėti, statybos darbus prižiūri techninės priežiūros įmonė. Dėl langų laiptinėse ir kitų dalykų, kurių gyventojai šiuo metu jau norėtų kitokių, galbūt brangesnių. Šiandieną ką nors keisti per vėlu – investicinis projektas patvirtintas, numatytos lėšos, vyksta darbai. Gyventojai turėjo atidžiau domėtis, gilintis į investicinius projektus iki jų pasirašymo, o dabar nieko keisti negalima, tad tebūnie tai pamoka ateičiai – kai kviečia į susirinkimą, reikia eiti ir įdėmiai klausytis, aktyviai teikti pasiūlymus.

Paprastai nepatenkintieji kalba garsiau, todėl jie ir girdimi labiau. Taip ir šiuo atveju – keletas nuošaliau stovėjusių gyventojų aptarinėjo reikalus. Jie kalbėjo maždaug taip: „Nesupranta, ką šneka, viskas jiems negerai. Namus renovuoja visa Lietuva, Europa. Viskas apskaičiuota, jeigu neapsimokėtų, nedarytų. Sutvarkys namus, ir gražiau bus, ir mokėti reikės mažiau, o gyvensim šilčiau“. Juk to ir siekiama šiuo projektu.

 
Reklaminis skydelis