Mes turime 325 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1852
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12039
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88069
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sirvėtos regioninis parkas norintiems pažinti

2014 m. liepos 26 d. šeštadienis Nr. 56 (1394)

Mūsų gražiame krašte yra nemažai kampelių, unikalių, vertingų ir gamtiniu, ir kultūriniu požiūriais, kuriuos norisi išsaugoti ateinančioms kartoms ir parodyti žmonėms atvykstantiems iš kitų šalių.

Regioniniuose parkuose, įsteigtuose siekiant išsaugoti gamtiniu, kultūriniu ir rekreaciniu požiūriais vertingą regioninės svarbos kraštovaizdį ir ekosistemas, plačiai vystomas pažintinis turizmas ir rekreacija. Kiekvienas parkas gali pasiūlyti poilsio bei turizmo galimybių atvykstantiems Lietuvos gyventojams ir užsienio turistams. Kiekvienais metais didėja turizmo paslaugų pasiūla, sutvarkoma ir pritaikoma lankymui vis daugiau kultūros bei gamtos paveldo objektų.

Sirvėtos regioninis parkas gyvuoja jau 22 metus. Jis išsiskiria raiškiai kalvotu Švenčionių aukštumos kraštovaizdžiu, gražia gamta, unikaliais gamtos ir kultūros paveldo objektais. Rekreacija ir turizmas plačiai vystomas ir šiame regioniniame parke. Poilsiautojus kviečia apsistoti sutvarkytose ir gerai prižiūrimose poilsiavietėse bei stovyklavietėse, kurių daugelis įkurta prie gražių ežerų. Kiekvienas čia atvykęs suras kur pasistatyti automobilį ar palapinę, susikurti laužą, paiškylauti ar prisėdus ant suolelio pailsėti, atgauti jėgas.

Mėgstantiems keliauti, susipažinti su krašto istorija, kultūriniu protėvių palikimu, gamtos vertybėmis, parengti maršrutai dviračiais bei automobiliais. Pirminei pažinčiai su Sirvėtos regioninio parko kraštovaizdžiu ir jame esančiais lankytinais objektais siūlomas įgarsintas automobilių maršrutas nuo Šventos dvarvietės iki garsaus Lino verdenės šaltinio. Žmonės, mėgstantys keliauti individualiai, gali įsigyti maršruto įrašą, sėsti į automobilius ir važiuodami vingiuotais keliukais sužinoti daug įdomaus, sustoti ir aplankyti parke esančius gamtos ir kultūros paveldo objektus.

Visoje regioninio parko teritorijoje gausu lauko informacinės sistemos ir minimalios infrastruktūros elementų, skirtų lankytojams. 2012 m. buvo pradėta rekreacinė statyba, kurios tikslas - išsaugoti ir atskleisti parko vertybes, sudaryti palankesnes sąlygas pažintiniam ir rekreaciniam turizmui. Šios statybos metu regioninio parko teritorijoje buvo įrengti informaciniai stendai, nukreipiančiosios rodyklės, poilsiavietėse ir stovyklavietėse įrengti lauko baldai, laužavietės, lieptai. Didžiausias statinys – savitos formos apžvalgos bokštas ,,Arka“ Didžiasalio kaime, Ignalinos r. Čia atvažiavę ir užlipę lankytojai gali pasigrožėti etnokultūriniu Didžiasalio kaimu ir jį supančiu banguotu kraštovaizdžiu.

Lankantis regioniniame parke reikia nepamiršti nustatytų lankymosi parke taisyklių, kurios yra labai svarbios saugant ir tausojant gamtą, unikalų kraštovaizdį. Tad kiekvienas būkime atidus ir rūpestingas.

Miglė GANČIERYTĖ


 

 
Reklaminis skydelis