Mes turime 451 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2293
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27423
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74749
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Dėl afrikinio kiaulių maro nukentėjusiems ūkiams skirta papildoma parama

2014 m. liepos 19 d. šeštadienis Nr. 54 (1392)

Paraiškos paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2014 metų programos priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ antrąją veiklos sritį (gyvulininkystės sektorius buferinėje zonoje) gauti priimamos nuo liepos 14 d. iki rugpjūčio 29 d.

 

Kiaulių augintojų sumažėjo

Kurį laiką vyravusią bent sąlyginę ramybę dėl afrikinio kiaulių maro (toliau – AKM) pavojaus vėl sukrėtė iš kaimynų atsklidusi informacija. Astravo rajone (Baltarusija) nustatytas AKM židinys – vos už 15 kilometrų nuo Lietuvos valstybinės sienos. Dar daugiau nerimo kelia pranešimas, kad vos už 1 km nuo Lietuvos valstybinės sienos ties Ignalinos rajonu smulkiame ūkyje dviem kiaulėms nustatyta infekcinė liga, kurios požymiai labai panašūs į afrikinio kiaulių maro. Atrodo, nieko kito nelieka, kaip atsisakyti kuriam laikui kiaulių auginimo, ką ir padarė nemaža dalis rajono žemdirbių, kurių ūkiai pateko į afrikinio kiaulių maro buferinę zoną. Prasidėjus prevencinių priemonių įgyvendinimui rajone kiaulių augintojų buferinėje zonoje buvo 469 ūkininkai, o šiuo metu jų žymiai sumažėjo ir liko 98. Natūralu, kad ūkiuose atsirado rimta spraga, sumažėjo pajamos.

 

Žemės ūkio ministerija informavo apie paramą

Štai šiems asmenims ir buvo skirtas informacinis Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) Švenčionyse surengtas seminaras „Paramos galimybės pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ afrikinio kiaulių maro buferinėje zonoje“. Seminaro tikslas– informuoti apie papildomą paramą tokiems ūkiams dėl atsiradusių neigiamų pasekmių, ir padrąsinti, kad šie imtųsi naujos veiklos, kiaules keistų kitais gyvūnais. Žinoma, tai susiję su papildomomis išlaidomis, jau nekalbant apie negautas pajamas sunaikinus kiaules. Todėl šiems ūkiams skiriama parama. Apie šiai paramai papildomai skirtas lėšas ir galimybes žemdirbiams jomis pasinaudoti informaciniame seminare pasakojo ŽŪM Kaimo plėtros departamento Kompensacijų ir investicijų skyriaus vyr. specialistė Milda Jusienė.

 

ŽŪM padidino paramą buferinėje afrikinio kiaulių maro zonoje iki 22 mln. Lt

Žemės ūkio ministerija priėmė sprendimą pratęsti paramos paraiškų teikimo laikotarpį pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2014 m. programos priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas antrąją veiklos sritį (gyvulininkystės sektorius buferinėje zonoje) iki rugpjūčio 29 d. Lėšų taip pat surasta daugiau, negu buvo planuota iš pradžių. Vietoj planuotų 8,3 mln. Lt 22,1 mln. Lt.

 

Parama teikiam tik kitų gyvūnų auginimui

Žemės ūkio ministro įsakymu pakeistos Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ antrosios veiklos srities (gyvulininkystės sektorius) įgyvendinimo taisyklės. Nustatyta, kad parama bus teikiama tik gyvulininkystės veiklą buferinėje afrikinio kiaulių maro zonoje vykdantiems pareiškėjams – didžiausia paramos suma projektui negali viršyti 1 381 tūkst. Lt. Paramos lėšomis numatoma remti tik žemės ūkio pirminių produktų (mėsos, pieno ir kiaušinių) gamybą: prioritetiniai sektoriai yra galvijininkystė, avininkystė, ožkininkystė, triušininkystė, paukštininkystė.

Paramos paraiškos iš pareiškėjų priimamos Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos teritoriniuose skyriuose nuo š. m. liepos 14 d. Seminaro metu švenčioniškiai žemdirbiai buvo informuoti, kad jie gali teikti paraiškas ir Utenos skyriuje.

 

Paramos teikimo reikalavimai

Priemonė įgyvendinama į buferinę kiaulių maro zoną įeinančiose vietovėse: Druskininkų, Ignalinos, Lazdijų, Šalčininkų, Švenčionių, Varėnos, Vilniaus, Visagino, Zarasų, Alytaus miesto ir Alytaus rajono savivaldybėse. Paraiškos gali būti teikiamos supaprastinta tvarka, t. y., „mažoji“ parama iki 250 tūkst. Lt paramai gauti „didžioji“ parama – didesnei kaip 250 tūkst. Lt paramai gauti.Į paramą pretenduojantis ūkis turi veikti ne mažiau kaip 2 metus iki paraiškos teikimo. Naujai įsteigtiems žemės ūkio kooperatyvams numatytas paramos teikimo palengvinimas  – jiems netaikomas reikalavimas iki paramos paraiškos pateikimo veikti ne trumpiau kaip dvejus metus, bet ne mažiau kaip 50 proc. kooperatyvo narių turi užsiimti gyvulininkystės veikla, o kiekvienas tokio kooperatyvo narys turi gauti ne mažiau kaip 50 proc. pajamų iš gyvulininkystės veiklos.

Tinkamos finansuoti išlaidos – nuo paraiškos pateikimo dienos, bendrosios – patirtos ne anksčiau, kaip prieš 1 metus iki paraiškos pateikimo.

Paramos paraiškas 2014 m. gali teikti pareiškėjai, vykdantys gyvulininkystės veiklą ir įgyvendinantys investicijas valdoje, kuri yra įregistruota ir kurios daugiau negu 50 proc. patenka į buferinę afrikinio kiaulių maro zoną.

Nustatyti du nauji įsipareigojimai pareiškėjui: vykdyti arba įsipareigoti vykdyti gyvulių genetinės kokybės gerinimo arba produktyvumo kontrolę (taikoma galvijams, avims, ožkoms), laikant triušius – vykdyti arba įsipareigoti vykdyti veislinių triušių apskaitą ne mažiau kaip 5 metus. Kooperatyvo ir  (arba) jo narių laikomų nuosavų gyvūnų skaičius turi sudaryti ne mažiau kaip 200 SVG (taikoma naujai įsteigtiems pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams).

Irena PAULIUKEVIČIENĖ