Mes turime 430 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4430
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14617
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90647
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Regioninio šeimynų festivalio akimirkos – fotografijų parodoje

2014 m. liepos 19 d. šeštadienis Nr. 54 (1392)

Jau rašėme, kad šiemet per Jonines Švenčionėliuose vyko II regioninis šeimynų festivalis „Trys kartos po vienu stogu“. Draugėn subūrė Rytų Lietuvos regiono šeimynas, gyvenančias pagal senovinį paprotį: vienuose namuose – vaikai, tėvai ir seneliai, Švenčionėlių kultūros centro kolektyvas. Pasak projekto vadovės Vidos Vilutienės, prieš porą metų Švenčionėlių kultūros centre surengus I regioninį šeimynų festivalį „Trys kartos po vienu stogu“, labai graži didelių šeimynų sueiga paliko nepaprastai šiltus ir mielus įspūdžius visiems, tad buvo nuspręsta projektą tęsti ir surengti dar didesnio masto festivalį. Šiemet pakviestos dalyvauti ne tik keliomis kartomis gyvenančios šeimos, bet ir užsiimančios įvairiais verslais ir amatais.

Prisistačiusios šeimynos išsidėliojo atsivežtus eksponatus, fotografijas, pyragus, rankdarbius, kurie turėjo pailiustruoti, kad „Mūsų šeimyna pati pačiausia“...

Vyko ir šeimynos amato pristatymas, kulinarinio paveldo pristatymas „Mieliniai pyragai“, surengtas šeimynų meninis kūrybinis saviraiškos konkursas ir liaudiška vakaronė su Švenčionėlių miesto kultūros centro folkloro kolektyvu „Erškėtėlis“ (vadovė Loreta Šidlauskienė). Visos festivalyje dalyvavusios šeimynos buvo labai gražios ir darnios. Kiekviena iš jų turi savo pomėgius ir gali pasigirti unikaliais gebėjimais. Viena mezginiais garsėja, kita – papuošalų kūrimu, trečiosios „arkliukas“ – sutažas. O jau linksmos ir dainingos, taip gražiai ratelių su „Erškėtėliu“ ėjo, žaidimus žaidė, dainas dainavo. Visos šeimynos buvo gardžiai pavaišintos (prie to mielai prisidėjo prekybininkai), karšta žolynų arbata sušildytos, apdovanotos atminimo suvenyrais.

Visos smagiausios II regioninio šeimynų festivalio „Trys kartos po vienu stogu“ akimirkos buvo užfiksuotos fotografijose. Šeimynų atsivežtos nuotraukos ir užfiksuotos renginio akimirkos dar buvo eksponuojamos ir Švenčionėlių kultūros centre, kur ilgai džiugino ir projekto rengėjų, ir lankytojų akis.

„Senovinėse lietuvių šeimose ilgą laiką gyveno kartu po vienu stogu trys kartos: vaikai, tėvai ir seneliai, - sakė V.Vilutienė. – Šis gyvenimo būdas prisidėjo prie mūsų senovės kultūros ir tradicijų puoselėjimo ir išsaugojimo. Toks šeimynos modelis suformavo tikrąsias šeimos vertybes, išsaugojant pagarbą tėvams, meilę artimui, supratimą ir užuojautą vyresniam ir šalia esančiam žmogui. Vaikai augo apsupti meilės ir rūpesčio, tiesiogiai perimdami gerąją savo šeimynos patirtį. Vaikai tokiose šeimose augo paslaugūs, darbštūs ir atsakingi už savo poelgius. Na, gal ir ne visos festivalio šeimos nuolat taip gyvena, tačiau nuolat kartu susibėga, turiningai laiką leidžia, groja, dainuoja, įvairiausius rankdarbius kuria, darbus kartu nudirba, šeimyniniais pietumis džiaugiasi“.

Šeimos, ypač kelių kartų bendravimo ir draugiško bendro sugyvenimo svarbą pabrėžė ir festivalio dalyviai, juk tvirta ir vieninga šeima – psichinės sveikatos pagrindas.

V.Vilutienė pabrėžė, kad projektas šiuo metu labai aktualus, nes tradicinės šeimos ir šeimynos sąvoka praranda tikrąją esmę, kai daugelis emigruoja ir tenkinasi virtualiu bendravimu ir internetiniu apsikabinimu. Tai pavyzdinis renginys, atskleidžiantis gyvenimo darnioje ir didelėje šeimoje džiaugsmą ir laimę. Tai – gyvenimiškos patirties ir išminties perdavimas iš kartos į kartą.

O šeimų kasdienio gyvenimo, švenčių, darbų ir kitokių akimirkų fotografijos išlieka kaip gražus prisiminimas ir šeimos tvirtumo paliudijimas.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis