Mes turime 155 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4020
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21362
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65345
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gamtos paminklai – akmenys VĮ Švenčionėlių miškų urėdijoje

2011 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis Nr.64 (1111)

Respublikoje iš viso yra 159 valstybės saugomi gamtos paveldo objektai, iš jų 72 priskiriami gamtos paminklų kategorijai. VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos teritorijoje yra penki gamtos paminklai – akmenys. Visi jie yra gana įspūdingo dydžio. Prie gamtos paveldo objektų priskiriama ir Lino verdenė.

 

Mėžionių akmuo

Jis yra Cirkiškio seniūnijoje, miške už Mėžionių kaimo, Modžiūnų girininkijos teritorijoje. Dėmesį akmuo patraukia ne tik dydžiu, bet ir ženklais.

Tai didžiulis rausvo granito akmuo, kurio matmenys: ilgis 5,0 m, plotis 4,0 m, aukštis –1,5 m. Viršutinė akmens dalis kiek įdubusi su neaiškiais ženklais pietinėje pusėje. Dėl savo didumo akmuo vadinamas ,,Pirtimi“. Prie akmens anksčiau buvęs šaltinis, žmonių vadinamas stebuklingu.

 

Ožkos akmuo

Geologinis gamtos paminklas. Jis stūkso Švenčionėlių miškų urėdijos Pasiaurės girininkijos 43 - ame kvartale. Akmens dydis: ilgis - 4 m, plotis - 3,5 m, aukštis - 1,8 m. Kokia šio akmens dalis stūkso žemėje, nežinoma. Pasak legendos, kadaise čia buvęs didelis dvaras. Kartą dvaro piemuo, ganydamas gyvulius, pastebėjęs, kad prisėlinusi vilkų gauja draskanti avis ir ožkas. Jis greit suskatęs gyvulius ginti namo, o kitą rytą, atginęs bandą į tą pačią vietą, nustebęs: ant akmens stypsojusi balta ožka. Piemuo ją atpažinęs. Pasirodė, ji visą naktį išbuvusi ant akmens, ir vilkai jos nepasiekę. O kitų tik kauleliai baltavę. Nuo to laiko akmuo ir vadinamas Ožkos akmeniu.

 

Janavo akmuo

Yra Strūnaičio apylinkėje, Modžiūnų girininkijos 536 kvartalo, 32 sklype. Įspūdiną akmenį rasite miške už Janavo kaimo, netoli Baltarusijos sienos.

Tai pilkas, nelygus rapakivio riedulys samanotu paviršiumi, jo matmenys: ilgis 5,05 m, plotis 4,39 m, aukštis – 1,92 m. 1974 m akmuo paskelbtas geologiniu gamtos paminklu, 1985 m. priskirtas prie vietinės reikšmės paminklų.

 

Lakajos akmuo

Akmuo yra Švenčionėlių miškų urėdijos Lakajos girininkijoje, Juodenėnų miško 145-ojo kvartalo 4-ame sklype. Jį nesunkiai surasite važiuodami keliu Labanoras - Lakaja - Joniškis. Gamtos paminklu šis akmuo paskelbtas 2002 metais. Akmuo yra beveik 7 m ilgio. Ko gero, nemaža dalis akmens slūgso žemėje, aplinkui miške randami mažesni ir didesni akmenys. Vyresnieji vietiniai gyventojai prisimena, kad anksčiau prie akmens ganydavo karves ir avis.

Onutė GYLIENĖ
VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos ryšių su visuomene specialistė