Mes turime 380 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2069
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18270
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94300
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajono savivaldybės taryboje

2014 m. liepos 5 d. šeštadienis Nr. 50 (1388)

Rajono mokykloms – dar du nauji autobusai

Taryba sutiko perimti Švenčionių savivaldybės nuosavybėn 2 mokyklinius M2 klasės autobusus ,,Volkswagen Crafter“ ir perduoti juos Adutiškio vidurinei ir Švenčionių pradinei mokykloms valdyti, naudoti ir disponuoti juo patikėjimo teise. Iš šiais metais šalies savivaldybėms moksleivių vežimui skirtų 48 autobusų net du skirti mūsų rajonui.

 

Uždrausta naktinė prekyba

Į posėdžio darbotvarkę papildomu skubiai įrašytas Švenčionėlių miestui aktualus klausimas – dėl prekybos alkoholiniais gėrimais laiko apribojimo UAB „Gera prekyba“ bare, esančiame Partizanų g. 2, Švenčionėliuose – mero ir policijos komisariato bendradarbiavimo rezultatas. Taip pat ir šiuo klausimu priimtas sprendimas.

O šio klausimo priešistorė tokia. Kaip įprasta, nauji įstaigų, tarnybų vadovai pirmiausia susipažįsta su rajono vadovybe, taip buvo ir šiuo atveju. Apie pirmąjį mero Vytauto Vigelio ir komisariato viršininko Josif Kuzmickij susitikimą, dalyvaujant Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkui Kęstučiui Lančinskui ir buvusiam Švenčionių komisariato viršininkui Arvydui Siniui, rašėme laikraštyje. Jau pirmąjį mėnesį naujajam rajono policijos komisariato viršininkui Josif Kuzmickij į akis krito didelis girtavimas. Vėlesniuose komisariato viršininko susitikimuose su rajono meru buvo apie tai kalbėta, svarstyta, todėl, komisarui pasiūlius, meras, sudarydamas posėdžio darbotvarkę, skubos tvarka įrašė klausimą dėl baro darbo laiko apribojimo.

Teritorija prie visą parą veikiančio baro Švenčionėliuose tikrai probleminė, čia neblaivūs asmenys būriuojasi, aiškinasi santykius, kyla muštynės. Baras dirba ketverius metus. Per tą laiką policija užfiksavo 160 viešosios tvarkos pažeidimo atvejų. Pasak pareigūnų, anksčiau jie nesiūlė riboti prekybos alkoholiniais gėrimais darbo laiko, nes turėjo didesnes pajėgas. Dabar, kai likę tik du patrulių ekipažai (vienas jų nuolat dirba Pabradės pusėje), policijos pareigūnai sako, kad jie neturi galimybių užtikrinti viešąją tvarką.

Meras Vytautas Vigelis pritarė: „Net naktį parduodantis alkoholinius gėrimus baras miestui nieko gero neduoda. Reikia gyventojams siūlyti sveikatinimo, sveiko, blaivaus gyvenimo idėjas, o ne skatinti girtavimą, ypač jaunimo. Aišku, gaila tų kelių darbo vietų, kurios užsidarys, bet ne išeitis kurti verslą, darbo vietas žmonių sveikatos sąskaita. Visiškai pritariu tam, kad prekybos alkoholiniais gėrimais laikas būtų apribotas. Miestui, gyventojams nuo to bus tik geriau“. Meras priminė, kad Švenčionyse naktimis prekiavęs alkoholiniais gėrimais baras pats užsidarė, be jokių sprendimų, matyt, ne toks jau ir pelningas verslas. Kaip bekalbėtume, naktinė prekyba alkoholiniais gėrimais sukuria papildomų problemų. Dar viena naktinės prekybos įmonė liko Pabradėje, ir dėl jos – nesibaigiantys gyventojų skundai, net nejauku pro tą vietą praeiti. Matyt, ir ten reikės tokio pat sprendimo.

Teisingumo dėlei reikia pasakyti, kad baro savininkas Šarūnas Stasiulevičius nė karto nebuvo baustas, policija jam priekaištų neturėjo. Tik konfliktai, dėl kurių buvo kviečiami pareigūnai, dažnai kildavo toje zonoje, kur yra baras, todėl, manoma, kad viešąją tvarką pažeidinėjo bare prisigėrę asmenys. Tiesa, visai šalia yra ir kitas baras, priklausantis tarybos narei Janinai Deveikienei, bet jo darbo laikas ne naktinis.

Valdančioji koalicija buvo vieningos nuomonės – reikia mažinti alkoholio prieinamumą bent jau naktimis. Taryba priėmė sprendimą apriboti UAB „Gera prekyba“ prekybos alkoholiniais gėrimais laiką bare, esančiame Partizanų g. 2, Švenčionėliuose, leidžiant prekiauti alkoholiniais gėrimais tik nuo 8 val. 00 min. iki 22 val. 00 min.

Verslininkas Šarūnas Stasiulevičius į tarybos sprendimą reagavo santūriai. Jis tik apgailestavo, kad teks atleisti 6 darbuotojus. Jaukiai įrengtas baras ruošia gedulingus pietus (taip pat ir pristato), rengia pobūvius, praktiškai visi savaitgaliai užpildyti.

 

Žemės mokesčių dydžiai

 

Nustatyti žemės mokesčių dydžiai, pagal kuriuos skaičiuojami žemės mokesčiai 2014 m. Taryba apsisprendė netaikyti lengvatų ir nustatė neapmokestinamuosius žemės sklypų dydžius: 0,0 ha miesto ir 0,0 ha kaimo vietovėse. Net smulkios sumelės, nuo kurių mokėtojai buvo atleisti, ankstesniais metais rajono biudžetui atsiėjo per 100 tūkst. litų.

Taip pat nustatyti valstybinės žemės, išnuomotos ne konkurso būdu, nuomos mokesčio tarifai 2014 m.:

žemės ūkio paskirties žemės sklypų, visose žemės verčių zonose, - nuomos mokesčio 1,5 proc.;

namų valdų žemės sklypų visose žemės verčių zonose - 0,8 proc.;

gyvenamųjų teritorijų žemės sklypų, naudojamų kitai paskirčiai, visose žemės verčių zonose - 2,0 proc.;

pramonės, sandėliavimo ir komercinės paskirties žemės sklypų visose žemės verčių zonose - 2,0 proc.;

apleistos nuomojamos visų paskirčių valstybinės žemės visose žemės verčių zonose - 4,0 proc.

Nuspręsta atleisti 2014 m. valstybinės žemės nuomininkus ir naudotojus nuo žemės nuomos mokesčio už valstybinę žemę, kai apskaičiuotas žemės nuomos mokestis neviršija 5 litų.

 

Socialinės paslaugos

Patvirtinti slaugos ir dienos socialinės globos namuose paslaugų organizavimo ir bendro teikimo ir apmokėjimo už socialinių paslaugų teikimą aprašų pakeitimai.

Nustatytas planinio vietų skaičiaus Švenčionėlių socialinių paslaugų centro padaliniuose:

Vaikų globos namuose – 40; Grupiniuose gyvenimo namuose – 15; Savarankiško gyvenimo namuose – 10; Vaikų dienos centre – 20; Dienos centre žmonėms su negalia – 20; Paramos šeimai tarnyboje laikino apnakvindinimo paslaugoms teikti – 2.

 

Didinami kultūros darbuotojų atlyginimai

Nuo liepos 1 d. visų kultūros įstaigų darbuotojų atlyginimai didinami 2 baziniais dydžiais – 244 litais. Iki metų pabaigos tai sudarys 130 tūkst. litų, šia suma tarybos sprendimu patikslintas rajono biudžetas.

Taryba nustatė rajono savivaldybės kultūros įstaigų vadovų tarnybinius atlyginimus: miestų kultūros centrų direktorių – taikant koeficientą 22,9 nuo BMA; Švenčionių rajono savivaldybės Viešosios bibliotekos direktoriaus 21,3 nuo BMA; Nalšios muziejaus direktoriaus – 21,4 nuo BMA.

 

Pritarė ataskaitai

Pritarta Švenčionių rajono savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos 2013 metų veiklos ataskaitai.

 

Vaikų dienos centrų plėtra

Taryba pritarė dėl dalyvavimo projekte „Vaikų dienos centrų paslaugų plėtra Švenčionių rajone“ ir sutiko, kad šio projekto partneriu būtų Švenčionių papildomo ugdymo centras. Tuo pačiu įsipareigojama iš rajono biudžeto skirti ne mažiau kaip 5 proc. (iki 40 641 Lt) tinkamų finansuoti projekto išlaidų.

 

Skyrė papildomą finansavimą

Pritarti prašymo skirti papildomą finansavimą įgyvendinamam Švenčionių rajono savivaldybės administracijos projektui „Daugiafunkcinio ugdymo centro steigimas Kaltanėnų miestelyje“, teikimui. Nuspręsta skirti iš rajono savivaldybės biudžeto ne mažiau nei 15 procentų tinkamų finansuoti papildomų projekto išlaidų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis